Hyppää sisältöön

Vain mielikuvitus on rajana

Vain mielikuvitus on rajana

16.04.2021

Toimitusjohtaja Olli Haverinen kannustaa lähtemään tien päälle matkailuajoneuvolla. Sillä on helppoa liikkua vapaasti ja turvallisesti minne vain – rajana on lähinnä oma mielikuvitus.

Matkailuajoneuvojen suosio on kasvussa. Turvallinen ja monipuolinen matkailumuoto on innoittanut yhä useamman lähtemään tien päälle. 

Teksti Mari Laaksonen  Kuvat Patrik Pesonen

Matkailuautoilu on yleistynyt viime vuosien aikana merkittävästi: Euroopan mittakaavassa niiden myynti on lähes kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. 

– Vuonna 2009 Euroopassa rekisteröitiin noin 80 000 uutta matkailuajoneuvoa. Vastaava luku vuonna 2020 oli jo 220 000, pitkään alalla työskennellyt toimitusjohtaja Olli Haverinen kertoo kasvutrendistä.

– Viime vuoden toukokuussa Saksassa rekisteröitiin matkailuajoneuvoja jopa enemmän kuin henkilöautoja. Tätä ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.

Saksalaisen Knaus Tabbert AG -konsernin matkailuajoneuvojen maahantuonnista jo 90-luvulta lähtien vastannut Haverinen on seurannut alan kehitystä läheltä ja pitkään. Alan imago on muuttunut dynaamisemmaksi ja trendikkäämmäksi. Samaan aikaan ajoneuvojen varustelutaso on kehittynyt huimasti.

– Matkailuajoneuvo mielletään nykyisin moderniksi, turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi liikkumavälineeksi. Asiakaskunta on monipuolistunut ja kalusto kehittynyt, eikä 80 km/h nopeusrajoituskaan enää hidasta matkailuauton menoa. Nykyajan matkailuajoneuvot ovat verrattavissa pyörien päällä oleviin sviitteihin, joilla kelpaa liikkua.

Viime aikoina etenkin kompaktien retkeilyautojen kysynnän kasvu Euroopassa on ollut voimakasta. 

– Edustamieni Knaus- ja Weinsberg-retkeiluautojen tuotantokapasiteetti tullaan tänä vuonna kaksinkertaistamaan nykyisestä. Konsernimme juhlistaakin tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan erittäin positiivisin markkinanäkymin.

Nykyaikainen matkailuauto on luksusta sekä ajomukavuudeltaan että sisätiloiltaan. Se on kuin hotellisviitti, jolla voi mennä minne vain.

Ekologinen vaihtoehto

Lomailu matkailuajoneuvon kanssa on turvallista myös poikkeusoloissa. Tavalliset päivärutiinit hoituvat lähipiirin kesken kuin kotonakin, eivätkä hotellien tai ravintoloiden rajoitukset määritä lomarytmiä. 

– Lomailu matkailuajoneuvoa käyttäen on hygieeninen ja ihmisläheinen tapa viettää vapaa-aikaa nyt ja tulevaisuudessa. Se on usein kilpailevia vaihtoehtoja taloudellisempi ja lisäksi erittäin ilmastoystävällinen vaihtoehto.

– Esimerkiksi nelihenkisen perheen CO2-päästökuormitus viikon kestävällä Thaimaan-matkalla on noin 5 400 kilogrammaa, ja vastaava luku Kanarian-matkalla noin 3 100 kilogrammaa. Sen sijaan 5 000 kilometrin mittainen, Euroopassa tehty lomamatka matkailuautolla saa aikaan vain noin 1 250 kilogramman päästöt. Lyhyempi matka enää murto-osan siitäkään, Haverinen perustelee.

Nähtävää ja tehtävää tosin löytyy vaikka kuinka jo Suomen rajojen sisäpuolelta.

– Poikkeusolojen seurauksena kotimaa on tullut suurelle yleisölle konkreettiseksi ja houkuttelevaksi matkailuvaihtoehdoksi. Aiemmin lähinnä kaukomatkoja suosineet nuoret aikuisetkin katsovat kotimaanmatkailua aivan uudella tavalla. Itsekin pääsin viime kesänä oikein todella kokemaan, mitä se kuuluisa Lapin taika tarkoittaa.

Samaan hengenvetoon Haverinen kehuu myös ulkomaiden lähikohteita Norjasta ja Saksasta. 

– Norjan luonto on mykistävän kaunis. Tutustumisen arvoinen on myös Pohjois-Saksan rannikko. Sen rannat ovat upeita – tunnelma on hetkittäin kuin kaukomatkoilla, sillä valkoista hiekkaa on silmänkantamattomiin. Saksan, Itävallan ja Sveitsin Alpit ovat kestosuosikkejani. Eivätkä Italia, Ranska ja Espanjaankaan sieltä enää kaukana ole.

– Matkailuajoneuvojen kauppa on käynyt jo talvella siihen tahtiin, että ne uhkaavat käydä kauppiailla liiankin vähiin, mutta nopeasti toimimalla pääsee vielä tänä kesänä reissuun, Haverinen uskoo.

Haku