Hyppää sisältöön

Unohtumaton luontokokemus

Unohtumaton luontokokemus

2.05.2023

Miksi tyytyä katselemaan maisemia vain sivuttaissuunnassa, jos vaihtoehtona on myös taivaan tiirailu? Olokoto tekee tästä todellisuutta.

Tähtitaivaan ja revontulten katselua omasta sängystä, luonnon tarkkailua lämpimästä – Olokoto avaa aivan uudenlaisen kokemuksen asua ja elää.

TEKSTI ja kuva | olokoto


Olokodon majoitusratkaisut on suunniteltu kokonaisvaltaista luontokokemusta ajatellen. Katsominen äärettömyyteen ja luontoon rauhoittaa mieltä. 

– Näkymä taivaalle avaa unohdetun ilmansuunnan. Se on ikkuna äärettömyyteen, siinä missä meren horisonttikin on ääretön. Mahdollisuus katsoa äärettömyyteen on ikiaikaista. Katsominen äärettömyyteen voi parhaimmillaan tarjota kiireiselle nykyihmiselle mielen seesteisyyttä, toteaa tuotteen suunnittelija Ilmari Mäenpää

Aiemmin hirsipirteissä oli hyvin pienet ikkunat. Moderni lasiteollisuus pystyy vastaamaan energiatehokkuuden tiukentuviin vaatimuksiin ja valmistamaan lasit myös lämmitettävänä. Olokodossa syntyy täysin uniikki ”sisällä mutta ulkona” -kokemus.

Lujaa ja kotimaista tekoa

Olokoto on modulaarisesti laajennettava ja erilaisilla älyratkaisuilla varustettu tilaelementti. Tuote on suunniteltu ja valmistettu kokonaan Suomessa. Siinä on suuri lasikatto ja saumattomasti massiivipuurakenteeseen sulautetut panoraamaikkunat. Tuote rakennetaan tehtaassa sisätiloissa ja toimitetaan asiakkaille täysin valmiina.

– Massiivipuu on rakennusmateriaalina ekologisesti kestävä, sillä puu on elämänsä aikana sitonut hiilidioksidia ja hiiltä itseensä enemmän kuin se elinkaarensa loppupäässä voi sitä luovuttaa. Lämpötalouden kannalta olennaiset eristevahvuudet ovat verrattavissa modernin omakotitalon eristysvaatimuksiin, Mäenpää huomauttaa.

Tuotteita on toimitettu Mäenpään mukaan pääasiassa ammattimatkailuyrittäjien tarpeisiin. Tyypillisin käyttökohde on korkeatasoinen, luontoon sijoitettu hotellihuone. Hotellihuonekäytössä olevia Olokotoja onkin tarjolla useassa paikassa Suomessa. Myös yksityishenkilöt ovat hankkineet rakennuksia mökkien ja kotien moderneiksi lisätiloiksi. 

Olokodon pohjamitoitus perustuu ikiaikaisiin kahden suhde yhteen -mittasuhteisiin. Klassiset mittasuhteet ovat tuttuja esimerkiksi japanilaisesta tatami-mitoituksesta tai lapsille tutuista Legon peruspalikoista. Mittasuhteet mahdollistavat Olokodon laajennettavuuden myös jälkikäteen.

Lukemattomia yhdistelmiä

Tuotteessa on huolella suunniteltuja edistyneitä teknisiä ratkaisuja, kuten hydraulinen perustus, sähköistyksen täysi etäohjaus, lämmitetty lasikatto, sisään lämpiävät ikkunat, ilmastointi, sähköverhot, älylukko, älyvalaistus, integroitu äänentoisto, lattialämmitys ja etäohjattava ilmalämpöpumppu. Olokotoon on saatavilla myös aurinkopaneelit sekä ekologinen, vettä kierrättävä suihku. Älykkäät etäohjausratkaisut ovat saaneetkin uutta kiinnostusta kallistuneen energian takia. 

Olokodon perusmoduulin koko on 25 neliötä ja pienin kokonaisuus on puolikas 12,5 neliön tila. Moduuleita yhdistelemällä voidaan suunnitella loputtomasti erilaisia ja erikokoisia tiloja. Kattoratkaisuna voi olla piiloharjakatto, murrettu harjakatto, harjakatto tai pulpettikatto.

– Pienempien asuntojen kysyntä kasvaa ja kaupunkien tulisikin tehdä kaavoituksessa työtä uudentyyppisten asuinalueiden toteuttamiseksi, Mäenpää toteaa. 

Tulevaisuuden asuminen voi olla pienimuotoista, mutta sitäkin älykkäämpää. 

Haku