Hyppää sisältöön

Uusia valmiuksia lyhytterapeuttikoulutuksesta

Uusia valmiuksia lyhytterapeuttikoulutuksesta

2.03.2021

Yrittäjä Nora Vuorio kertoo, että Helsingin Psykoterapiainstituutin ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus syvensi ymmärrystä ihmismielestä ja antoi aineksia myös henkilökohtaiseen kasvuun.

Yrittäjä Nora Vuorion tarve ymmärtää ihmismieltä syvemmin sai hänet hakeutumaan lyhytterapeuttikoulutukseen.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Joona Raevuori

Yrittäjä Nora Vuoriota on aina kiinnostanut ihmismieli kaikkine sen tunteineen, ajatuksineen ja uskomuksineen. Vuorio on pyörittänyt omaa valmennusyritystään pian kymmenen vuotta ja laajentanut toimintaa fitness-lajeista mielen hyvinvoinnin valmentamiseen. Tarpeellisia työkaluja hän on saanut mind coaching -kurssista sekä kaksivuotisesta, ratkaisukeskeisestä lyhytterapeuttikoulutuksesta.

– Haluan ymmärtää kehon ja mielen yhteyttä ja auttaa asiakasta löytämään yksilöllisiä ratkaisuja elämänlaadun kehittämiseen. 

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen terapiaa, joka käsittää yleensä alle kymmenen käyntiä. Terapiassa ei liioin kaivella menneisyyttä vaan keskitytään ihmisen voimavaroihin ja tulevaisuuteen suuntaaviin ratkaisuihin.

Koulutuksen ansiosta Vuorio pystyy auttamaan asiakkaitaan laaja-alaisemmin. Hänellä käy sekä terapia-asiakkaita että personal training -valmennettavia. Jotkut käyttävät kymmenen tapaamisen kokonaisuudesta osan terapiaan ja osan fyysiseen valmennukseen.

– Joskus fyysinen valmennus on vaihtunut terapiaksi, kun asiakas on huomannut haasteita enemmän mielessä kuin kehossa.

Vuorion mielestä ratkaisukeskeisten menetelmien osaaminen sopii mihin tahansa ihmistyöhön. Koulutuksessa olikin mukana runsaasti opetusalan sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. 

Terapeutiksi työn ohella

  • Helsingin Psykoterapiainstituutin ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus kestää kaksi vuotta.
  • Koulutus antaa taidot ratkaisukeskeisistä menetelmistä, välineitä oman työn kehittämiseen sekä uusia työtapoja asiakastyöhön ja johtamiseen.
  • Seuraava koulutus alkaa 3.5.2021, ja se toteutetaan hybridimallisena koronapandemian ajan. Haku on meneillään juuri nyt.

Kysymällä eteenpäin

Vuorio kiittää koulutusta hyvin räätälöidyksi. Lähiopetuspäiviä oli kerran kuussa ja niiden välillä oli tehtäviä ja kirjallista opiskelua. Työtapoja harjoiteltiin pienryhmissä ja omassa arjessa. Lisäksi jokainen työskenteli harjoitusasiakkaiden kanssa ja osallistui ryhmätyönohjaukseen.

Erityisen hyödyllisenä Vuorio pitää saamiaan työkaluja, joilla asiakkaan pinttyneitä käsityksiä voi haastaa. Esimerkiksi kouluarvosanojen käyttö auttaa asiakasta arvioimaan tunnetilansa voimakkuutta ja asettamaan uuden tavoitteen. 

– Tärkeää on lähteä liikkeelle onnistumisten ja positiivisuuden kautta. Huomio kiinnitetään asioihin, jotka toimivat jo nyt, ja vasta sen jälkeen mietitään, millaisia taitoja vielä tarvitaan tavoitteeseen pääsemiseksi, Vuorio valaisee.

Lopulta asiakas auttaa itse itsensä ulos vaikeasta tilanteesta. Lyhytterapeutin tehtäväksi jää esittää oikeita kysymyksiä. 

Haku