Hyppää sisältöön

Valttina piilevät vahvuudet

Valttina piilevät vahvuudet

8.08.2022

Jari Lindström kannustaa tunnistamaan ja arvostamaan omia vahvuuksiaan sekä osaamistaan.

Työttömänä tehdastyöläisenä eduskuntaan valittu ja ammattikoulutaustalla ministerinä vaikuttanut Jari Lindström peräänkuuluttaa osaamisen arvokkuutta.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | MARJA SEPPÄLÄ

Entisestä Kymin Osakeyhtiön ammattikoulusta suoraan UPM:n paperitehtaalle töihin vuonna 1984 valmistunut Jari Lindström ajatteli kouluttautuneensa eläkevirkaan, mutta toisin kävi. Varma työ lähti alta, kun Voikkaan paperitehdas suljettiin liiketoimintaympäristön murroksen seurauksena kannattamattomana vuonna 2006. Isku oli valtava. Itsesäälin, surun, pettymyksen ja epätoivon alta löytyi kuitenkin ajan kanssa rohkeus ja luottamus tulevaan.

– Olin ollut tehtaalla töissä yli 22 vuotta, ja pitkät urat samassa talossa olivat takana myös isoisälläni, isälläni ja veljilläni. Alkuun ajattelin, etten osaa tehdä mitään muuta, että peli on menetetty. Mielialat vaihtelivat rypemisestä hetkittäiseen toiveikkuuteen. Jälkimmäiselle annoin lopulta vallan. Tässä auttoivat vaimon tuki ja oivallus siitä, että työurani ja elämäni aikana olin oppinut paljon sellaista, mistä olisi hyötyä myös muualla, Lindström muistelee.

Aloitteellisuuden taito ja rohkeus heittäytyä tuntemattomaan olivat avanneet Jarille uusia mahdollisuuksia tehdasaikoina. Samat vahvuudet kuljettivat miestä eteenpäin työsuhteen päätyttyä. 

– Olen osoittanut halukkuuteni ja nostanut kättä pystyyn aina tilaisuuden tullen. Luottanut siihen, että lähes kaiken voi oppia, kun uskaltaa kysyä ja ottaa apua vastaan. Tunnustanut virheeni mokatessani ja lähestynyt uutta ja tuntematonta nöyränä, mutten nöyristellen. Tämä on edellyttänyt itsensä rehellistä kohtaamista ja selkärankaa näyttäytyä aitona omana itsenään myös heikkoina hetkinä. Helppoa se ei ole, mutta taatusti kaiken vaivan arvoista, Lindström avaa ajatusmaailmaa toimintansa taustalla.

Epävarmuuden ja itsekritiikin keskeltä on kevyempi heittäytyä tuntemattomaan, kun muistaa ettei tietämättömyys ole häpeä eikä työ ihmisarvon määrittäjä. 

– Uuteen kannattaa suhtautua seikkailuna, joka voi tuoda tullessaan ihan mitä tahansa, Lindström kannustaa.

Ponnistus koulunpenkiltä ministeriöön

Työttömäksi jäätyään Lindström työskenteli tehdastyössä lomittajana, mutta toimettomuus painoi mieltä. Lopulta uusi suunta löytyi ammattikoulussa opona työskentelevän ystävän kanssa käydyn keskustelun seurauksena ja Lindström palasi koulunpenkille vuonna 2009.

– Suu kannatti avata. Jatkumona 80-luvun prosessiteollisuuden opinnoilleni valmistuin ammattikoulun kemian linjalta laborantiksi luokkani vanhimpana ja innostuin vesistöistä. Samaan aikaan pitkäjänteinen aktiivisuuteni politiikan kentällä alkoi näkyä. Hain ja tulin valituksi eduskuntaan vuonna 2011. Ura laboranttina jäi politiikan jalkoihin, mutta mikään opittu ei valunut hukkaan, ammattikoulupohjalta muun muassa työministerinä ja ympäristövaliokunnan jäsenenä vaikuttanut Lindström vakuuttaa.

Osaaminen näkyväksi 

Tänä päivänä Lindström etsii ratkaisuja työmarkkinoiden haasteisiin Työllisyyden kuntakokeilut -hankkeessa Kuntaliitolla. Tavoitteena on muun muassa tehdä eri lähtökohdista tulevien ihmisten vahvuuksia ja osaamista näkyväksi, jotta yksilö, yritykset sekä yhteiskunta kehittyvät.

– Monet alat painivat työvoimapulan kanssa, vaikka samaan aikaan työttömien määrä lisääntyy. Työelämän tarpeet ja osaaminen eivät kohtaa toivotulla tavalla. Uskon, että osaamista kuitenkin on huomattavasti enemmän kuin näkyväksi tulee, Lindström sanoo.

Osaamisen näkyväksi tulemista estävät muun muassa vanhentuneet rekrytointikäytännöt sekä tutkinto- ja tittelikeskeinen asennemaailma, epärealistiset odotukset, yksilön ja yhteisöjen haasteet tunnistaa osaamista tutkintojen ja ammattien ulkopuolella sekä toisaalta suomalaisessa sielunmaisemassa sitkeästi istuva oma kehu haisee -mentaliteetti. Asenneympäristö on kuitenkin murroksessa, ja osaamistaan voi nostaa esiin henkseleitä paukuttelematta. Kunhan se ensin tunnistetaan.

Osaamista on kaikilla enemmän kuin uskoisi.

Jari Lindström

– Omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden oivaltaminen voi johtaa pohjalta unelma-ammattiin. Korkeakoulututkinto ei ole lahjakkuuden, viisauden tai menestyksen mittari. Jokaisella ihmisellä on ainutlaatuista osaamista muille jaettavaksi, vaikka sitä itse ei näkisi. Omien piilevien kykyjen jäljille voi päästä esimerkiksi onnistumisen kokemuksia, intohimon kohteita ja lähipiiriltä saatua palautetta pohtimalla, Lindström vinkkaa.

Työnantajapuolelta kaivataan vanhentuneiden käytäntöjen ravistelua ja kärsivällisyyttä.

– Raakileesta voi kasvaa ajan kanssa huippuammattilainen ja työhaastattelussa epäedullisesti näyttäytyneessä jännittäjässä voi piillä superlahjakkuus. Ihmisestä voi löytyä aivan uusia ulottuvuuksia, kun ympäristö on oikea, Lindström päättää ja rohkaisee kaivamaan osaamista pintaa syvemmältä.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus kutsuu yksilöt, yhteisöt ja yritykset valtakunnalliselle Osaaminen näkyviin -viikolle 5.-11.9.22 tunnistamaan ja nostamaan esiin moninaista osaamista.

www.osaaminennakyviin.fi

Haku