Hyppää sisältöön

Upeita elämyksiä historiallisessa erämaaluonnossa

Upeita elämyksiä historiallisessa erämaaluonnossa

27.08.2021

Erämaaluonto on lumoava tapa tutustua itärajan matkakohteiden lisäksi karhuihin.

Suomen itäraja on täynnä kätkettyjä helmiä, jotka tekevät luonnossa vietetystä lomasta ihanan ja ikimuistoisen elämyksen.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Wild Taiga

Wild Taigan alue hurmaa villillä luonnollaan. Itärajan koskematon maasto ja kirkkaat järvivedet houkuttelevat patikkaretkille erämaaluontoon, jossa on autenttiset mahdollisuudet myös suurpetojen kohtaamiseen ja valokuvaamiseen. Kainuun seutu on täynnä elämyksiä, joita ei muualta Suomesta löydy.

– Suurin vetovoimatekijämme on eläinten ja suurpetojen valokuvaus- ja katseluretket. Alueen yritykset tarjoavat ympäri vuoden lukuisia opastettuja retkiä, joilla voi kohdata muun muassa karhuja, ahmoja, susia ja kotkia niiden luonnollisessa elinympäristössä, Assi Heikkinen Wild Taigasta kertoo.

Wild Taiga on tunnettu myös Kuusamon ja Suomussalmen välissä sijaitsevasta Hossan kansallispuistosta, joka valloittaa matkailijat upeilla kivikautisilla värikalliomaalauksilla ja Suomen suurimmalla kanjonijärvellä.

– Hossan laajassa patikointireittien verkostossa on hyvät kalavedet ja melontamahdollisuudet. Monipuoliset retkeilyreitit aktiviteettimahdollisuuksineen ovat myös lapsiperheiden suosiossa. Hossan lisäksi koko Wild Taigan alueelta löytyy valtavasti harrastemahdollisuuksia islanninhevosvaelluksesta koskikelluntaan ja fatbikepyöräilyyn, Heikkinen vinkkaa.

Wild Taiga

  • Wild Taigan taustalla on Idän Taiga ry -niminen yhdistys, jonka jäseninä on noin 60 matkailualan toimijaa Suomussalmelta, Kuhmosta ja naapurikunnista. 
  • Tavoitteena on edistää alueen pienyrittäjien toimintaa ja lisätä tietoisuutta itärajan villistä luonnosta ja kulttuurista.
  • Paikallisten kulttuuri- ja luontoalan pienyritysten tarjonnasta voi räätälöidä itselleen sopivan lomakokonaisuuden.

Kulttuurinautintoja, sotahistoriaa ja hengähdyshetkiä arjesta

Ainutlaatuisen erämaaluonnon lisäksi Suomen itäraja on tunnettu kulttuurihistoriallisesti merkittävistä nähtävyyksistään. 

– Kuhmo tunnetaan Kalevalan kansalliseepoksen kotikaupunkina, ja tähän viitaten Kuhmo sai pari vuotta sitten Unescon kirjallisuuskaupunki-tittelin. Kalevalaisuus näkyykin Wild Taigan kulttuuritarjonnassa hyvin monipuolisesti, Heikkinen kertoo.

Historiasta kiinnostuneille itäraja tarjoaa ainutlaatuisen matkan menneisyyteen.

– Alueen toimijat kuljettavat opastetusti matkailijan talvisodan historiaan. Kuhmon Talvisotamuseon lisäksi Suomen historiaan pääsee tutustumaan retkillä autenttisille taistelupaikoille, Heikkinen sanoo. 

Hemmottelua kaipaavalle Wild Taigan matkailualan yrittäjät mahdollistavat täydellisen irtioton arjesta. 

– Huolet kaikkoavat nuotiotulen äärellä syksyn tummenevassa illassa keskellä erämaata, ja savusauna perinnehoitoineen karistaa kaupungin pölyt. Sielua hivelevän majoitusratkaisun voi valita erämaamökeistä keskustahotelleihin. Ruskan väriloisto ja alueen ravintoloiden lähiruoka viimeistelevät nautinnon, Heikkinen päättää hymyillen.

WILDTAIGA.FI

Haku