Hyppää sisältöön

Värähtelyteknologia laittaa merikontit soimaan

Värähtelyteknologia laittaa merikontit soimaan

15.09.2022

Konttien täyttöasteen kohentuessa, hyötyy myös ympäristö, sillä konttiliikenne kattaa noin 60 prosenttia maailman meriliikenteestä.

Globaali toimitusketjukriisi edellyttää entistä tehokkaampaa merilogistiikkaa. Suomessa kehitetty värähtelytekniikkaan perustuva konttien analyysimenetelmä parantaa konttien käyttöastetta merkittävästi ja vähentää samalla päästöjä.

TEKSTI | VILMA TIMONEN   KUVA | SHUTTERSTOCK JA CONEXBIRD

Meriliikenne on suuri kasvihuonepäästöjen lähde. Koko maailman kasvihuonepäästöistä meriliikenteen osuus on noin 4–5 prosenttia, ja päästöjen ennustetaan kasvavan jopa moninkertaisiksi vuoteen 2050 mennessä, jos vastatoimiin ei ryhdytä. 

Kaikesta meriliikenteestä noin 60 prosenttia on konttiliikennettä. Kontteja seilaa maailman merillä miljoonia kappaleita. Lentoliikenne mukaan lukien käytännössä kaikki mannertenväliset kuljetukset tapahtuvat konteilla. Suuren osan konttiliikenteen päästöistä aiheuttaa tyhjien konttien siirtely paikasta toiseen niin meri- kuin maateitsekin. Ylimääräisiä kuljetuksia tapahtuu, kun tarkastuksissa huonokuntoisiksi todettuja kontteja palautetaan tarkempiin tutkimuksiin, korjattaviksi tai romutettaviksi takaisin lähtöpaikkoihinsa. Konttien tarkastukset aiheuttavat myös ylimääräistä nosturin käyttöä, mikä sekin merkitsee lisää päästöjä.

Konttien kuljetuksia samoin kuin niiden saatavuusongelmia ovat viime vuosina lisänneet koronapandemian ja sen jälkeisten haasteiden aiheuttamat globaalit toimitusketju- ja logistiikkakriisit. Tyhjät kontit odottavat satamissa keskimäärin 45 päivää, jotta ne saadaan tarkistettua ja todettua kelpoisiksi uudelleenkäyttöön. Prosessin hitaus lisää myös paineita uusien konttien hankkimiseen. 

Sovelluskehityksestä konttilogistiikan pariin

Insinööri Teuvo Heikkilä kiinnostui konttilogistiikasta työskennellessään kymmenkunta vuotta sitten Nokialla sovelluskehittäjänä. Konttien tarkastukseen oli alettu tuolloin etsiä tehokkaampia ratkaisuja perinteisen silmämääräisen tutkimuksen tilalle. Muun muassa värähtelytekniikkaa tutkinut Heikkilä alkoi miettiä, miten voisi hyödyntää teknistä osaamistaan konttien kuntotutkimuksen saralla.

ConexBirdin kehittämän teknologian avulla konteista pystytään värähtelyn pohjalta kuulemaan, missä kunnossa ne ovat.

– En tiennyt mitään konttilogistiikasta enkä sen haasteista, mutta olin tutustunut värähtelytekniikkaan ja aloin tutkia sen mahdollisuuksia. Tilasin Lappeenrannan teknilliseltä korkeakoululta tutkimuksen, jossa tutkittiin tuulimyllyn lapojen värähtelyä. Yhdysvalloista tilasin tutkimuksia NASAlta ja MITiltä, miten esimerkiksi avaruussukkulan kuntoa tutkitaan. Niitä sitten fiksailin, Heikkilä kertoo.  

Heikkilän tutkimus- ja kehitystyö tuotti värähtelyteknologiaan perustuvan sovelluksen, jolla kontit pystytään analysoimaan nopeasti, tarkasti ja ilman turhaa siirtelyä. Heikkilä sai keksinnölleen patentin vuonna 2013. Samana vuonna Heikkilä perusti ConexBird Oy:n, jonka toimitusjohtajana hän toimii edelleen. Yhtiön tavoitteena on mullistaa maailman konttilogistiikka.

Tekoäly oppii datasta

Värähtelyanalyysi muuttuu kansantajuiseksi arkisen esimerkin kautta.

– Keittiössä tarjoilija kokeilee napauttamalla kristallilasia, että miten se soi. Kokenut tarjoilija kuulee lasin soinnista, onko se pian särkymässä vai ihan timmi. Meillä on sama idea, Heikkilä valaisee.

ConexBirdin menetelmässä satamanosturiin kiinnitettyyn laitteistoon iskee pieni vasara. Laitteisto vie saman napautuksen eteenpäin tutkittavaan konttiin, ja kontti resonoi takaisin – aivan kuten lasi tarjoilijan kopautellessa sitä. 

