Vapaaehtoista apua vesillä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttavat tuhansia joka vuosi. Toiminnan arvo yhteiskunnalle on merkittävä, mutta sen jatkuminen edellyttää lisää rahoitusta.
TEKSTI meripelastusseura | kuvat heikki salonen ja henri juvonen
Suomen Meripelastusseura on toiminut vesilläliikkujien turvana jo 125 vuotta. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat 1 711 pelastus- ja avustustehtävää. Välittömästä hengenvaarasta pelastettiin 22 ja kaiken kaikkiaan apua sai 3 296 ihmistä.
– Avovesikauden ympärivuorokautisen päivystyksen arvo on noin 20 miljoona euroa vuodessa. Viranomaistyönä tehtynä summa olisi noin kolminkertainen. Kun mukaan lasketaan pelastettujen ihmishenkien ja omaisuuden arvo, kasvaa summa yli 80 miljoonaan, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.
Vaikka vapaaehtoiset meripelastajat tekevät työtään korvauksetta, rahoitusta tarvitaan pelastusaluksiin ja -varusteisiin sekä miehistöjen koulutukseen.
– Viime vuosina yhteiskunnan Meripelastusseuralle ohjaamaa rahoitusta on leikattu huomattavasti. Järjestöjen rahoitusta koskevien lakimuutosten myötä on uhkana, että toimintaedellytyksemme heikentyvät edelleen, Nordström painottaa.
Trossi-järjestelmästä on apua itselle sekä muille
Ihmiset pelastetaan vesillä aina korvauksetta, mutta veneen siirrosta turvaan joudutaan useimmiten perimään kulukorvaus. Kulukorvaus saattaa nousta jopa useisiin satoihin euroihin.
Trossi on Meripelastusseuran jäsenpalvelu, joka takaa maksuttoman avun veneelle – myös kiireettömissä ongelmatilanteissa. Trossi-jäsen saa tarvittaessa hinauksen lähimpään satamaan, johon on mahdollista järjestää myös korjauspalveluita sekä apua veneen säilytyspaikan hankinnassa. Trossi-järjestelmä parantaa myös yleistä veneilyturvallisuutta.
– Trossi-järjestelmän avulla voidaan ehkäistä joka vuosi kymmenissä tapauksissa kiireettömän ongelmatilanteen kehittyminen hätätilanteeksi, kertoo Nordström.
Veneilijät ovat Meripelastusseuran tärkeimpiä asiakkaita ja Trossi-järjestelmän kautta myös toiminnan rahoittajia. Trossin jäsenmaksut muodostavat jo noin kolmanneksen Meripelastusseuran tuloista.
– Jokainen Trossi-jäsen on mukana pitämässä vapaaehtoiset meripelastajat vesillä kaikkien vesilläliikkujien turvana, Nordström muistuttaa.
SUOMEN MERIPELASTUSSEURA RY
Vuonna 1897 perustetun Suomen Meripelastusseuran toiminta perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun.
Seuralla on yhteensä 59 pelastusasemaa niin rannikoilla kuin sisävesilläkin.
Pelastustoimintaa tehdään yhteensä 1500 vapaaehtoisen pelastajan voimin.
Jäseneksi voi liittyä Meripelastusseuran kotisivujen liittymislomakkeella osoitteessa meripelastus.fi.
Rahoittaja kannustaa tukemaan Meripelastusseuran toimintaa
Meripelastusseuran merkittävän tukijan, Reijo Rautauoman säätiön perustaja Reijo Rautauoma kantaa huolta Meripelastusseuran toimintaedellytysten turvaamisesta.
– Ilman yhteisöjen ja yksityishenkilöiden tukea Meripelastusseura ei pysty tarjoamaan nykyisenlaajuista ja -laatuista pelastuspalvelua, sanoo Rautauoma.
Säätiö on rahoittanut Meripelastusseuran pelastusaluksia, toimintakeskusta sekä koulutuksen, katsastustoiminnan ja hallinnon kehittämistä.
Rautauoma kannustaa yrityksiä ja yhteisöjä mukaan vapaaehtoisen meripelastustoiminnan tukijoiksi niin valtakunnallisesti kuin myös paikallistasolla.

– On monta eri tapaa auttaa ja tukea toimintaa ja jokaiselle varmasti löytyy sopiva keino. Pelastusaluksen hankinnan sijaan voi tukea esimerkiksi pelastusaseman kunnostusta tai uuden rakentamista, Rautauoma huomauttaa.
Mutta minkä takia yhteiskuntavastuullisen yrityksen kannattaa valita tukensa kohteeksi juuri Meripelastusseura?
– Vapaaehtoinen meripelastus on hienoa toimintaa. Yritykselle Meripelastusseura on tunnettu, luotettava ja hyvämaineinen kumppani, Rautauoma kiteyttää.