Hyppää sisältöön

Värien harmoniaa luonnon sävyissä

Värien harmoniaa luonnon sävyissä

15.05.2023

Uula Colorin luonnonöljypohjaiset öljymaalit ovat muovittomia, hajuttomia ja nopeasti kuivuvia. Heimalat ihastuivat maalien luonnollisiin sävyihin ja maalasivat niillä talonsa kaikki seinäpinnat. 

Ville ja Jarmo Heimala ihastuivat luonnonöljypohjaisiin ja muovittomiin Uula Color -maaleihin ja maalasivat uuden hirsitalonsa kaikki seinäpinnat niiden eri sävyillä.

TEKSTI moona laakso | kuvaT joona raevuori

Kun Ville ja Jarmo Heimala lähtivät toteuttamaan Kirkkonummelle unelmiensa hirsitaloa, ajatus oli, ettei siellä olisi yhtään valkoista seinää. Uutuuttaan tuoksuvaan taloon sisään astuessa suunnitelma näyttää toteutuneen. Kaikilla maalatuilla pinnoilla on käytetty kotimaisia Uula Color-maaleja.

– Pidämme luonnollisista sävyisistä ja materiaaleista. Ajatuksena on, että luonto olisi tavallaan sisälläkin, ja Uulan maanläheiset sävyt sopivat siihen, Ville Heimala sanoo.

Taidetta sisustusmaaleilla

Jarmo on ruokakulttuurin maisteri ja lehtori. Ville taas on biologi ja taiteilija, jonka kädenjälki näkyy pariskunnan kotona kaikkialla, myös seinillä. Hän saa töihinsä paljon inspiraatiota Suomen kansallisromanttisesta tyylistä, ja tietynlainen suomalainen perinteisyys yhdistettynä aasialaisen tyyliin kohtaa heidän kotonaan.

Eteisestä kirjastohuoneen ulkopuolelle jatkuvalle seinälle on muodostumassa Villen seinämaalaus. Iso pinta, joka on ikään kuin taivasta, on maalattu Uula Colorin Safiirin sävyllä ja maalauksen tummat varjot Sammaleella. Myös makuuhuoneesta löytyy hänen toteuttamansa seinämaalaus.

– Visiona maalaukselle oli vesiputous tai sade. Käytin pohjalla Uula Sisustusmaalia Versailles-sävyssä ja päällä on silkinhimmeää kuultomaalia, jonka sekoitin itse Uulan turkoosista, tummansinisestä ja keltaisesta pigmentistä. Lopuksi vedin väriä seinälle sienellä ylhäältä alas seitsemän kerrosta.

Muoviton maali antaa puun hengittää luonnollisesti

Pariskunta valitsi talon rakennusmateriaaliksi hirren sen ekologisuuden, hengittävyyden ja pitkäikäisyyden vuoksi. Samat seikat ohjasivat maalivalintoja. Siksi muovittomat ja luonnonöljypohjaiset Uula Color –maalit tuntuivat hyvältä valinnalta. Hengittävät luonnonöljyt ja maan omat pigmentit suojaavat puuta auringonvalolta ja säärasituksilta, mikä pidentää käsitellyn puupinnan huoltovälejä vuosilla.

– Työkollegat suosittelivat Uulan maaleja, kun kuulivat meidän rakentavan hirsitaloa. Pohdimme myös muita vaihtoehtoja, mutta päädyimme Uulan maaleihin hengittävyyden ja myrkyttömyyden vuoksi. Näiden lisäksi laadun huomasi jo heti maalatessa, joten maalivalintamme oli oikein onnistunut, Jarmo Heimala sanoo.

Uskaltakaa käyttää rohkeasti erilaisia värejä.

Ero heidän aiemmin käyttämiinsä maaleihin oli huomattava. Etenkin hajuttomuus tekee maalaamisesta miellyttävää.

– Olemme käyttäneet sisäpinnoilla Uula Sisustusmaalia ja se, miten maali peittää ja käyttäytyy seinäpinnalla on todella laadukasta, ja lopputulos on upea. Jotkut sävyt vaativat vain yhden kerroksen, Ville Heimala kertoo.

Värikartta auttaa oikean sävyn löytämisessä

Sisätilojen hirsipinnat on maalattu Uula silkinhimmeällä Kuultomaalilla taatelin sävyssä. Samalla sävyllä on käsitelty myös talon sauna-kylpyhuoneosasto kattoa myöten sekä ulkoseinät, joissa on käytetty Uulan Roslagin Mahonki –pintakäsittelyainetta, samoin kuin ateljee-rakennuksessa.

– Pintakäsittelyaine sisältää pellavaöljyn lisäksi tervaa, ja monet meillä vierailleet naapurit ovat kommentoineet, miten ihanalta se tuoksuu, Jarmo Heimala kertoo.

Sisäseinillä on käytetty Uula Sisustusmaalin eri sävyjä, kuten Oliivia kirjastohuoneessa, ja Niittyä olohuone-keittiötilassa mustan keittiön rinnalla.

Sisämaalit sopivat käytettäväksi niin seiniin, lattioihin kuin kalusteisiin. Hengittävät maalit auttavat tasaamaan huoneilman kosteutta. 

– Emme pelkää käyttää värejä. Uulan värikartoilta sävyt oli helposti valittavissa, sillä ne ovat harmonisia toistensa kanssa. Ei tarvitse pelätä sitä, etteivät ne sopisi keskenään yhteen, molemmat toteavat.

Lopuksi heillä onkin viesti suomalaisille sisustajille:

– Uskaltakaa käyttää rohkeasti erilaisia värejä kotona. Jos jonkin pinnan sävy alkaa kyllästyttämään ajan saatossa, pinnan voi aina maalata uudestaan.

Haku