Hyppää sisältöön

Varastoleikeistä johtoportaaseen

Varastoleikeistä johtoportaaseen

30.08.2021

Juha ja Kari Wermundsén ovat molemmat vuorollaan toimineet Wexonin toimitusjohtajana. Nykyisin he vaikuttavat perheyrityksen hallituksessa.

Wermundsénin veljesten leikkiessä lapsuudessaan perheyrityksen varastotiloissa, eivät he vielä osanneet aavistaa, että tulevaisuudessa he kasvattaisivat Wexonista teknisten komponenttien kansainvälisen monialakonsernin verkkokauppoineen sekä tuhansine tuotteineen. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Kaukokirjoitin eli teleksi rätisi konttorilla. Isä laski laskutuksia ja äiti riensi paikasta toiseen, molemmat iltaa myöten. Veljekset Juha ja Kari Wermundsén nostelivat aikansa kuluksi vitriineistä esiin ihmeellisiä kapistuksia, venttiilejä ja muita komponentteja, ja yrittivät ymmärtää mihin tarkoituksiin ne menivät. Välillä oli hauska juosta varastohyllyjen väleissä tai tutkia paksuja paperisia tuotekatalogeja, joita painettiin rekka-autollinen, minkä jälkeen ne lähetettiin matkalle ympäri Suomen.

Myöhemmin Wermundsénin veljekset oppivat, että yrityksen maahantuomia kapistuksia tarvittiin laajasti esimerkiksi prosessiteollisuuden, teollisuusautomaation ja mittauksen eri osa-alueilla. Ne olivat tärkeä osa energian tuotantoon, kaasusovelluksiin, vedenkäsittelyyn, kaukolämpöön ja kemianteollisuuteen liittyviä ratkaisuja. Usein laitteiden tehtävänä oli avata, sulkea, säätää tai mitata. Ne saattoivat myös auttaa energiatehokkuuden optimoinnissa tai virtauksen mittaamisessa. 

Jatkaminen oli luontevaa

Wexon Oy tunnettiin alun perin Oy Stork Ab:nä. Ruotsalaisen perustajan yritys sijaitsi 1970-luvulla sipoolaisen omakotitalon kellarissa. Kun perustaja 1990-luvun alussa vetäytyi sivummalle, enemmistöomistajaksi tuli yhtiön toimitusjohtajana toiminut  Reidar Wermundsén.

– Isä oli huolehtinut yrityksen tulostasosta enemmän kuin palkkajohtajalta saatettiin odottaa. Me lapsetkin pyörimme firmassa kuin se olisi ollut perheen oma jo ennen kuin ruotsalaisomistus loppui kokonaan vuonna 1997 ja Storkista tuli Wexon. Ensimmäinen tuotekuvasto Wexonin nimellä julkaistiin seuraavana vuonna, kertoo
Juha Wermundsén, Wexonin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja. 

Veljeksiltä ei edellytetty jatkamista perheyrityksessä, mutta mahdollisuus tuntui molemmista kiinnostavalta ja luontevalta. Leikkipaikkana toimineesta varastosta tuli kesätyöpaikka, ja kumpikin kävi erilaiset työtehtävät läpi ennen siirtymistään johtoportaaseen. He valmistuivat myös insinööreiksi, mikä osaltaan auttoi ymmärtämään yrityksen toimialaa teknisten komponenttien asiantuntijana ja kokonaisratkaisujen tarjoajana.

Kaikkialla mutta piilossa

Asiakkaat ovat tottuneet kääntymään Wexonin puoleen, kun he tarvitsevat paineeseen, lämpötilaan, mittaukseen ja sähköön, venttiileihin, pneumatiikkaan ja mekatroniikkaan liittyviä ratkaisuja, mutta myös tavallinen kansalainen törmää arjessaan yrityksen edustamiin tuotteisiin. Tosin ne ovat yleensä piilossa, osa teknistä ratkaisua.

– Tuotteitamme on esimerkiksi junien ovissa ja hammashoitoyksiköissä. Niihin törmää myös tankkaamisen yhteydessä. Vakiotuotteita on tuhansia, ja kombinaatioista syntyy miljoonia erilaisia vaihtoehtoja. Ei ole montakaan toimialaa, joihin emme toimittaisi osia, Wexonin  hallituksen jäsen
Kari Wermundsén toteaa. 

Energia-alalla se tarkoittaa komponentteja, jotka varmistavat muun muassa tuulimyllyjen pyörimisen ja aurinkopaneelijärjestelmien toimimisen. Wexonin maahantuomia komponentteja käytetään myös testeissä, joissa tutkitaan aaltoenergian hyödyntämistä.

Katalogeista verkkoon

Veljekset muistelevat huvittuneina, kuinka he 1990-luvulla taistelivat tietokoneet yrityksen käyttöön. Telefaksien aika kun oli ohi. Se oli ensimmäinen sukupolvien välinen suuri vääntö. 

Viimeisin suuri harppaus on ollut rakentaa tuotetiedon hallintajärjestelmä Venäjän yksikköön ja luoda Suomeen vastaavan järjestelmän lisäksi verkkokauppa. Sen ensimmäinen versio avautuu syyskuun alussa, ja se toimii myös asiakasportaalina. 

– Otamme aimo askelen paperisesta tuotekatalogista digitaaliseen maailmaan. Asiakas voi tehdä tilauksia verkossa, hän näkee portaalista aiemmat tilauksensa ja voi hallinnoida tietojaan. Järjestelmä toimii myös henkilökunnan työkaluna. Tuotteet ja varastomäärät on helppo löytää. Tuotetietoja hallitaan PIM- eli Product Information Management -järjestelmällä. Avaamme verkkokaupan myöhemmin myös Virossa, veljekset avaavat yrityksen suunnitelmia.

Wexon kuuluu viiden yhtiön Wermundsen-monialakonserniin. Suvun kolmas polvi on jo osoittanut kiinnostusta yritysryppään viemiseen seuraaville vuosikymmenille.

Haku