Hyppää sisältöön

Uusiutuva lämmitysöljy syntyy jätteistä

Uusiutuva lämmitysöljy syntyy jätteistä

2.11.2021

Öljypolttimen päivittäminen uusiutuvalle lämmitysöljylle sopivaksi onnistuu helposti ja edullisesti esimerkiksi vuosittaisen laitehuollon yhteydessä.

Uusiutuva lämmitysöljy on öljylämmittäjälle helppo ja edullinen tapa siirtyä lähes hiilineutraaliin lämmitysmuotoon. Uusiutuvan lämmitysöljyn jakelu laajeni syyskuun alussa kattamaan koko Suomen.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Lämmitysenergia Yhdistys

Vuoden 2021 alussa markkinoille tullut, uusiutuva lämmitysöljy on puhtaasti tähteistä ja jätteistä – kuten erilaisista elintarvikerasvoista – valmistettua öljyä, jota tislataan Neste Oyj:n Porvoon jalostamolla. Sitä voidaan käyttää myös polttoöljynä erilaisissa maatalous- ja metsäkoneissa. Uusiutuvaa lämmitysöljyä myyvät tällä hetkellä Neste ja Teboil.

– Öljylämmittäjä pystyy käytännössä tekemättä mitään olemaan lähes hiilineutraali siirtymällä uusiutuvaan lämmitysöljyyn, sanoo toiminnanjohtaja Arto Hannula Lämmitysenergia Yhdistys ry:stä.

– Jos verrataan kustannuksia, on uusiutuva polttoaine noin 20 senttiä fossiilista kalliimpaa, mutta se on pieni kustannus verrattuna esimerkiksi maalämpöön siirtymiseen, joka maksaa 20 000 euroa tai enemmän. 

Vanhat öljylämmityskattilat soveltuvat uusiutuvalle lämmitysöljylle lähes sellaisinaan. Ainoa muutostarve koskee niiden poltinta. Kyse on muutaman sadan euron hintaisesta muutostyöstä. 

– Helpoin tapa on tehdä laitteiston päivitys vuosittaisen laitehuollon yhteydessä. Kohtuuikäinen poltin vaatii pienen päivityksen, koska uusiutuva palaa kirkkaammalla ja vähän puhtaammalla liekillä. Kaikki uudemmat kattilat on jo suunniteltu uusiutuvalle soveltuviksi, Hannula kertoo. 

MITÄ KYLMEMPÄÄ ON, sen paremmin kattila hyödyntää koko tehonsa. 

Tehoja hybridiratkaisulla

Hannulan mielestä  päästöjen kannalta uusiutuva lämmitysöljy on ylivoimainen vaihtoehto myös suosittuihin lämpöpumppuihin verrattuna. Lämpöpumppujen teho laskee kylmällä säällä, jolloin lisätehon tarve kasvaa. Se tuotetaan tyypillisesti sähkövastuksilla, mutta, öljykattila lämpöpumpun rinnalla voi tuottaa tarvittavan lisätehon. Ilmavesilämpöpumppu lopettaa toimintansa kokonaan kovemmalla pakkasella, jolloin tarvitaan kiinteistön vaatiman tehon mukainen lisälämmitin. Silloin öljykattila on parempi vaihtoehto.

– Uusiutuvan lämmitysöljyn tuotantoprosessissa tarvitaan vetyä, joka ei vielä ole niin sanottua vihreää vetyä, ja logistiikassa tulee jonkin verran päästöjä. Mutta Nesteen laskelmien mukaan se on noin 90-prosenttisesti hiilineutraalia, eli käyttäjän näkövinkkelistä se on hiilineutraali, Hannula sanoo. 

Varsinkin suurissa kiinteistöissä toimivin lämmitysratkaisu on niin sanottu hybridi, jolloin käytössä on sekä uusiutuvaa lämmitysöljyä polttava öljykattila että ilma-vesilämpöpumppu. 

– Ilma-vesilämpöpumpun ja öljykattilan yhdistelmä on loistava lämmitysmuoto. Mitä leudompi sää, sen paremmalla teholla lämpöpumppu toimii. Kattila taas toimii päinvastoin: mitä kylmempää on, sen paremmin kattila pystyy hyödyntämään koko tehonsa. Hybridissä molemmat toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Sähkön hintaan on odotettavissa kovia korotuspaineita, jolloin lämpöpumpuista saatava taloudellinen hyöty heikkenee. Varsinkin kovemmilla pakkasilla, kun lämpöpumpun hyötysuhde jää alhaiseksi ja sen sähkön tarve ja kustannukset kasvavat, öljykattilan kanssa toimiva hybridi voidaan säätää tilanteen mukaisesti optimiksi, Hannula toteaa.

Hybridissä voidaan myös käyttää nykyaikaisia moduloivia kondenssikattiloita. Samoin lämpöpumppu voi olla tehoaan muuttava. Kiinteistössä, jossa käytetään hybridiä, öljyn kulutus tipahtaa noin yhteen kolmas- tai viidesosaan aiemmasta.

Ilmastotavoitteiden myötä fossiilisten polttoaineiden käytöstä luovutaan vähitellen. Hannula muistuttaa kuitenkin, että öljylämmittämistä ei olla kieltämässä. 

– Uusiutuva lämmitysöljy on öljylämmittäjälle hyvä vaihtoehto. Meillä on kotimainen tuote, joka on teknisesti hyvin toimiva, laadukas polttoaine ja palaa puhtaasti. Tämä on meidän näkemyksemme mukaan kaikkein nopein tie hiilineutraaliksi. Ja kaikkia keinoja tullaan tarvitsemaan, että päästörajoituksiin päästään, Hannula päättää.

Haku