Hyppää sisältöön

Uusi innovaatio puhdistaa veden ilman kemikaaleja 

Uusi innovaatio puhdistaa veden ilman kemikaaleja 

25.10.2022

Uusi teknologia vedenpuhdistukseen. Hiiltä sisältävällä luonnonmineraali shungiitilla voidaan puhdistaa vettä ympäristöystävällisesti ja kemikaalivapaasti.

Tiukentuvat kriteerit jätevesien haitta-aineiden puhdistukseen haastavat teknologian. Puhtaampi vesi ja terveempi ympäristö tarvitsevat toteutuakseen monialaista yhteistyötä ja rahoitusta.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | ARTO TUUHA

Suomalaisomisteinen startup Prima Carbo Solutions innovoi cleantech-ratkaisuja hyödyntämällä luonnon omaa mineraalia shungiittia, jota esiintyy myös Suomessa. Yhtiön sähköelektrolyysiin perustuva teknologia puhdistaa veden ilman kemikaaleja tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti huomattavan pienellä energiamäärällä. Ainutlaatuinen keksintö on suojattu kahdella patentilla ja kolmas tekee tuloaan.  

– Kansainvälinen PCT-patenttihakemuksemme on edennyt prosessissa jo myönteiseen välipäätökseen asti. Viiden vuoden ajan omalla rahoituksella kolmannen osapuolen laboratoriossa testattu ja analysoitu teknologia on nyt valmis teollisiin pilottihankkeisiin. Keksinnön taustalla on jo 90-luvulta lähtien tehty tutkimustyö shungiitin parissa, toimitusjohtaja Reijo Iivari kertoo. 

Shungiitti on hiiltä sisältävä luonnonmineraali, jonka terveyttä edistävät ja vettä puhdistavat vaikutukset on tunnettu vuosisatojen ajan. Prima Carbo Solutionin teknologia vahvistaa sähköelektrolyysin avulla mineraalin luontaisia antibakteerisia ominaisuuksia. Tulokset ovat olleet lupaavia.

– Testejämme analysoivan puolueettoman laboratorion kemisti totesi, että teknologiassamme piilee kultajyvä erityisesti yleisesti ongelmallisina koettujen typen ja fosforin poistoon. Olemme saaneet hyviä tuloksia jo ihan kerta-ajolla, Iivari kertoo ja jatkaa: 

– Viimeisimmät testit olemme tehneet suolapitoisella vedellä, ja saamme suolankin poistumaan, samoin lukuisat muut haitta-aineet. Tämä avaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia globaaleilla markkinoilla. 

Yhteistyökumppaneita kaivataan 

Vesistöjen rehevöityminen ja pilaantuminen on globaali ongelma ja jatkuvasti etenevä haaste myös Suomessa, mikä näkyy lisääntyvänä kiinnostuksena uusia puhdistusmenetelmiä kohtaan. Prima Carbo Solutionsin innovatiivisen  teknologian valttikortteja ovat muun muassa kustannustehokkuus, skaalautuvuus, regeneroitavuus ja täysin kemikaalivapaan prosessin ympäristöystävällisyys. 

– Käsittelemme veden sataprosenttisesti ja prosessissa vapautuva vety on myös mahdollista saada hyötykäyttöön. Lisäksi samaa mineraalia voidaan käyttää puhdistuksessa uudestaan, joten lisätäyttöjä ei tarvita ja raaka-aineen elinkaari on hyvin pitkä. Ongelmajätettä ei muodostu, sillä käyttöikänsä lopussa mineraali voidaan hyödyntää esimerkiksi maan kuohkeuttajana pellolla.

Rohkaisevia tuloksia antaneen teknologian koko potentiaalin kartoittaminen edellyttää kuitenkin vielä kymmenittäin lisää testejä. 

– Tällä hetkellä olemme tehneet testejä vain luontaisella paineella yhdellä suodattimella, jolla pystymme käsittelemään 2–5 vesikuutiota tunnissa. Suodattimia voidaan kuitenkin laittaa peräkkäin ja rinnakkain suuria määriä ja paineistus lisää tehoja, joten teknologia on helposti skaalattavissa eri kokoluokan käyttötarkoituksiin, Iivari sanoo.

Nyt innovaation jatkokehittämiseen ja testaamiseen kaivataan yhteistyökumppaneita ja rahoitusta.  

– Pyrimme aloittamaan pidempikestoisen pilotoinnin paikallisen toimijan kanssa täällä Lapissa. Tämän yhteistyön avulla saamme paljon lisätietoa teollisen tuotannon mallin kehittämiseen. Loppupeleissä raha ja yhteistyökumppanit kuitenkin ratkaisevat sen, saadaanko teknologiamme hyödyt valjastettua ympäristön ja yhteiskunnan eduksi, Iivari päättää. 

Haku