Uusiutuvaa lämpöä Lappiin digitaalisen työkalun avulla

Kerrostalon digitaalisen kaksosen avulla voidaan ennustaa eri lämmitysratkaisujen vaikutuksia. Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin koulutuskeskus REDUn yhteishanke tutkii digitaalisten kaksosten tarjoamia mahdollisuuksia lappilaiselle liiketoiminnalle.
TEKSTI | MARIA PALDANIUS KUVA | MARKUS TORVINEN
Kolmikerroksinen kerrostalo vuosimallia 1985. Suomen pohjoisin säävyöhyke IV. Kun rakennuksen tiedot naputellaan koneelle, käyttäjä saa arvion siitä, kuinka paljon erilaiset lämmitysjärjestelmät kustantavat ja paljonko rakennuksessa voidaan säästää energiaa vuosien kuluessa.
Päävalikosta käyttäjä voi valita valmiin talomallin – pienen tai suuren kerrostalon, tai rivitalon – tai muotoilla rakennuksen alusta alkaen vaikkapa oman talonsa mittojen mukaan. Kolmas vaihtoehto sopii esimerkiksi taloyhtiöiden edustajille: kun käyttäjä syöttää rakennuksen olemassa olevat tiedot, kuten kerrosmäärän ja vuosikulutuksen, ruudulle ilmestyy arvio eri lämmitysratkaisujen kuluista ja säästöistä.
– Kehittämämme digitaalinen työkalu esittelee kaukolämpöhybridijärjestelmiä, eli kaukolämmön rinnalle asennettavia lämmitysjärjestelmiä sekä niiden vaikutuksia mahdollisimman realistisesti. Tavoitteena on herättää kiinnostusta vaihtoehtoisia ratkaisuja kohtaan, minkä toivotaan johtavan lisäselvityksiin, kertoo projektipäällikkö Ari Kumpula Lapin koulutuskeskus REDUlta.
VR-laseilla tai pelitietokoneella käytettävä virtuaalinen työkalu on osa Lapin AMK:n ja REDUn toteuttamaa DUKE – Digitaalisilla kaksosilla vipuvoimaa uusiutuvalle energialle -hanketta.
– Hankkeessa tutkitaan digitaalisten kaksosten tarjoamia mahdollisuuksia uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisessä ja siihen perustuvassa liiketoiminnassa Lapin alueella, Kumpula kiteyttää.
Digitaalinen kaksonen tarkoittaa rakennuksen tai laitteen virtuaalista versiota, joka raportoi toiminnastaan kerätyn datan perusteella. Sen avulla voidaan hallita, muuttaa ja jakaa sen fyysiseen vastineeseen liittyvää tietoa samalla kontrolloiden käyttö- ja ylläpitokustannuksia. Kiinteistö- ja rakennusalan kontekstissa digitaalisten kaksosten avulla voidaan paitsi ennustaa lämmitysratkaisujen vaikutuksia, myös tehostaa opetusta esimerkiksi talo- ja energiatekniikan aloilla.
– Kun huoltotoimenpiteitä harjoitellaan virtuaalitodellisuudessa laitteiden digitaalisilla versioilla, siitä jää motorinen muistijälki. Myös virheitä voi tehdä turvallisesti, sanoo projektityöntekijä Petteri Maljamäki.
Yritykset mukaan yhteistyöhön
DUKE-hanke nojaa teollisuus 4.0-kehykseen ja sen lähtökohtana on energiadirektiivi. Pyrkimyksenä on ennakoivasti parantaa Lapin alueen toimijoiden valmiuksia vastata direktiivin vaatimuksiin. Hanke tukee uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja siihen perustuvaa liiketoimintaa Lapissa.
Materiaalit ja työkalut tulevat Lapin AMK:n verkkosivuille ladattaviksi lisenssin kera ensi vuoden alussa. Kehitteillä olevan jatkohankkeen on tarkoitus alkaa ensi vuonna.
– Tulevaisuudessa erilaiset virtuaaliset mallit tulevat olemaan osa kaikkea teollisuutta. Jatkohankkeen yhteistyökumppaneiksi toivomme uusiutuvan energian käyttöön keskittyviä toimijoita Lapin alueelta, summaa DUKE-hankkeen viestintävastaava Juho Posio REDUsta.



