Hyppää sisältöön

Uusiokäyttöön helposti huollettavia allaskalusteita

Uusiokäyttöön helposti huollettavia allaskalusteita

3.06.2021

Hotelli Tornin Durat-kalusteet haettiin ennen remontin alkua talteen, kunnostettiin ja myytiin Durat Kierto –tuotteina uusille omistajille. 

Hotellien käytöstä poistuvat Durat-kalusteet kunnostetaan kiertoon. 

Teksti Tonester  Kuva Tonester

Kun tamperelaisessa Ilves-hotellissa alkoi täysremontti alkuvuodesta, siellä olleet Durat-kalusteet haettiin takaisin valmistajalle. Tasot eivät olleet sellaisenaan kovin käyttökelpoisia, mutta niistä saatiin uuden Duratin valmistamisessa hyödynnettävää raaka-ainetta 4000 kiloa. 

– Helsinkiläisen hotelli Tornin Duratista valmistetut allaskalusteet olivat olleet käytössä lähes kaksikymmentä vuotta. Kun hotellissa alkoi viime vuonna muutosremontti, haimme allaskalusteet pois, kunnostimme niitä kevyesti ja nyt suuri osa on päätynyt uusiin käyttökohteisiin, Duratin toimitusjohtaja Heikki Karppinen kertoo. 

TAVOITTEEMME on olla täysin läpinäkyvä.

Vähemmän raaka-aineita 

Rakentaminen aiheuttaa noin 11 prosenttia maapallon kaikista kasvihuonepäästöistä. Rakentamisen materiaalivalinnoilla on suuri merkitys, kun tavoitellaan hiilineutraalimpaa tulevaisuutta. 

Karppinen muistuttaa, että tulevaisuudessa kaikkien tuotteiden ja materiaalin tulisi kiertää joko tuotteina tai uusioraaka-aineena. Suljetulla materiaalikierrolla minimoidaan neitseellisen materiaalin tarve. Valmistajan haasteena on usein se, että sillä ei ole tiedossa, milloin tuote on poistumassa käytöstä ja asiakas taas ei tiedä, että se on kierrätettävissä. 

– Tavoitteemme on olla toiminnassamme täysin läpinäkyviä. Erilaiset ympäristösertifikaatit antavat toiminnallemme suuntaa. 

Kappisen mukaan yrityksen tavoitteena on myös olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2025. 

Tämä on iso haaste, mutta jo nyt tuotanto pyörii sataprosenttisesti uusiutuvan energian voimalla ja tuotannosta ei synny hukkaa, vaan esimerkiksi työstettäessä syntyvät hukkapalat kierrätetään talon sisällä. Ostamme myös takaisin muiden kalustevalmistajien Durat-ylijäämiä. 

Kohti kiertotaloutta 

Kaikki tuotteemme, niin allastasot, pöydät kuin muutkin kalusteet ovat suunniteltu teknisesti ja ekologisesti kestäviksi, sanoo Karppinen. 

Kun allastaso poistetaan käytöstä, voidaan se ostaa takaisin, kunnostaa ja myydä uuteen kohteeseen Durat Kierto -tuotteena. Yrityksessä pystytään kierrättämään kaikki myytävät Durat-tuotteet joko uuden veroisina kalusteina tai materiaalin raaka-aineena. 

– Uskomme vahvasti tähän konseptiin, missä tuotteen elinkaari jatkuu ensimmäisen kierroksen jälkeen uusiokäytössä. Haluamme valmistaa tuotteita ja rakennusmateriaaleja, joissa käytetään mahdollisimman vähän uutta materiaalia hyödyksi valmistusvaiheessa. Näin tulevaisuus on entistä vähäpäästöisempää, Karppinen summaa. 

Haku