Hyppää sisältöön

Vain harva yritys tuntee tietoturvansa heikkoudet

Vain harva yritys tuntee tietoturvansa heikkoudet

12.05.2023

Kehitysjohtaja Teemu Rissanen, toimitusjohtaja Antti-Ville Nauha ja teknologiajohtaja Lari Iso-Anttila kertovat, että Spear Innovationsin tietoturva-avain antaa varman suojan tietojen kalastelua vastaan.

Kehittyneet kalasteluohjelmistot ovat vieneet tehon kaksi- ja monivaiheiselta tunnistautumiselta. Tästä huolimatta merkittävä osa yrityksistä luottaa edelleen vanhentuneeseen teknologiaan.

TEKSTI SAANA LEHTINEN | kuvaT VIA RAMSTÉN

Suomalaisiin yrityksiin kohdistuvat tietomurrot ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti. Myös hyökkäyksen hintalappu on jatkuvasti suurempi: vuonna 2022 tietomurron kohteeksi joutuminen kustansi keskimäärin 4,36 miljoonaa euroa. 

Kasvavat uhat yhdistettynä pandemia-ajan edellyttämiin nopeisiin muutoksiin ovat ajaneet yritykset uudistamaan IT-järjestelmiään kiireellä. Moni kuvittelee ratkaisseensa tietomurto-ongelmat korvaamalla käyttäjätunnuksen ja salasanan kaksi- tai monivaiheisella tunnistautumisella. Hyökkääjille yritysjärjestelmiin valmiina sisältyvien, näennäisesti salasanattomien todennusratkaisujen suosio on kuitenkin merkinnyt lottovoittoa.

– Nyt kohteena ovat yritysjärjestelmien sijaan yrityksen loppukäyttäjät, joilla on käytössä yhden klikkauksen ratkaisu, jonka kautta on mahdollista päästä kertakirjautumisena kaikkialle. Koska kaikki identiteetinhallinnan järjestelmät, kuten mobiiliautentikaattorisovellukset, ovat toiminnaltaan identtisiä, yksi hyvä keino ohittaa tunnistus toimii niistä jokaisessa, kertoo porilaisen teknologiayhtiön, Spear Innovations Oy Ltd:n kehitysjohtaja Teemu Rissanen.

Muutos kohti vaarallisempaa maailmaa on alkanut hetkessä. Siksi vasta harvassa yrityksessä tiedetään, että tietojen varastaminen on todentajasovelluksista ja vahvistuksista huolimatta vain yhden virheliikkeen päässä.

– Viimeisimmän puolen vuoden aikana on käynnistynyt siirtymä, jossa hyökkääjät ovat oppineet kiertämään kaikki yleisimmin käytössä olevat kaupalliset ratkaisut, toimitusjohtaja Antti-Ville Nauha sanoo.

Ratkaisuna vahva tunnistus 

Ainoa ratkaisu tietomurroilta suojautumiseen löytyy vahvasta tunnistuksesta. Siksi Spear Innovations on keskittynyt kehittämään ja toimittamaan aidosti salasanattomia tuotteita, kuten älykortteja ja turva-avaimia, joiden tarjoama suoja perustuu fyysiselle laitteelle tallentuvaan tunnistustietoon. Koska tiedot eivät tallennu verkkoon, niiden varastaminen on käytännössä mahdotonta.

– Nykypäivän hyökkäykset on rakennettu hyvin uskottavasti ja salakavalasti. Kun pyynnöt tulevat tutulta kontaktilta ja vievät oman firman sivuille, uhri ei välttämättä edes huomaa, että jotain pahaa on tapahtunut. Tunnistusratkaisujamme käytettäessä omia tunnistetietoja ei voi antaa pois – ei vahingossa eikä tahallaan, Rissanen painottaa.

Spear Innovationsilla uskotaan, että aito innostus tekemiseen on yksi iso tekijä yrityksen kasvun taustalla.

Varma suoja tietojen varastamista vastaan on pakattu muistitikulta näyttävään tietoturva-avaimeen. Spear Innovationsin viime vuonna lanseeraama, Fido2-standardiin perustuva SpearID FIDO2 -turva-avain mukailee perinteisen avaimen toimintalogiikkaa: kun turva-avain rekisteröidään käyttöön, käyttäjätileille ei enää pääse ilman tietokoneen USB-porttiin kytkettyä avainta. Sama, helppokäyttöinen ratkaisu taipuu yhtä lailla yksittäisten kuluttajien sometilien kuin suuryritysten järjestelmien suojaamiseen.

– Lisäksi samalla teknologialla voi turvata ihmisidentiteettien ohella myös laitteiden välisen kommunikaation, teknologiajohtaja Lari Iso-Anttila täydentää.

Turva-avaimen erityispiirteenä on sen käyttäjäystävällisyyden ja luotettavuuden ohella poikkeuksellinen hinta. Tietoturvaratkaisut mielletään tavallisesti mittaviksi investoinneiksi, mutta Spear Innovationsin turva-avaimen saa käyttöönsä alle 50 euron kappalehintaan.

– Ihmisten on usein vaikea uskoa, että tilit voi suojata muutamalla kympillä ja ilman erillisiä ylläpitokustannuksia, Nauha avaa.

ASKELEEN EDELLÄ MUITA

  • Vuonna 2019 perustettu Spear Innovations on kasvanut muutamassa vuodessa lähes kahden miljoonan euron liikevaihdon teknologiayhtiöksi.
  • Yrityksen tuotteita löytyy jo satojen tuhansien suomalaisten lompakoista. Kasvu on ollut määrätietoista pandemia-ajasta ja sirupulasta huolimatta.
  • Spear Innovationsilla nähdään, että yrityksen menestyksen taustalla on paitsi vuosikymmenien mittainen kokemus ja laadukkaat tuotteet, myös innovatiivinen asenne.
  • Asiakkailleen Spear Innovations tarjoaa parhaaseen ja moderneimpaan teknologiaan perustuvia tunnistautumisratkaisuja.
  • Spearilla ollaan aidosti innoissaan siitä, mitä tehdään ja siksi se on myös aina askeleen muita edellä.

Spear.fi

Haku