Hyppää sisältöön

Valloittavan ihana pikkukaupunki

Valloittavan ihana pikkukaupunki

10.06.2021

Lapua on läntisen Suomen kätketty helmi, jonka omaleimaisuus sekä monipuolinen matkailu- ja tapahtumatarjonta yllättävät vuodesta toiseen. 

Lapua on iloinen yllättäjä. Kaupunki on sekoitus luontoa, kulttuuria, elämyksiä ja nähtävää.

Teksti Nina Sarell  Kuva Lapuan Kaupunki

Mikä tekee kotimaan matkailukohteesta visiitin arvoisen? Ehkä se on juuri tämä: olen unohtunut Café Patruunan terassille teekupposelle. Kaunis jokimaisema, mutkattomat pohjalaiset, riemastuttava murre ja kiireetön pikkukaupungin tunnelma houkuttivat istuskelemaan vielä tovin. Täällä pysähtyminen on sallittua: kukaan ei vilkuile sen näköisenä, että on aika ostaa jotain tai lähteä pois.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Lapua ei ole lähtenyt päälleliimattujen matkailuhoukuttimien tielle – se on riittävän omaleimainen ollakseen kiinnostava sellaisenaan. Kolmen päätien ja junaradan varressa sijaitsevaan kaupunkiin on helppo tulla, ja se yhdistyy luontevasti osaksi isompaakin Länsi-Suomi-turneeta, Powerpark-reissua tai Umeån-risteilyä.

Kulttuuri ja historia yhdistyvät

Entisen patruunatehtaan upeassa miljöössä toimiva Kulttuurikeskus Vanha Paukku ruokkii kulttuurihiehot: paikallishistoriaa tarjoilevat Patruunatehtaan museo ja Lapuanliikkeen museo, ja Pyhälahden valokuvaamomuseossa voi ottaa potretin vanhaa kuvaustaustaa vasten. 

Taidemuseo on tunnettu monipuolisista ja rajoja rikkovista näyttelyistään, Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleriassa ja Patruunagalleriassa järjestetään parikymmentä vaihtuvaa näyttelyä vuosittain, ja Lyijylankaosaston tiloissa pitää majaansa luova taideyhteisö. 

 Paukun historia on yhteisön arjessa liikuttavalla tavalla läsnä: Ravintola Iso Prässin ravintolasalin keskellä kohoaa ilmatorjunta-ammusten valmistuksessa käytetty prässi, ja vuonna 1976 tapahtuneesta patruunatehtaan räjähdyksestä muistuttaa Pajakappeli, hiljentymispaikka räjähdyksessä kuolleiden muistolle.

Jokilaakson matkailupuutarha houkuttaa kesäpäivän piknikille. On omenapuutarhaa, perennanäyttelyä, kesäkukkia ja pieni kotieläinpiha. Entisen emäntäkoulun vehreä pihapiiri saa vanhojen puutalojen ystävät huokailemaan, ja Paukun rannasta lähtevällä jokilaivaristeilyllä pääsee ihailemaan lisää mykistäviä pohjalaistaloja.

Lapua lumoaa

  • Lapuan kulttuurielämä on monipuolista, ja vapaa-ajalle riittää erilaisia aktiviteetteja.
  • Luonnonrauhasta voi nauttia peltolakeuksien, jokien sekä Simpsiönvuoren äärellä. 
  • Lapualla käynnin rinnalle voi yhdistää helposti myös lähialueiden nähtävyydet.

Rohkeasti uutta luomassa 

Simpsiönvuori on läntisen Suomen suurin monirinteinen laskettelukeskus. Simpsiön kesätarjonta on iloinen yllätys: hotelli, mökkikylä, kolme ulkoilureittiä, kuntoportaat, maastopyöräreitti ja pirunpelto. Kaksi miljardia vuotta vanhan jäännösvuoren erityisyys avautuu viimeistään näkötornissa. 

Lapua ei ole historiansa vanki. Kaupungissa luodaan rohkeasti uutta: tänäkin kesänä tarjolla on tapahtumia taide- ja elokuvafestivaalista panimokierroksiin ja Marja Kolun näyttelyyn. Mutta Lapualla osataan myös kerrostaa aikakausia ja ymmärretään olla jyräämättä vanhaa pois uuden alta. Täällä on tilaa pysähtyä, katsoa taakse että mennä eteenpäin – ja juuri se tekee Lapuasta niin tavattoman viehättävän.

Haku