Hyppää sisältöön

Valmennuksen vinkeillä kohti vaurastumista

Valmennuksen vinkeillä kohti vaurastumista

4.02.2022

Rahataidonvalmentaja™ Mikko Sjögrennin mukaan rahan käyttöön liittyvä malli eli niin sanottu Rahatarina™ juurtuu meihin usein jo lapsuudessa ennen kouluikää. Se säätelee ja ohjaa rahankäyttöämme tiedostamattomalla tasolla. Rahatarinan™ tiedostaminen auttaa osaltaan vaurastumiseen liittyvien tavoitteiden toteuttamisessa.

Kehittyminen oman kukkaron herraksi ei kysy aikaa tai paikkaa, sillä Varapuun Rahataidon valmennusohjelma kulkee matkassa mukana siinä missä lompakkokin. 

TEKSTI I TUOMAS I. LEHTONEN KUVA I SJÖGREN-YHTIÖT OY

Varapuun Rahataidon valmentaja Mikko Sjögrenon opettanut suomalaisille rahan käyttämisen ja sijoittamisen taitoja 2000-luvun puolivälistä lähtien. Viime marraskuussa Varapuun live-valmennukset ja verkkokurssit saivat rinnalleen uuden opetusmetodin, Rahataidon valmennusohjelman. Se tarjoaa helpon tavan päästä sinuiksi oman talouden kanssa.

– 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja 880 000 sinnittelee köyhyyden rajamaastossa. Rahahuolet koskevat pienituloisten lisäksi myös monia hyvin ansaitsevia. Suomalaiset nimittäin kuluttavat keskimäärin 115 prosenttia tienesteistään. Rahaongelmat eivät poistu lisärahalla, vaan paremmilla rahataidoilla. Uusi sovelluksemme tarjoaa matalan kynnyksen oppia taitavaksi rahan kanssa.

Lähtökohtana rahatarina

Rahataidon valmennusohjelman koulutuskokonaisuus rakentuu studio-olosuhteissa toteutetuista, laadukkaista videomateriaaleista ja harjoitustehtävistä. Samoja Varapuun oppisisältöjä on otettu myös Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun käyttöön viiden opintopisteen laajuisella rahataitojen kurssilla.

Sisällöissä pureudutaan rahaan liittyviin ajattelumalleihin, rahan käyttämiseen ja säästämiseen liittyviin taitoihin ja tekniikoihin, aloittelevan sijoittajan sijoitusmahdollisuuksiin sekä vaurastuneiden ihmisten hyödyntämiin työkaluihin. 

Liikkeelle lähdetään pohtimalla uskomuksia, ajatuksia ja tunteita, jotka ohjaavat ihmisen rahankäyttötapoja. Sjögren puhuu lapsuudenkodissa opitusta rahatarinasta. Useimpiin meistä se juurtuu tiukasti jo ennen kouluikää. Rahatarina on malli, joka estää tai edistää vaurastumistamme tulevaisuudessa.

– Oppimamme rahatarina säätelee ajatuksiamme sekä tunteitamme ja ohjaa rahankäyttöämme. Noudatamme rahatarinaa usein tiedostamatta ja monesti sen tunnistaminen on haastavaa. Meidän on tiedostettava rahatarinamme olemassaolo ja tarvittaessa muutettava sitä vaurastumisen mahdollistavaan suuntaan. Vasta sen jälkeen voimme alkaa miettiä vaurastumiseen liittyviä tavoitteitamme ja voimavarojamme sekä hyödyntämään tehokkaasti talouden työkaluja ja budjetteja, Sjögren opastaa.

Pieni sijoitus, suuri hyöty

Sjögrenin mukaan sivuston ideana on opastaa käyttäjä vaihe vaiheelta kohti tavoitetta. Uusia sisältöjä avautuu tutustuttavaksi viikoittain.

– Kokemus on opettanut, että ihmisen omaksumiskyky on rajallinen. Kun asiaa tulee kerralla liikaa, hanskat helposti putoavat. Lähdemmekin liikkeelle perusasioista ja tuomme sen jälkeen uutta oppia vähitellen tutustuttavaksi. Näin opiskelu limittyy paremmin ja arkeen sekä materiaaleihin tulee perehdyttyä syvällisemmin. Muistijäljestäkin muodostuu syvempi.

Sjögren painottaa, että valmennus soveltuu hyvin kaikille rahankäyttäjille yläasteikäisestä lähtien. Videoilla puhutaan selkosuomea, vältetään finanssijargonia ja selvennetään asioita viihdyttävien sekä maanläheisten esimerkkien voimin.

Oppimatkan oman kukkaron herruuteen saa kohtuulliseen kausihintaan. Sikaa ei tarvitse ostaa säkissä, sillä 30 päivän kokeilujakso on maksuton. Valmennukseen osallistuminen ei myöskään edellytä pitkäaikaista sitoutumista. Halutessaan opinnot voi lopettaa milloin tahansa.

– Pienellä panoksella kuka tahansa voi päästä oman lompakkonsa ruhtinaaksi. Yhden pizzan hinnalla kuukaudessa pääsee jo kiinni hyödyllisiin rahataitoihin ja oppii irtautumaan rahaongelmista. Kuukausittain etenevä valmennus tarjoaa uudenlaista opittavaa jopa kahden vuoden ajaksi.

Ei kuivaa taloustiedettä, vaan huumorilla höystettyjä tarinoita ja valmennusvideoita rahasta, rahan käyttämisestä ja rahaan liittyvistä tunteista. Valmennusohjelmaan voi tutustua ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi Varapuun verkkosivuilta. 

ONLINE.VARAPUU.FI/KOKEILE

Haku