– Meillä on äärettömän tarkat sensorit, jotka tuottavat dataa pilveen. Kaikki perustuu siihen, että asiakkaat kertovat, mikä poikkeama heille on arvokasta löytää. Algoritmit myös näkevät asioita, joita ihmiset eivät ole nähneet.

Algoritmit näkevät asioita, joita ihmiset eivät itse pysty havaitsemaan.

ConexBirdin Jarkko Aho

– Algoritmit oppivat esimerkiksi, että tietty ääni tarkoittaa sitä, että kontin saranat ovat rikki. Käytännössä tekoäly oppii datasta, ja meillä on jo kymmeniä jos ei satoja tuhansia datapointteja siitä, miltä kuulostavat erilaiset ongelmat, sanoo ConexBirdin hallituksen jäsen ja globaalin logistiikan osaaja Jarkko Aro

ConexBirdin kehittämä teknologia soittaa kontteja. Kuten juomalasiesimerkissä, konteista pystytään värähtelyanalyysin avulla kuulemaan, missä kunnossa ne ovat. Keksintö tuo konttien tarkastukseen myös aivan uuden ulottuvuuden: sillä voidaan tutkia myös metallin väsymistä eli arvioida konttimateriaalin kuntoa ja käyttöikää. Tämä ei aiemmin ole ollut mahdollista.

Lisäksi soinnin perusteella pystytään analysoimaan konttien sisältöä. Tulevaisuudessa sisältöanalyysiä voidaan hyödyntää esimerkiksi konttien sisältämien, kuormakirjasta poikkeavien vaarallisten palavien aineiden seulomiseksi sekä kuorman oikeaoppisen kiinnityksen varmistamiseksi. 

Hyötyä ympäristölle

ConexBirdin konttianalyysiratkaisu auttaa kontin omistajia pitämään konttinsa hyvässä kunnossa ja aktiivisessa käytössä. Viallisiksi todettujen konttien korjaus tapahtuu välittömästi, ja kontit saadaan nopeasti uudestaan liikenteeseen.

– Keskimäärin kontit ovat merellä neljä viikkoa ja sitten kuudesta kahdeksaan viikkoa varikolla tutkittavana tai jonossa. Tuo säästöä, että saman logistiikan ja saman tavaravirran pystyy pyörittämään pienemmällä määrällä kontteja. Ja kun kontit ovat hyvässä kunnossa, ei tule ylimääräisiä siirtoja, Heikkilä sanoo.  

Ovet auki maailmalle

ConexBirdin tekemä vuosien tuotekehitys ja testaus alkaa tuottaa tulosta. Markkinat ovat heräämässä, ja sovelluksesta ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa. Uusi tärkeä yhteistyökumppani on Dubaissa toimiva DP World, jonka operoima Jebel Alin satama on yksi maailman vilkkaimmista satamista.

ConexBirdin toimitusjohtaja Teuvo Heikkilän kipinä konttiteknologian kehittämiseen syttyi aiemmassa työssä sovelluskehityksen parissa.

– Tyypillinen suomalainen startup-tarina on sellainen, että tehdään viimeisen päälle hienoa insinöörityötä ja mahtavia koneita mutta ei usein osata viedä sitä maailmalle. Meillä on se hieno tilanne, että olemme nyt oikeasti päässeet maailmalle. Teuvo on tehnyt vuosien ja vuosien työn ja on sekä satamissa että laboratoriossa, tutkinut ja kehittänyt tätä – emme ole millään hypellä liikenteessä, Aro sanoo.

– Me olemme keksineet ja toteuttaneet tiimissä jotain sellaista, mitä maailmalla ei ole. Nyt olemme siinä pisteessä, että teknologia on valmista ja osaamme pukea tämän bisnekseksi, Heikkilä päättää.

KONTIN KUNTO PALJASTUU KUUNTELEMALLA

  • ConexBirdin värähtely- teknologiaan perustuva sovellus, analysoi meri- kontit nopeasti ja tarkasti, ilman turhaa siirtelyä.
  • Menetelmä toimii siten, että satamanosturiin kiinnitettyyn laitteistoon iskee pieni vasara, jonka napautuksen laitteisto vie eteenpäin tutkittavaan konttiin, joka taas resonoi takaisin.
  • Konteista pystytään värähtelyanalyysin avulla kuulemaan, millaisessa kunnossa ne ovat.
  • Keksinnöllä voidaan tutkia myös metallin väsymistä eli arvioida konttimateriaalia ja kontin käyttöikää.
  • Konttianalyysiratkaisu auttaa kontin omistajia pitämään kontit hyvässä kunnossa ja samalla myös aktiivisessa käytössä.

Haku