Hyppää sisältöön

Uusi teknologia luo ketterää kaivosalaa

Uusi teknologia luo ketterää kaivosalaa

2.12.2021

Projektipäällikkö Jonna Kalermo-Poranen esittelee, kuinka Future Mine -teknologian avulla asiantuntija voi vierailla päivän aikana sijainnista riippumatta useassa kaivoksessa.

Kaivosteollisuus tunnetaan konservatiivisuudestaan. Se kuitenkin digitalisoituu siinä missä muutkin alat, ja kaivosalalla eletäänkin mielenkiintoisia hetkiä, sillä innovatiivisten toteutuksien odotetaan tuovan paljon uusia ja hyödyllisiä ratkaisuja.

TEKSTI | TONI RAJAMÄKI  KUVA | ANU KOVALAINEN

Yksi tällainen teknologinen toteutus on kehitetty Suomessa Kajaanin ammattikorkeakoulussa, joka tuo ratkaisuja muun muassa yhteen kaivosalan iänikuiseen ongelmaan, matkustamiseen.

Kaivosalan digitalisoituminen on ollut hitaampaa kuin muilla toimialoilla, mutta alalla on tapahtumassa vääjäämätön muutos: teknologian kehitys luo ratkaisuja, jotka tekevät liiketoiminnasta entistä parempaa, ketterämpää ja kannattavampaa.

KAMKissa luotu Future Mine -teknologia tuo kaivokset sinne, missä geologi tai muu vastaava asiantuntija on sillä hetkellä. Esimerkiksi Helsingissä asuva geologi voi tutkia Etelä-Amerikassa sijaitsevan kaivoksen malmivarantoja makuuhuoneessaan.

– Jos sinun pitää vierailla kaivoksilla Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Kanadassa, niin tällä teknologialla voit tehdä sen yhden päivän aikana, sanoo KAMKin johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija Anas Al Natsheh.

Innovaatio on mullistava, eikä vastaavaa löydy maailmalta. Future Mine hyödyntää virtuaalista sekä lisättyä todellisuutta, joiden avulla asiantuntija näkee kaivoksen virtuaalisen kopion, voi tarkastella sen tilannekuvaa ja tehdä päätöksiä missä tahansa.

– Kaivoksilla on luonnollisesti pakko käydä joskus, mutta matkustus minimoidaan luomalla digitaalinen kaksonen, lisää Future Mine -hankkeen projektipäällikkö ja tiiminvetäjä Jonna Kalermo-Poranen KAMKilta. 

Valtava liiketoiminnallinen hyöty

Kalermo-Poranen painottaa, että teknologialla on haluttu tuoda uusi ulottuvuus kaivosten operatiiviseen toimintaan, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Teknologian avulla asiantuntijat voivat katsoa samaa näkymää yhtä aikaa, saada päätöksenteon kannalta yksityiskohtaista tietoa ja dataa kaivoksesta sekä keskustella toimenpiteistä. Päätöksenteko nopeutuu huomattavasti.

Tarkka data tukee päätöksentekoa

Perinteisesti alalla tehdään muutoksia markkinoiden ja asiakaskäyttäytymisen perusteella, mutta Future Minen avulla toimintaa tehostavia muutoksia voidaan tehdä kaivoksesta saadun datan perusteella.

– Kaivoksesta saa VR-lasien näytölle niin paljon sisältöä kuin haluaa, joten toimintaa on helppo tehostaa merkittävästi, Kalermo-Poranen jatkaa.

Liiketoiminnallinen hyöty voi olla valtava, sillä nopean tilannekuvan ja tarkan datan saaminen auttaa asiantuntijoita tekemään nopeita analyysejä. 

FUTURE MINE tuo kaivokset sinne, missä geologi sillä hetkellä on.

– Tällä teknologialla voidaan esimerkiksi estää suuret työtapaturmat ja vahingot. Datan avulla voidaan tunnistaa, että jossain on ongelma, sillä tekoäly analysoi dataa koko ajan, Al Natsheh sanoo.

Future Mine on vielä testausvaiheessa, mutta teknologia toimii todistetusti. Hankkeessa ovat olleet mukana Kemin kaivos ja Sotkamo Silver, jotka ovat saaneet hyvän kuvan teknologian tuomista hyödyistä.

– Yhteistyökumppanit olivat ällistyneitä, kun he lähtivät mukaan. Yrityksissä on aiemmin unelmoitu tällaisesta teknologiasta, Kalermo-Poranen kertoo.

– Ala digitalisoituu vauhdilla, joten tällaisia ratkaisuja kohtaan riittää runsaasti kiinnostusta, Al Natsheh lisää.

Haku