Hyppää sisältöön

Uusilla pakkausteknologioilla leikataan hiilidioksidipäästöjä

Uusilla pakkausteknologioilla leikataan hiilidioksidipäästöjä

5.09.2023

Kestävästi valmistettujen pakkausmateriaalien käyttäminen elintarviketeollisuudessa vähentää ruokahävikkiä ja edistää ympäristöystävällistä tulevaisuutta.

Tulevaisuuden ruokapakkausten on oltava kestäviä, ympäristöystävällisiä, käytännöllisiä ja esteettisyysvaatimusten mukaisia. Walki onkin investoinut kokonaisratkaisujen tarjoamiseen elintarviketeollisuudelle.

TEKSTi ja kuvat walki 

Elintarvikkeiden pakkaaminen on välttämätöntä, jotta voimme varmistaa ruokahävikin minimoinnin. Tällä hetkellä ruokahävikki aiheuttaa jopa yhdeksän prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä.

Jotta tulevaisuutemme on kestävällä pohjalla, pakkauksista on väistämättä tehtävä ympäristöystävällisiä. Hyvä uutinen on se, että suurin osa elintarvikepakkauksista voidaan tehdä kierrätettäviksi tai kompostoituviksi tai valmistaa uusiutuvista materiaaleista. Investointien ja yrityskauppojen ansiosta Walki pystyy nyt tarjoamaan pakkausten kokonaisratkaisuja ja uusimpia innovaatioita, jotka täyttävät sekä kestävyyden vaatimukset että kuluttajien toiveet käytettävyydestä ja ulkonäöstä.

Valkeakoskella investoitiin huipputeknologiaan

Tänä kesänä Walkin tehtaalla Valkeakoskella otettiin käyttöön uuden sukupolven tuotantolinja. 14 miljoonan euron investointi on yksi yhtiön historian suurimmista.

Tuotantolinja hyödyntää uudenlaista päällystysteknologiaa.

– Kyse on dispersio- ja impregnointiteknologian yhdistelmästä, joka antaa meille paremman kyvykkyyden valmistaa vahvoja päällysteitä kuitupohjaisiin pakkauksiin, sanoo Annika Sundell, Walkin innovaatioista ja kestävästä liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja.

Dispersioteknologiaa kehitetään parhaillaan kuitupohjaisiin pakkauksiin tehtäviin päällysteisiin, ja se valtaa alaa keinona vähentää ja korvata muovia elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Walkin Annika Sundell kertoo, että vahvat päällysteet vähentävät muovia elintarvikepakkauksissa.

– Kuitupohjainen dispersiopäällystetty pakkaus voidaan tyypillisesti kierrättää sellaisenaan tavanomaisissa kuitukierrätysprosesseissa eikä barrieerikerrosta tarvitse erottaa pohjamateriaalista ennen kierrättämistä, Sundell selittää.

Vaikka trendi kulkeekin kohti kuitupohjaisia pakkauksia, tietynlaisiin elintarvikkeisiin tarvitaan edelleen muoviin perustuvia ratkaisuja. Viime vuonna Walki osti suomalaiset Flexipackin ja Westpakin luodakseen integroidun arvoketjun lähelle loppukuluttajia. Yhtiöt olivat aiemmin tehneet läheistä yhteistyötä, sillä Flexipack on valmistanut laminointikalvoja Westpakille.

Walki Flexipackilla ja Walki Westpakilla on pitkä kokemus barrieerikalvojen ja pakkausratkaisujen kehittämisestä brändeille, ja ne ovat olleet eturivissä kehittämässä helposti kierrätettäviä monomateriaalikalvoja. Yritykset ovat erikoistuneet vaativiin tuotteisiin, jotka suojelevat herkkää ruokaa ja pidentävät esimerkiksi tuoreen kalan ja lihan kaltaisten tuotteiden säilyvyyttä.

Parempaa painamista

Hankkimalla Westpakin Walki paransi mahdollisuuksiaan toimittaa korkeatasoisia fleksopainotuotteita. Westpakin digitaalinen painokone ei edellytä asiakkaan tilaukselta minimimäärää, sillä sen avulla voidaan valmistaa hyvinkin pieniä eriä. Pienet erät mahdollistavat yksilöllistetyt pakkaukset, joiden käyttö on kasvava trendi.

Tietynlaisille elintarviketuotteille muovikalvot ovat edelleen tehokkain tapa varmistaa pakkaukselta vaadittavat ominaisuudet.

– Näemme muovin tärkeänä osana pakkausratkaisuja myös tulevaisuudessa. Oleellista on tehdä niistä kierrätettäviä sekä kehittää kierrätysinfrastruktuuria. Vaikka kuluttajakäytössä ollutta muovia ei vielä voida laajasti käyttää elintarvikepakkauksissa turvallisuussyistä, kierrätysmuoveja voidaan hyödyntää muissa ratkaisuissa.

Kasvavaan take away -segmenttiin, jossa säilyvyysaika on lyhyempi, Walki voi tarjota luonnonpolymeereistä valmistettuja pakkausmateriaaleja.

– Tarjoamme elintarviketeollisuudelle kokonaisratkaisuja pakkauksiin ja autamme asiakkaitamme kartoittamaan tietä kohti kestävää tulevaisuutta.

Haku