Hyppää sisältöön

Vapaa-ajankalastaja harrastaa luonnon kannalta kestävästi

Vapaa-ajankalastaja harrastaa luonnon kannalta kestävästi

30.01.2024

Pitkävartiset pihdit ovat hauenkalastajan vakiovaruste. Niillä koukku irtoaa nopeasti ja turvallisesti.

Kalastusta harrastetaan lukemattomin eri tavoin, erilaisissa ympäristöissä ja eri tavoittein. Nykyisin vastuullinen kalastus ja siihen liittyvät toimintatavat ovat monille vapaa-ajankalastajille jo arkipäivää.

TEKSTI pekka säilä | kuvaT suomen vapaa-ajankalastajat

Kalastaminen on mainio tapa nauttia luonnossa olemisesta. Monille harrastajille se on myös sosiaalinen tapahtuma, jonka kautta löytyy elämänmittaisia kaveruussuhteita. Mielekkään tekemisen parissa omat stressitasot vähenevät ja samalla saa terveellistä lähiruokaa omaan ruokapöytään. Itse asiassa peräti 75 prosenttia suomalaisten syömästä kotimaisesta luonnonkalasta on itse pyydettyä.

Harrastuksen suosiosta kertoo sekin, että kalassa käyneiden suomalaisten määrä oli peräti 1,8 miljoonaa vuonna 2022. Samalle tasolle on ylletty viimeksi 15 vuotta sitten. Lähes kaikissa ikäryhmissä on tapahtunut selkeää nousua, mutta huomionarvoista on naisten harrastajamäärien merkittävä kasvu. Lajin piiriin tulee vuosittain runsaasti myös uusia harrastajia, jotka janoavat kalastustietoa ja -oppia, sillä harrastuksen alkuun pääsee halvalla ja varusteita löytyy helposti.

Saalista tarpeen mukaan ja vinkkejä kotikeittiöön

Kalastustavoista pyydyskalastus on vähentymässä ja eri vapamenetelmät kasvussa. Kehittyvä teknologia on tehnyt kalojen löytämisestä huomattavasti aikaisempaa helpompaa. Veneen sähkömoottorin ja navigointilaitteiden avulla voidaan kalastaa tarkasti halutussa paikassa ja täsmäkalastaa juuri haluttuja kalalajeja ja -yksilöitä.

– Etenkin kalastusta helpottavien ja tehostavien apuvälineiden kehittymisen myötä myös kalastusharrastuksen vastuullisuutta on pohdittava uudelta kantilta. Teknologia on hyvä apuväline, mutta sitä on hyödynnettävä vastuullisesti ja luonnon kannalta kestävästi. Siksi myös kokeneemmilla kalastajilla on tärkeä tehtävä jakaa tietoja sekä taitoja aloitteleville kalastajille ja opastaa hyviin käytäntöihin, toteaa Suomen Vapaa-ajankalastajien toiminnanjohtaja Olli Saari.

Suomen Vapaa-ajankalastajat on toteuttanut vuodesta 2011 alkaen hankkeita, joissa on annettu käytännön ohjeita ja luotu uusia toimintatapoja vastuullisen kalastuksen edistämiseksi. Viimeisimmässä, vuonna 2022 päättyneessä, Koolla on väliä -hankkeessa korostettiin kalastajan omien valintojen tärkeyttä. Käytännössä kalastajia neuvottiin esimerkiksi ottamaan kalaa ruoaksi vain tarpeen mukaan sekä vapauttamaan suurkalat.

– Hankkeiden myötä vastuullisuus on juurtunut osaksi järjestömme perustekemistä ja arvomaailmaa. Monipuolista toimintaamme yhteen sitovan Kalastus maistuu -teeman kalastusharrastukseen kannustavissa vinkeissä vastuulliset käytänteet ovat luontainen osa sisältöjä. Toisaalta sen myötä tarjotaan jokaiselle ideoita kalastusomavaraisuuden vahvistamiseen, eli miten käsitellä ja hyödyntää omaa saalista kotikeittiössä, Saari kertoo. 


Suomen Vapaa-ajankalastajat on määritellyt vastuulliset toimintatavat kalastuksen harrastamiseen.

Uusi laki edellyttää, että kalastajat huolehtivat kalojen hyvinvoinnista

KALASTUSTA harrastavan on siis tärkeää noudattaa sääntöjä ja hyviä käytäntöjä, pitää kalastusluvat kunnossa ja tuntea paikalliset kalastusmääräykset.

–  Kalastuslakiin tuli vuoden alussa uusia, eläinten hyvinvointiin kytkeytyviä kirjauksia. Merkittävin muutos on, että saaliiksi otettavat kalat on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Lisäksi vapautettavia tulee käsitellä mahdollisimman varoen, kertoo Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju.

Enää esimerkiksi kalapussissa ei siis saa olla liikettä, eikä kaloja saa jättää jäälle pomppimaan.

– Järjestömme on jo pitkään neuvonut kalastajia kohtelemaan kaloja hyvin sekä lopettamaan välittömästi saaliiksi otettavat kalat, mutta nyt niin määrää myös laki.

– Hiljattain kokoamamme Kalastajan etiketti määrittelee esimerkilliset ja vastuulliset toimintatavat kalastuksen harrastamiseen. Niitä noudattamalla kalastaja pysyy harrastuksessaan varmasti oikealla polulla, Ojaharju jatkaa.

Kalastusharrastuksen ohella hän kannustaa vapaa-ajankalastajia myös osallistumaan alueellaan tapahtuviin kunnostuksiin. Niissä pääsee tekemään merkityksellistä työtä vesiluonnon hyväksi. Kunnostusten hyödyt näkyvät konkreettisesti kalakantojen vahvistumisena.

Haku