Hyppää sisältöön

Uusiutuvan öljyn elämä on loputon

Uusiutuvan öljyn elämä on loputon

30.03.2023

STR Tecoilin regenerointiprosessin tuloksena on ekologisesti kestävä ja taloudellisesti kannattava huippuluokan raaka-aine voiteluöljyteollisuudelle.

STR Tecoil Oy on suomalainen korkean ympäristöteknologian yritys, joka pystyy regeneroimaan käytetyn voiteluöljyn takaisin perusöljyksi lukemattomia kertoja. Asiakkaiden käytetyt öljyt kerätään ja samalla varmistetaan, että jokainen pisara saa uuden elämän.

TEKSTI JA KUVA STR TECOIL

STR Tecoil Oy:n visiona on muuttaa voiteluöljy loputtomasti regeneroitavaksi laatutuotteeksi. Yhtiöllä on Haminassa Skandinavian ainoa voiteluöljyn regenerointiin erikoistunut laitos, jossa tuotetaan Euroopan korkealaatuisinta, API Group II+ -perusöljyä. Vuositasolla laitoksessa käsitellään noin 63 000 tonnia käytettyä voiteluöljyä. Tarvitusta raaka-aineesta noin 60 prosenttia tuodaan maahan.

– Toimintaa on nyt takana reilu kymmenisen vuotta ja teemme liiketoiminnallisesti kovaa kasvua. Olemme kehittyneet vuosien aikana merkittävästi, emmekä pelkästään tekniikan puolesta. Nykyinen tuotantomallimme tuottaa vähän päästöjä, käyttää vähän energiaa ja toimii pienillä kuluilla, tuottaen silti tehokkaasti korkealuokkaisia tuotteita. Jalostamollamme tuotettu regeneroitu perusöljy toimitetaan tunnetuille Euroopassa toimiville voiteluöljyvalmistajille, jotka valmistavat perusöljystämme uutta kevyen ja raskaan kaluston moottoriöljyä sekä monenlaisia voiteluöljyjä teollisuuden erilaisiin sovelluksiin. Missiomme on saada rajalliset resurssit kestämään rajattomasti, kertoo myyntipäällikkö Kari Suomela.

STR Tecoil siirtyi vuoden 2022 alussa käyttämään Ympäristöviranomaisten vaatimia sähköisiä siirtoasiakirjoja. Jokaisesta noutokäynnistä asiakas saa virallisen dokumentin. Lisäksi tiedot noudosta rekisteröidään Ympäristöministeriön ylläpitämään rekisteriin.

– Läpinäkyvyys on yksi toimintamme kulmakivistä. Esittelemme Tecoilin toimintaa yrityksen Facebook- ja Instagram-tileillä ja pyrimme jatkossa myös lisäämään ohjeistusta sekä kuulumisia alalta yleisesti, jatkaa STR Tecoililla vuoden alusta markkinointiassistenttina aloittanut Miitta Zaretski

Yritys sai vuonna 2022 kotimaisen Avainlippu-merkin. Merkin saaminen edellyttää, että yrityksen tuotteet tai tuoteryhmä on Suomessa valmistettu tai tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia. Tecoil käyttää kotimaan keräilyssään kotimaisia kuljetusyhtiöitä, ja voiteluöljyt jalostetaan Haminan jalostamolla uudeksi perusöljyksi. 

Ekologinen arvomaailma

Sähkökriisi on lisännyt jäteöljyjen laitonta polttamista sekä laittomien keräilijöiden määrää voiteluöljymarkkinoilla. Siksi STR Tecoil haluaakin muistuttaa ihmisiä maksuttomasta keräilypalvelustaan. Yhtiö noutaa veloituksetta voiteluöljyt aina kun noudettava määrä on vähintään 800 litraa. Vaivattomin ympäristöteko on vaihtaa ajoneuvoonsa öljyt sellaisessa huollossa, joka toimittaa öljynsä Tecoilille.

Tecoilin visiona on myös olla Suomen ensimmäinen hiilineutraali jalostamo. Tämän tavoitteen eteen tehdään päämäärätietoisesti töitä liiketoiminnan eri osa-alueilla. Yhtiön laitos käyttää itse tuotettua vihreää vetyä ja on jo käytännössä hiilineutraali.

Tavoitteenamme on täydellinen hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä.

Tecoilin myyntipäällikkö Kari Suomela

– Puhtaan ympäristön arvostaminen on Tecoilin perusta. Omalta osaltamme vähennämme CO2-päästöjä, emmekä tarvitse raakaöljyä tuotannossamme lainkaan. Olemme myös sitoutuneita käyttämään parasta mahdollista teknologiaa. Tavoitteemme onkin saavuttaa täydellinen hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä, Suomela korostaa.

STR Tecoil pyrkii myös ennakoimaan ympäristönormien ja arvojen muutoksia sekä vaikuttamaan niiden muodostumiseen kehittämällä omia menetelmiään ja teknologiaansa jatkuvasti ympäristöystävällisemmäksi.

Keräyspalvelu tekee öljyn kierrättämisestä vaivatonta

Pienissä koneyrityksissä ja useimmilla maatiloilla jäteöljyjä syntyy vuosittain vajaasta sadasta litrasta kahteensataan litraan saakka. Hyvin useasti nämä jäteöljyt toimitetaan yksityishenkilöille tarkoitettuihin alueellisten jätehuoltolaitosten keräyspisteisiin. Tavallisesti näissä kerralla tuotavan öljyn määrä on kuitenkin rajoitettu viiteenkymmeneen litraan.

Myyntipäällikkö Kari Suomela kertoo, että jokaisen kerätyn öljyerän soveltuvuus regeneroitavaksi varmistetaan laboratoriossa.

Tecoilin kalusto kykenee imemään öljyä niinkin pienistä kuin 200-litraisista tynnyreistä. Tätä pienempiä määriä ei kuitenkaan suositella, sillä pumput on suunniteltu teholtaan siten, että imeminen onnistuu myös talvella, jolloin öljy on hieman jäykempää. Kesäaikaan kooltaan pienemmät tynnyrit eivät siis kestäisi vastaavaa imutehoa. 

– Suosittelemme minimissään 200 litran tynnyreitä, varsinkin puhdistettuja IBC-kontteja, joita myös tarjoamme yhteistyökumppanimme kautta. Annamme mielellämme lisätietoja keräilystä ja öljyjen väliaikaisesta varastoinnista, joten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, Suomela huomauttaa.

Myös STR Tecoilin käytettyjen voiteluaineiden keräilytoiminnalle myönnettiin vuonna 2022 kotimainen avainlippu -merkki. Tecoilin Suomen keräilystä huolehtivat kotimaiset kuljetusyhtiöt.

Haku