Hyppää sisältöön

Valtavia säästöjä rakennustyömaiden lämmitykseen

Valtavia säästöjä rakennustyömaiden lämmitykseen

3.10.2023

HeatWorkin itsekäyvät ja liikuteltavat lämmityslaitteet toimittavat rakennuskohteisiin 100-asteista nestesiirtoista lämpöä 94 prosentin hyötysuhteella. Laitteet kuuluvat markkinoiden ympäristöystävällisimpiin ja tehokkaimpiin vaihtoehtoihin.

Suomen rakennustyömaille saapunut norjalaiskeksintö tehostaa betonikohteiden lämmitystä energiatehokkaasti, tuottaen samalla merkittäviä säästöjä.

TEKSTI jukka nortio | kuva heatwork

HeatWorkin kehittämä innovatiivinen lämmitysjärjestelmä säästää parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja työmaan lämmityskuluista. Samalla koneella voidaan hoitaa kaikki työmaan lämmitystarpeet.

Rakennustöiden alkaessa HeatWorkin laitteella sulatetaan tyypillisimmin routaa. Tämän jälkeen kone kytketään lämmittämään betonikohteita. Kun rakennuskohde alkaa valmistua, kytketään puhaltimet HeatWorkin lämmityslaitteeseen, jolloin se lämmittää kohdetta laajalti viimeistelytöiden aikana.

Erityisesti betoniala on ottanut HeatWorkin ratkaisun lämmöllä vastaan. Kun betonirakenteiden sisälle asennetaan putkisto ja sillä lämmitetään betonia, on lämmitys huomattavasti tehokkaampaa, nopeampaa ja edullisempaa kuin perinteisillä menetelmillä.

Vaikka rakenteiden sisään jäävän lämpökierukan asennus onkin työläämpää ja voi viedä LVI-asentajalta kokonaisen työpäivän, on huomattava, että kokonaisuutta ajatellen tällä menetelmällä säästetään reippaasti aikaa, energiaa ja euroja.

– Lämmitettävä rakennuskohde voi olla vaikkapa seinä tai tuhannen neliön valettu laatta. Putket voidaan asentaa mihin tahansa kohteeseen. Kone lämmittää glykolia, joka kiertää putkistossa lämmittäen kohdetta, HeatWorkin Suomen myynnistä ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Jens Heinonen kertoo.

Vähemmän polttoainetta, enemmän lämpöä

Tarkasti kohteeseen suunnattu lämmitys on tehokkaampi tapa lämmittää rakennuskohteita. Perinteisesti kohteita on lämmitetty peittämällä ne teltalla, jota on lämmitetty lukuisilla työmaalämmittimillä. 

Perinteisen telttalämmitystavan ongelmana on lämmön epätasainen jakautuminen: teltan harjassa voi olla jopa 80 astetta lämpöä, kun taas teltan alatasossa vastavaletulla betonilattialla lämpötila pyörii nollan tuntumassa. Kontaktilämpöä käyttävällä HeatWorkin menetelmällä vastaavaa ongelmaa ei synny, sillä kohteen lämmitys voidaan säätää tarkasti 0-100 asteen välille.

HeatWorkin tuotevalikoiman lippulaiva on liikuteltava HW 3600 -lämmitysratkaisu, jonka 103 kilowatin lämmitysteho riittää vaativimpiin betoninlämmityskohteisiin. Vaikka laite on tehokas, on sen keskikulutus esimerkiksi 600 neliömetrin betonilaatan lämmityksessä vain noin 140 litraa polttoainetta vuorokaudessa. 

HeatWorkin ratkaisuja käytetään betonitöiden ohella rakennusten lämmityksessä, vahinkosaneerauksissa ja roudansulatuksessa.

Betonin lämmitys ja roudansulatus eivät ole ainoita sovelluskohteita HeatWorkin lämmitysratkaisuille.

– Minulle soitti asiakas Rovaniemeltä, joka tarvitsi asunnon lämmitystä 60 asteeseen, koska siellä oli luteita. HW 3600 -lämmitysratkaisu yhdessä puhaltimen kanssa sopi hyvin tähänkin tarkoitukseen, Heinonen kertoo.

HeatWorkin ratkaisuun kuuluvissa Climate Winner eli CliWi-puhaltimissa on tehokkaat suodattimet, jotka estävät epäpuhtauksien pääsyn kohteeseen. Kun puhaltimia käytetään rakennuksen sisällä, niihin on kytketty letkuilla nestekierto, jota lämmittää rakennuksen ulkopuolella oleva HW 3600.

– Kaikkien lämmitysratkaisujemme ydinajatus on se, että kohteisiin saadaan lämpöä äärimmäisen tehokkaasti ja todella edullisesti.

Kun yhdellä koneella voi sulattaa routaa 200 neliömetrin alueella 50 senttimetriä vuorokaudessa, ja kulutus on vain viisi litraa dieseliä tunnissa, ei sille ole kilpailijoita.

Polttoainekäyttöisten lämmittimien lisäksi HeatWorkilla on valikoimassaan myös sähköisiä laitteita.

HeatWorkin juuret ovat Pohjois-Norjassa Narvikissa. Yrityksen alkuperäisenä ajatuksena oli valmistaa laite, jolla taataan rakennustyömaiden kustannustehokas lämmöntuotanto läpi vuoden niin, etteivät routa ja muut arktisen talven häiriöt häiritse rakentamista.

www.heatwork.com

Haku