Uuden ajattelun viljelyä

Maailman väestömäärän kasvaessa ravintoa on tuotettava entistä pienemmin resurssein. Snafu Oy tuo oman ratkaisunsa ongelmaan jalostamalla luomutuotantoa ja panostamalla vertikaaliviljelyyn.
TEKSTI | JONAS MAKINEN KUVA | VESA LAITINEN
Espoon Kerassa luomuviljelijä Samuli Laurikainen viljelee versoja ikkunattomassa kasvuhuoneessa. Tässä nurinkurisessa viljelyssä ei oikein mikään ole niin kuin ennen. Kymmenen vuoden aikana kehitetty teknologia ja osaaminen vastaa osaltaan tulevaisuuden asettamiin haasteisiin, mutta ennen kaikkea mahdollisuuksiin.
Suomen ilmasto on kautta aikain pakottanut kekseliäisyyteen niin suksen, sisun kuin maanviljelyn saralla. Mutta kuinka tuottaa ravintoa maapallon kasvavalle väestömäärälle entistä pienemmin resurssein, ilmaston muuttuessa ja vielä entistä ympäristöystävällisemmin?
Snafu Oy tekee kaikkensa ollakseen osa ajankohtaisen ongelman ratkaisua. Yritys kasvattaa luomun alkutuotannon jalostusarvoa ja kehittää samalla teknologiaa tehokkaaseen vertikaaliviljelyyn.
– Yksinkertaistettuna siemenet idätetään, jonka jälkeen idut versotetaan, pakataan ja jäähdytetään. Valmiit tuotteet ovat kaupan hyllyssä kuuden päivän päästä kasvatuksen aloituksesta ja tuotteilla on 14 vuorokauden säilyvyys, Laurikainen selventää prosessia.
Versojen pitkän säilyvyyden mahdollistavat nopea jäähdytys alipaineella ja se, ettei leikkauspintoja ole, vaan versot pakataan kokonaisina kasveina.
– Se onko kyseessä alkutuotanto vai elintarviketuotanto on jossain määrin harmaalla alueella. Ruokaviraston tulkinta tämän suhteen on vuosien varrella vaihdellut. Joten itse en ota asiaan kantaa, Laurikainen toteaa.
Toiminnan tehokkuudesta kertonee jo se, ettei yritys saa mitään tukiaisia, vaan luottaa puhtaasti oman toimintansa tehokkuuteen.
– Enemmän kuin tehokkuutta, asiakkaamme kuitenkin arvostavat tuotteiden makua ja helppoutta.
Silmusalaatit ovat sekoite eri siemenistä idätyksen kautta versoiksi kasvatettuja, kokonaisia kasveja. Nämä kasvunsa alkuvaiheessa olevat kasvit ovat ravintotiheydeltään ylivertaisia ja pitävät jo sisällään kaiken kasvin tarvitseman. Versot eivät vielä kasvun alkuvaiheessa tarvitse kasvatusalustaa, kuten turvetta, multaa tai kivivillaa, joten hävikkiä tai pois pestävää likaa ei siltäkään osalta synny.
Tuotanto tapahtuukin kiiltävän valkoisessa, ylipaineistetussa hallissa. Ja jotta tilankäyttö olisi tehokasta, niin versotus ledivaloilla tehdään 10 kerroksessa. Tämä yhdistettynä nopeaan kasvuun antaa satoa 21 000 kiloa neliömetriltä. Se on paljon, kun ottaa huomioon, että maailmanennätys vehnäsadon osalta on 17,4 kiloa neliömetriltä.
Kuinka yhdistää luomu ja tehokkuus viljelyssä?
Viljely, kuten myös käytettävät siemenet, ovat luomua ja se on paitsi ideologinen, myös taloudellinen kysymys. Luomussa ei käytetä mitään ylimääräisiä kemiallisia lannoitteita, torjunta- tai säilöntäaineita. Tämä osaltaan paitsi varmistaa tuotteiden puhtauden, on myös kustannus- ja omavaraisuuskysymys. Luomusiemenet ovat jäljitettävissä aina kunkin viljelijän peltolohkolle saakka.
– Eniten menee herneen siemeniä ja ne viljellään Rainingon tilalla 138 kilometrin päässä Keran Halleilta. Yhteistyössä kumppaneidemme kanssa kehitetyn kartonkipakkauksen kartonki puolestaan tulee Stora Enson Inkeröisten kartonkitehtaalta 146 kilometrin päästä.
Lyhyet logistiset ketjut ovat osaltaan varmistaneet raaka-aineiden saatavuutta ja toiminnan häiriöttömyyttä. Energiantarpeensa yritys on kattanut jo toimintansa aloittamisesta lähtien uusiutuvalla energialla, ja nykyisin sillä on käytössä Ekoenergia-sertifioitu tuulisähkö.
– Osaltaan tuulisähkön käytön mahdollisti tuotannon pieni energian kulutus. Kaiken kehitystyön ovat puolestaan mahdollistaneet asiakkaamme, sillä olemme kasvaneet ja kehittyneet tulorahoituksella, Laurikainen kertoo.
SIEMENESTÄ VERSOKSI
Silmusalaatit kasvatetaan viidessä päivässä luomusiemenistä versoiksi:
- Pesun ja pastöroinnin jälkeen siemeniä idätetään kolme vuorokautta ja ne huuhdellaan 816 kertaa.
- Idätyksen jälkeen versot pestään ja siirretään tarjottimille kasvamaan 10 kerrokseen LED-valojen alle. Versot kasvavat vielä vuorokauden, jonka aikana niitä kastellaan kahden tunnin välein.
- Sadonkorjuussa versot pakataan kartonkipakkaukseen, nostetaan kierrätettäviin kuljetuslaatikoihin ja jäähdytetään alipainekammiossa. Tilausten keräily kauppakohtaisesti alkaa vielä samana päivänä.