Hyppää sisältöön

Uudelleenkäytettävä moduuli mullistaa työmaan suojauksen

Uudelleenkäytettävä moduuli mullistaa työmaan suojauksen

17.12.2021

DS Productin kehittäjä Joni Vehniäisen mukaan ratkaisusta hyötyvät myös ostoskeskukset ja lentokentät. Kriisintilanteissa moduuleilla voidaan pystyttää väliaikainen sairaanhoitotila.

Suojaseinäjärjestelmä mahdollistaa työmaakohteen tarkan rajaamisen. Kestävän innovaation ansiosta jokaiselle työmaalle saadaan ideaalit olosuhteet – alueen liiketoimintaa tai muuta toimintaa häiritsemättä.


TEKSTI | JOONAS RANTA  KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Joni Vehniäiselle rakennusurakat haasteineen ovat tulleet vuosikymmenten saatossa tutuiksi. Tänään Vehniäisen yrityksen, DS Production, innovaatio vastaa kerralla moneen rakennustyömailla havaittavaan haasteeseen.

Kyseessä on modulaarinen suojaseinäjärjestelmä. Työmaalle nopeasti pystytettävä kokonaisuus, joka mahdollistaa alueen rajaamisen niin, että sen ympäristölle aiheuttama häiriö on minimaalinen. Samalla vahvarakenteisista, osittain läpinäkyvistä seinistä ja ovista koostuva kokonaisuus mahdollistaa tasaiset ja helpot olosuhteet työmaan henkilökunnalle.

Vientijohtaja Rainer Wegelius muistelee, miten idea havainnollistettiin hänelle ensimmäisen kerran.

– Seinät ovat kuin lego-palikoita. Niistä voi koota eristävän tilan äärimmäisen yksinkertaisesti. 

Vihreämpi valinta 

Tilausvaiheessa DS Product suunnittelee asiakkaan tarpeisiin sopivan elementtikokonaisuuden. Seinälevyt toimitetaan työmaalle kätevästi kasetteihin pakattuna, ja ne ovat nopea siirtää – tarvetta erillisille työkaluille ei ole.

Täydellisen eristyksen tarjoavat seinät sisältävät myös ovet, jotka mahdollistavat helpon liikkumisen alueella. Käytön jälkeen järjestelmä puretaan yhtä helposti kuin se asennettiinkin. Kerta toisensa jälkeen. 

– Halusimme luoda työmaan toimintaa tehostavan, ympäröivää tilaa suojaavan sekä ympäristöystävällisen ratkaisun, Vehniäinen kertoo.

Tehokasta suojausta

  • Patentoitu DS-järjestelmä muodostuu toisiinsa integroituvista seinä- ja ovielementeistä.
  • Elementtejä yhdistämällä voidaan toteuttaa tarpeenmukainen kokonaisuus hankaliinkin kohteisiin.
  • Elementtien korkeutta voidaan säätää portaattomasti ja asennus sujuu ilman ylimääräisiä työkaluja. 

Toinen haaste, johon elementtiseinät vastaavat, on työmaiden synnyttämä jäte. Perintet muovipressut ovat urakan jälkeen käyttökelvottomia ja suuntaavat kaatopaikalle. Suomesta lähtöisin oleva direktiivi pyrkii vähentämään rakennusjätettä koko Euroopan tasolla.  

Uusi suojaseinäjärjestelmä täyttääkin cleantech-kriteerit kirkkaasti. Se on ympäristö- ja ilmastoystävällinen ratkaisu, joka lyhentää työmaaurakan kestoa. Lisäksi innovaatio työllistää alalla toimivia ihmisiä.

Suojaa sairaalasta telakalle

Marraskuussa 2018 Helsingin Maunulassa sijaitsevan Suursuon sairaalan ravintokeskuksen lattiapintojen uusiminen tuli ajankohtaiseksi. Viihtyvyystekijöiden lisäksi urakka ei luonnollisesti saa aiheuttaa minkäänlaista riskiä potilaiden, henkilökunnan tai vieraiden terveydelle.

Tyypillisesti remonttia ei voitaisi aloittaa ilman, että toiminnot siirretään muualle. Tämä ei kuitenkaan ollut Suursuolla vaihtoehto. Kohde tuli remontoida ruoantuotannon, astianpesun, ravintolan ja muiden toimintojen kärsimättä.

– Aluksi sairaalan työmaalla oli käytetty perinteisiä kehikoita ja muovia. Melu, pöly- ja hajuhaitat osoittautuivat kuitenkin suuriksi.

Tästä johtuen sairaala päätyi DS Productin suojaseiniin. Lattia uusittiin sektoreittain niin, että ruokalan toiminta jatkui ongelmitta. 

Tuotteet ovat käytössä myös Keilaniemen tunnetuimmassa maamerkissä, YIT:n Accountor Towerissa, jonka kaksi ylintä kerrosta suojattiin säältä DS-tuotteiden avulla. Tämän jälkeen suojia voidaan käyttää tarvittaessa esimerkiksi pölynhallintaan  tai aluerajauksiin. 

Energiasäästöltään levyt vastaavat paksua lämpölasia, jolloin sääolosuhteet eivät vaikeuta työn etenemistä. Todisteena vahvuudesta tuotteet ovat käytössä erittäin haastavassa ympäristössä – maailman suurimpiin telakoihin laskeutuvalla Ranskan Chantiers de l’Atlantiquella. Ratkaisu takaa risteilyalusten kanssa työskenteleville suojaisan alueen, jossa Atlantin pauhuista huolimatta vallitsevat tyynemmät olosuhteet. Pakkasilla lämpöeristeiset tuotteet tarjoavat sääsuojan.

– Meille innovaatio merkitsee ratkaisua, joka mullistaaa vanhat toimintamallit pysyvästi. Voimme ylpeänä sanoa luoneemme jotain täysin uutta, Vehniäinen toteaa.

Haku