Hyppää sisältöön

Valvontapalvelujen uudet nuotit

Valvontapalvelujen uudet nuotit

4.01.2022

Projektinuotit Oy:n projektipäällikkö Mika Nykäsen ja toimitusjohtaja Ismo Sädekarin mukaan uudet tekniikat helpottavat rakennusten tarkastamista.

Projektinuotit Oy käyttää työmailla valvontapalveluissaan apuna uusinta digitaalitekniikkaa, kuten 3D-kuvausta. Yritys myös pilotoi ensimmäisten joukossa MR-lasien käyttöä työmaaolosuhteissa.


TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | PATRIK PESONEN

Projektinuotit Oy pyrkii nykyaikaisilla menetelmillä tehostamaan rakennusvalvojien työtä sekä ajallisesti että laadullisesti.

– Uusilla tekniikoilla pystytään kohottamaan valvonnan laatua ja tuottamaan tilaajille lisäarvoa. Nykyjan tekniikan hyödyntämisen toivotaan auttavan myös asiakashankinnassa. Tavanomainen valvonta ei enää riitä, toimitusjohtaja Ismo Sädekari kertoo.

Projektipäällikkö Mika Nykänen pyörittelee kerrostalosta luotua 3D-mallia näytöllä. Yksittäiset tilakuvat on yhdistetty kokonaisuudeksi, joka antaa mahdollisuuden liikkua virtuaalisesti kiinteistön eri tiloissa ja kerroksissa. Tarkasteltavana on Helsingissä osoitteessa Annankatu 28 sijaitseva, noin 5 500 neliömetrin kokoinen saneerauskohde, jossa Projektinuotit Oy toimii projektinjohto- ja valvontatehtävissä. 

– Tiettävästi Suomen suurin 3D-kuvaus tehtiin sisäpurkutöiden jälkeen ennen rakentamisen käynnistymistä. Halutessaan käyttäjä voi myös ottaa mittoja eri rakenneosista sekä zoomata lähemmäksi yksityiskohtiin, Nykänen sanoo.

Rakennuttaja käytti 3D-kuvausta hyväksi jo tarjouspyyntövaiheessa jakamalla siitä linkin urakoitsijoille. Linkin kautta he pääsivät tutustumaan kohteeseen ja hyödyntämään sitä muun muassa putki-, ilmanvaihto- ja sähköurakoiden tarjouslaskennassa.

– 3D-kuvaus kohteesta helpottaa tarjouksen tekemistä ja parantaa laskennan tarkkuutta. Kuvauksen avulla paikan päällä tapahtuvien kohdekäyntien määrä vähenee, Sädekari toteaa.

Moderni valvonta

  • Projektinuotit Oy tehostaa rakennusvalvojien työtä hyödyntämällä uusinta teknologiaa.
  • Kohteiden 3D- ja dronekuvausten lisäksi yhtiö pilotoi MR-lasien käyttöä suunnittelutyössä.
  • Menetelmien myötä tarkkuus lisääntyy, prosessit helpottuvat ja kustannukset laskevat. 

Lennokkikameralla yläilmoihin

Projektinuotit-yhtiön rakennustekniset valvojat käyttävät kohteiden tarkasteluun myös lennokkikameraa, eli dronea.

– Dronen avulla saamme helposti ja kustannustehokkaasti tarkastettua hankalia paikkoja yksityiskohtineen, kuten vesikattoja ja julkisivuja. Tarkastusta varten ei tarvita henkilönostimia eikä tarkastajien tarvitse kiipeillä katoilla. Tämä lisää työturvallisuutta, Nykänen kertoo.

Droneen integrodun lämpökameran avulla voidaan havaita mahdolliset lämpövuodot. Lämpökamera löytyy myös MR-laseista, joiden käyttöä yhtiö parhaillaan pilotoi.

Yhdistetyn todellisuuden MR-lasit tuovat käyttäjän näkökenttään virtuaalisisältöä. MR-lasit mahdollistavat esimerkiksi suunnitelmien heijastamisen suoraan valvojan näkökenttään. Valvoja voi lasien avulla tarkastella hankkeeseen liittyviä dokumentteja sekä esimerkiksi 3D-malleja samalla kun hän liikkuu kohteessa.

Lasien avulla yhtiö kehittää etävalvontaa osaksi valvontapalvelukokonaisuutta.

– Kaikki rakennustekniset valvojamme ovat työskennelleet vastaavina työnjohtajina. Kokeneina ammattilaisina he pystyvät olemaan urakoitsijan tukena suunnittelussa. Nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen saadaan tilaajalle paras tulos, Sädekari toteaa.

Haku