Vanha toimistotalo muuttuu moderniksi palvelukeskukseksi

Entinen pääkonttori päivitettiin terveys- ja hyvinvointipalveluiden sekä alan toimitilakäyttäjien tarpeisiin. Korjaus- rakentamisella edistetään myös kestävän kehityksen tavoitteita.
TEKSTI | MAISA LAMPINEN KUVA | HGR PROPERTY PARTNERS
HGR Property Partners on kotimainen kiinteistökehitys ja -sijoitusyhtiö, jonka hankkeet perustuvat pääkaupunkiseudun keskeisillä sijainneilla olevien kohteiden kehittämiseen kestävällä rakentamisella. HGR:llä on kehitteillä sekä peruskorjauskohteita että energiatehokkaita uudiskohteita. Niin ikään hankkeilla pyritään parantamaan kaupunkilaisten arkea tuomalla alueelle lisää palveluita.
Esimerkiksi Espoon Niittykummussa sijaitseva entinen toimistorakennus kokee perusparannustöiden myötä muodonmuutoksen moderniksi palvelukeskukseksi.
Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema 1970-luvun rakennus toimii syksystä 2023 alkaen tulevaisuuden terveydenhuollon tarpeita palvelevana kohteena. Kokoamalla yhteen Espoon perhekeskuksen ja muita terveyden ja hyvinvoinnin palveluita, espoolaiset voivat jatkossa hoitaa palveluasiointiaan yhden talon sisällä. Kohde soveltuu myös alan toimijoiden toimistokäyttöön.
Länsiväylän varrella sijaitseva palvelukeskus on helposti tavoitettavissa kävellen, pyörällä, autolla ja julkisilla kulkuvälineillä. Niittykummun metroasema on alle 500 metrin päässä. Palveluiden keskittäminen yhteen paikkaan sekä sijainti eteläisen Espoon ytimessä valmiissa kaupunkirakenteessa ilahduttaa niin asiakkaita kuin palveluntarjoajia. Samoin rakennuksen käyttäjäkunnan molemmat puolet on huomioitu kohteen saneerauksessa.
– Muutostöissä on panostettu erityisesti rakennuksen toiminnallisuuteen sekä viihtyvyyteen. Tyypillistä ajatusta ankeasta terveyskeskuksesta on haluttu rikkoa. Piha-alueen ja julkisivun päivitykset sekä moderni helposti lähestyttävä pääsisäänkäynti ovat esimerkkejä siitä, kuinka kohentavilla toimenpiteillä voidaan parantaa rakennuksen käytettävyyttä merkittävästi, toteaa HGR:n kiinteistökehitysjohtaja Ilkka Mäkelä.
Perhekeskukselle varattu noin 4500 m2 tila yhdessä kerroksessa tekee asioimisen helpoksi ja tukee työntekijöiden ammatillista yhteistyötä. Tilatehokkuus ja toiminnallinen laatu saatiin maksimoitua sijoittamalla iso toimija poikkeuksellisesti yhteen kerrokseen. Muuntojoustavasta rakennuksesta on vuokrattavissa myös kompaktimpaa tilaa sitä tarvitseville. Isot ikkunapinnat ja selkeät kerrospohjat tuovat avaruutta.
Kertakäyttöisyys on kirosana myös rakentamisessa
Niittyportti 4 muuttuu toimistorakennuksesta palvelu- ja toimitilakeskukseksi, mutta se kokee myös mittavan energiaremontin. Kiinteistön lämmitysmuoto vaihdetaan maalämpöön ja samalla tavoitellun energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi parannetaan taloteknisiä asioita.
– Ympäristöarvot ohjaavat toimintaa jokaisessa HGR:n kohteessa. Yhtä tärkeää on kaupunkilaisajattelu, jonka myötä hankkeemme parantavat palvelusaatavuutta, edistävät asukkaiden hyvinvointia ja ylläpitävät olemassa olevaa rakennuskantaa. Pitkälle katsovat kehityshankkeet ovat kestäviä ja ajavat yhteistä etua, Mäkelä kiteyttää.
Pitkälle katsovat kehityshankkeet ajavat kaikkien yhteistä etua.
HGR:n kiinteistökehitysjohtaja Ilkka Mäkelä
Rakentaminen aiheuttaa päästöjä, joiden ympäristöhaitat riippuvat osittain rakennuksen käyttöiästä. Päästöjen suhteellinen kuormittavuus pienenee mitä pidempi rakennuksen elinkaari on. Kertakäyttöisyys on ilmastokriisille kirosana – siispä olemassa olevan rakennuskannan purkamista uuden tilalta on vältettävä silloin, kun vanhan korjaaminen on mahdollista.
– On tapauksia, joissa kiinteistö on teknisten ominaisuuksien, matalan kerroskorkeuden tai muiden vastaavien elementtien osalta sellaisessa kunnossa, ettei se taivu uuden käyttötarkoituksensa tarpeisiin tai ole edes peruskorjauksella saatettavissa terveelliseen ja turvalliseen käyttöön. Tällöin purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle on perusteltavissa, Mäkelä toteaa.
Hän jatkaa, että HGR:ssä tutkitaan aina kohteen mahdollisuudet korjausrakentamiselle. Mikäli vanha rakennus saadaan sitä parantelemalla toimimaan myös tulevaisuudessa, on korjaaminen siinä tapauksessa kaikkien kannalta paras vaihtoehto.