Hyppää sisältöön

Valttina pohjoisen voima

Valttina pohjoisen voima

6.09.2021

Toimitusjohtaja Raimo Pahkala kertoo, että Terwarahastolla uskotaan tasaiseen ja varmaan kasvuun.

Terwarahasto sijoittaa Pohjois-Suomen kiinteistömarkkinoille. Tavoitteena on, että pohjoisen varallisuus hyödyttäisi alueen elinkeinoelämää.

Teksti Elina Jäntti  Kuva Tuuli Nikki

Terwarahaston toimitusjohtaja Raimo Pahkala työskenteli ennen nykyistä pestiään rakennusliikemaailmassa toteuttamassa toimitiloja yrityksille ja huomasi, että sopivia toimitiloja ja niihin sijoittavia tahoja oli Pohjois-Suomessa hankala löytää. Tähän tarpeeseen syntyi Terwarahasto, ensimmäinen pohjoissuomalainen kiinteistöihin sijoittava Finanssivalvonnan valvoma vaihtoehtorahasto. 

– Tavoitteenamme on ollut tuoda Pohjois-Suomeen helppo tapa sijoittaa kiinteistöihin. Tarjoamme vaihtoehtoisen sijoitusmallin heille, jotka haluavat sijoittaa kiinteistöihin siten, ettei raha valu vain Etelä-Suomeen. Toiminnallamme mahdollistetaan, että yritykset saavat hyviä toimitiloja ja pohjoinen elinkeinoelämä kehittyy, kertoo Pahkala. 

Terwarahastoon sijoittaminen on helppoa, sillä sijoittajan ei tarvitse itse vastata kiinteistön vuokrankannosta, ylläpidosta tai huollosta. 

– Terwarahastossa sijoittaja tuo rahastoon pääomapanoksen. Rahasto etsii sopivat asiakkaat, rakennuttaa näille toimitilat ja hoitaa koko kohteen hallinnoinnin koko rahaston toimikauden ajan.

Pohjois-Suomi on Pahkalan mielestä hyvää markkina-aluetta kiinteistösijoituksia ajatellen.

– Toimintamme keskittyy Oulun seudulle. Lisäksi olemme tarkastelleet kohteita muun muassa Kokkolassa, Torniossa ja Rovaniemellä. Alueella on kiinteistösijoittajan näkökulmasta terve, toimiva ja edullinen markkina. Vaikka kohteet ovat pienempiä, niitä niputtamalla saadaan aikaan järkevä kokonaisuus.

– Toimimme segmentissä, joka jää liian pieneksi isoille sijoittajille mutta joka on liian suuri pienille toimijoille, joten kysyntä on varma. 

Tarkkaan mietitty portfolio

Pohjois-Suomeen sijoittaminen on Terwarahaston valtti. Rahastoa hallinnoivassa Terwa Management Oy:ssä tunnetaan paikallinen toimitilamarkkina erityisen hyvin.

– Meillä on vahvaa osaamista kiinteistöjen kehityksestä ja projektinjohdosta, ja voimme toteuttaa asiakkaan tarpeisiin sopivat toimitilat yhteistyössä Terwa Kiinteistökehitys Oy:n kanssa.

Terwarahaston portfolio on mietitty tarkkaan. Kohteet ovat pääosin uusia ja niihin haetaan vuokralaisiksi vakaita ja varmoja toimijoita, joiden palveluita käytetään myös talouden notkahdellessa. 

– Ensimmäisen rahaston, Terwarahasto 1 Ky:n, kiinteistöportfolion asiakkaina ja vuokralaisina on ollut esimerkiksi päivittäistavara-, ajoneuvo- ja LVI-tukkukaupan toimijoita, joiden toiminta on pysynyt tuottoisana korona-aikoinakin. 

Vaihtoehto ammattilaiselle

Pääsääntöisesti Terwarahaston asiakkaina on isompia pohjoissuomalaisia sijoittajia, yksityishenkilöitä ja muita ammattimaisia sijoitustahoja.

– Terwarahasto sopii kohteeksi ammattimaiselle sijoittajalle, joka täyttää rahaston vaatimat edellytykset ja vaatimukset. Minimisijoitus on 100 000 euroa, Pahkala kertoo.

Terwarahasto 1 Ky:n vuosituotto on ollut vähintään kuuden prosentin luokkaa. Ensimmäiseltä periodilta tuotto oli 9,12 prosenttia ja viime vuonna 7,12 prosenttia.

– Kokonaistuotto-odotukset sijoittajille ovat jopa yli 10 prosenttia ilman kiinteistöjen arvonnousuodotuksia. Sijoittaminen Terwarahastoon takaa hyvän inflaatiosuojan, sillä sijoitus tehdään reaaliomaisuuteen ja vuokrankorotukset seuraavat inflaation kehitystä. 

Terwarahasto 1 Ky:n sijoituskausi on päättymässä, mutta ensi vuoden alussa aukeaa uusi rahasto, Terwarahasto 2 Ky. Myös sen portfolio on todennäköisesti toimitilapainotteinen. Pohdinnassa on, että kolmas rahasto liittyisi asumiseen.

Haku