Hyppää sisältöön

Valoa vähemmällä energialla

Valoa vähemmällä energialla

2.05.2023

Led-valoista loistava valkoisempi valo on lähempänä aitoa luonnonvaloa, ja sillä on piristävä vaikutus ihmiseen. Niillä myös saavuttaa kätevästi säästöjä energiakustannuksissa.

Loisteputkilamput poistuvat markkinoilta tänä vuonna. Valaistussaneeraus voi tuoda yritykselle jopa 80 prosentin energiansäästön.

TEKSTI | maiju korhonen  kuva | valoremontti


Laajasti käytettyjä T5- ja T8-putkia ei saa enää tuoda markkinoille vuoden 2023 elokuun jälkeen. Pistokanta- ja pienoisloistelamput sekä rengasmuotoiset loisteputket poistuivat markkinoilta jo helmikuussa 2023. Syynä kieltoon on loisteputkilamppujen sisältämä elohopea, joka on yksi vaarallisimmista ympäristömyrkyistä. 

– Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen yrityksen on vaihdettava valaistus led-valoon, kun entiset loisteputket ovat tulleet käyttöikänsä päähän, kertoo Valoremontti Oy:n toimitusjohtaja Petri Rapeli.

Huomattavia säästöjä

Valaistussaneeraus on monissa yrityskiinteistöissä helppo tapa hakea säästöjä energiankulutukseen. Lisäksi oikealla valaistuksella on vaikutusta myös työntekijöiden hyvinvointiin ja työturvallisuuteen sekä työn tuottavuuteen. 

– Energiasäästö verrattuna siihen, että led-putkien sijaan käytetään 1500 millistä T8-loisteputkivalaisinta, on peräti 60 prosenttia. 

Esimerkiksi, jos valaisimessa on kaksi 58-wattista loisteputkea, silloin yhden vanhan loisteputkivalaisimen kulutus on 144 wattia. Jos valaistus vaihdetaan kahteen 23–26-wattiseen led-putkeen, koko valaisimen kulutus on 46–52 wattia. Bonuksena valaisimen valaistusteho paranee huomattavasti. 

– Kun työntekijät näkevät paremmin, vaikuttaa se positiivisesti paitsi työhyvinvointiin myös työturvallisuuteen, Rapeli painottaa.

Led-valon osalta käytetään yleisesti värilämpötilaltaan kylmempää valoa kuin loisteputkissa, joissa on käytetty tavallisesti noin 3000 kelvinin värilämpötilaa. Nyrkkisääntö on, että mitä valkoisempi valo, sitä lähempänä se on aitoa luonnonvaloa. Näin ollen työtilan värimaailma toistuu aitona, ja valkoinen väri auttaa myös jaksamaan töissä paremmin, koska sillä on piristävä vaikutus ihmiseen.  

– Suunnittelimme ja toteutimme tässä taannoin entisen Roclan, nykyisen Logisnext Finlandin koko trukkitehtaan sisävalaistuksen ja ulkovalaistuksen. Yritys teki uudistuksen jälkeen tutkimuksen valaistussaneerauksen vaikutuksista. Tutkimuksen mukaan saneerauksen myötä tullut energiansäästö oli suurempi kuin osasimme odottaa – jopa 80 prosenttia. 

Tutkimuksessa kysyttiin myös henkilökunnan mielipidettä valaistukseen liittyen. 

– Logisnext Finlandin henkilökunnasta 98 prosenttia oli sitä mieltä, että uusi led-valaistus oli paljon parempi kuin vanhanmallinen loisteputkilla toteutettu valaistus. Logisnextin oman tutkimuksen mukaan yös työn tuottavuus oli parantunut seitsemän prosenttia. 

Led-valoista loistava valkoisempi valo on lähempänä aitoa luonnonvaloa, ja sillä on piristävä vaikutus ihmiseen. Niillä myös saavuttaa kätevästi säästöjä energiakustannuksissa.

Luota ammattilaisen apuun

Valaistussaneerausta ei kannata teettää omalla kunnossapidolla, koska se on pitkäjänteistä suunnittelua vaativa työ, johon vaaditaan myös sähköalan erikoisosaamista. Onkin paljon helpompaa ja tukeutua ulkopuolisen asiantuntijan apuun. Valoremontti Oy tarjoaa valaistussaneerauksen asiakkaille avaimet käteen –periaatteella. 

– Projekti alkaa siitä, että teemme veloituksettoman kartoituksen, missä keskustelemme asiakkaan ja henkilökunnan kanssa nykyisen valaistuksen mielekkyydestä ja siihen liittyvistä toiveista.

Kustannussäästöjä on mahdollista saavuttaa esimerkiksi asentamalla liiketunnistimia, jotka himmentävät valot, kun liikettä ei kyseisessä tilassa ole. 

– Tavoitteenamme on tarjota markkinoiden laadukkain valaistusratkaisu pitkällä elinkaarella. 

Huippuluokan kumppanit takaavat palvelun laadun

Valoremontti on pieni perheyritys, joka on perustettu vuonna 2016. Omien työntekijöiden lisäksi yrityksellä on luotettavia asennuskumppaneita, joista se saa lisäkäsiä kiirellisimpiin aikoihin. 

– Organisaatiorakenteemme on matala: jokainen, toimitusjohtajasta lähtien, tekee töitä myös tuotannossa. Tämä takaa sen, että tunnemme asiakkaidemme tarpeet ja toiveet ajantasaisesti ja omakohtaisesti, Rapeli kertoo.

Jo yrityksen alkuvaiheessa Valoremontti Oy sai kumppanikseen Philips Lightingin, joka tunnetaan nykyisin nimellä Signify. 

– Kun valitsee kumppanikseen Valoremontin, valitsee samalla Signifyn laadukkaat ja toimintavarmat valaistusjärjestelmät. Näin ollen asiakas voi luottaa siihen, että samoja valaisimia löytyy vielä useiden vuosienkin kuluttua asennuksesta, ja myös takuuajat ovat pitkät, Rapeli vakuuttaa. 

Tunnemme asiakkaidemme tarpeet ja toiveet ajantasaisesti ja omakohtaisesti.

Valoremontti Oy:n toimitusjohtaja Petri Rapeli

Haku