Hyppää sisältöön

Valmentava hanke auttaa työntekijän uudelle uralle

Valmentava hanke auttaa työntekijän uudelle uralle

5.03.2021

Hankkeen projektiryhmään kuuluvat Outi Rahikainen, Tanja Andersin, Noora Lintu ja Jani Naukkarinen.

Kasvupolku työhön on ESR-hanke. Valmentavan hankkeen tarkoituksena on auttaa työnhakijoita siirtymään työelämässä eteenpäin. 

Teksti Taru Tammikallio  Kuva Itä-Savon koulutuskunta

Kasvupolku työhön -hankkeessa on luotu toimintamalli työnhakijoiden ja työpaikkojen yhdistämiseksi. Mallin ideana on auttaa työnhakijoita pääsemään nopeasti haluamaansa työhön rakentamalla yksilöllisiä opintopolkuja. Samalla yritykset saavat itselleen uutta ja osaavaa työvoimaa. Hankkeessa moniammatillista yhteistyötä tekevät Ammattiopisto Samiedu, Savonlinnan Toimintakeskus ry ja Bovallius-Palvelut Oy. Kasvupolku työhön on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, ja kansallisella tasolla rahoituksen on myöntänyt Etelä-Savon ELY-keskus. 

– Mallissa työvalmentaja tekee asiakkaalle alkukartoituksen, jonka perusteella lähdetään etenemään prosessissa. Kun tiedämme, millaista urapolkua asiakas toivoo, ryhtyy yrityskoordinaattori etsimään asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin ja osaamiseen soveltuvaa työtehtävää, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tanja Andersin.

Toisinaan voi olla myös niin, että työpaikka yrityksestä on jo löytynyt, mutta asiakkaalta puuttuu jokin tietty osaamisalue.

– Moni asiakkaamme on käynyt tutkintokoulutuksen, mutta juuri kyseiseen työtehtävään tarvittava yksittäinen osaamisalue puuttuu. Tällöin voimme ohjata asiakkaan suorittamaan kyseiseen tehtävään tarvittavan tutkinnon osan. Näin asiakkaan ei tarvitse lähteä opiskelemaan kokonaan uutta tutkintoa päästäkseen kiinni työelämään.

Andersin kertoo, että tuen tarve ja määrä vaihtelevat aina asiakkaan mukaan. Toisinaan työnhakua tuetaan harjoittelemalla työhaastattelutilanteita yhdessä asiakkaan kanssa, toisen kanssa keskitytään sosiaalisiin taitoihin ja kolmas ohjataan
koulutukseen.

Valtaosa työllistyy

Bovallius-Palvelut Oy:n yrityskoordinaattori Jani Naukkarinen toteaa, että monesti työllistyminen vaatii koulutusratkaisuja esimerkiksi rekrykoulutusten tai lyhyempien oppisopimusten muodossa. Koulutukset räätälöidään yritysten tarpeisiin ja työnhakija saa koulutusjakson jälkeen itselleen työpaikan.

Osa asiakkaista on mukana kuntouttavassa työtoiminnassa ja haluaa siirtyä tavalliseen työelämään, kuten eräs asiakkaista, Riitta.

– Työvalmentajan kanssa Riitta teki työnhakuasiakirjoja ja samalla kartoitettiin osaamista ja taitoja. Riitan taustalta löytyy osatyökykyisyyttä ja hankkeen alkumetreillä kartoitettiin työkokeilujen avulla, millaista työtä Riitta voisi tehdä. Lopulta löytyi paikka, joka pystyi räätälöimään työtehtäviä ja -aikaa sopivaksi. Nyt asiakkaalla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja yhteydenpitoa on jatkettu myös työllistymisen jälkeen.

Andersin on erittäin tyytyväinen hankkeen tuloksiin. Valtaosa valmennusasiakkaista on onnistunut työllistymään hankkeen avulla itselle mieluisaan työpaikkaan tai aloittanut opinnot. 

SAMIEDU.FI

Haku