Hyppää sisältöön

Uniikkia logistiikkaosaamista

Uniikkia logistiikkaosaamista

31.10.2022

KWH Logisticsin 140 vuoden perinne logistiikan ammattilaisena on hyvissä kantimissa. Bernt Björkholm, Tero Kosonen, Markku Mäkipere ja Joakim Laxåback painottavat, että konsernin yhdeksän tytäryhtiön voimin asiakkaille voidaan tarjota täysin poikkeuksellisia palvelukokonaisuuksia.

KWH Logistics toimii satama- ja teollisuuslogistiikan sekä kansainvälisten kuljetusten parissa niin maalla kuin merelläkin. Asiakkaille on kyetty tarjoamaan luotettavaa palvelua myös kriisien aikakaudella.

TEKSTI | VALTTERI MÖRTTINEN   KUVA | TOMMI PAASIAHO

KWH Logistics koostuu useista tytäryhtiöistä, jotka ovat pystyneet säilyttämään omat yrityskulttuurinsa ja läheiset asiakassuhteensa. Yhdessä toimiessaan nämä yhdeksän tytäryhtiötä voivat kuitenkin tarjota saumattomia logistisia ratkaisuja tehtaan ovelta aina satamaan ja edelleen maailmalle. 

KWH Logisticsin markkinointijohtaja ja liiketoimintaryhmään kuuluvan Stevena Oy:n toimitusjohtaja Markku Mäkipere muistuttaa, että organisaation takana on vakavarainen kotimainen perheyritys ja siihen kuuluvat arvot.

Mutta miksi konserniin kuuluu yhdeksän eri yhtiötä? Mäkipere kertoo, että kokonaisuus on vuosien varrella kasvanut liittämällä yhteen pieniä ja suuria logistiikka-alan toimijoita laajemmaksi kokonaisuudeksi ja nimenomaan yhdestä ja samasta syystä: osaamisen takia.

– Kaikki nämä yritykset ovat olleet eräänlaisia niche-osaajia omilla alueillaan. Eikä tällä tarkoiteta sijaintia, vaan nimenomaan erikoisosaamisalueita. Osa yrityksistä on keskittynyt satamiin, jotkut teollisuuspalveluiden tuottamiseen ja osa kansainvälisiin kuljetuksiin. Näin asiakkaalle muodostuu poikkeuksellinen palvelukokonaisuus.

Kuljetuksia pitkin teitä, ratakiskoja ja vesistöjä

KWH Logisticsin liiketoimintaryhmän johtaja ja toimitusjohtaja Joakim Laxåback tarkentaa, että monipuolisen yritysverkoston ansiosta KWH Logistics kykenee yhtäältä toimimaan laajasti erilaisten asiakasyritysten kanssa sekä toimittamaan lähes kaikki tarvittavat logistiikkapalvelut lisäarvopalveluineen. Voisi jopa sanoa, että asiakkaalle on tarjolla logistiikan avaimet käteen -paketti. Kokonaisratkaisujen ansiosta osaoptimoinnit voidaan eliminoida koko logistiikkaketjussa.

– Toimintamme ei rajoitu ainoastaan materiaali- ja tuotekäsittelyyn satamissa ja tuotantolaitoksilla. Yhdessä kumppaniemme kanssa tarjoamamme ketju pitenee, koska teemme laajasti yhteistyötä rautatieyhtiöiden, varustamoiden ja satamayhtiöiden kanssa, Laxåback tarkentaa.  

KWH Logistics toimiikin parhaillaan peräti 15 eri satamassa Suomessa, mikä luo mahdollisuuksia tarjota hyviä vaihtoehtoja ja kilpailukykyisiä ratkaisuja toimitusketjuun.

Mäkipereen ja Laxåbackin kollega Tero Kosonen johtaa liiketoimintaryhmään kuuluvaa Oy M. Rauanheimo Ab:tä. Hän on tottunut työskentelemään erilaisten teollisuusasiakkaiden kanssa ja antaa palvelukokonaisuuksista esimerkin:

– Meidän osuutemme voi alkaa kuljetuksilla jo siinä vaiheessa, kun raaka-aineita tuodaan tehtaaseen. Ja se päättyy vasta silloin, kun suoritamme valmiille tuotteille satamassa ahtauksen, huolinnan, kontituksen ja muut erilaiset tukipalvelut. Vaikka tuotevirrat olisivat isojakin, toimintamallimme mahdollistaa reagoimisen monenlaisiin muutoksiin, ja silti palvelut tulevat aina samasta paikasta, Kosonen toteaa.

Tällaisen muuntautumiskyvyn tärkeys on todella valjennut maailmalle viimeistään nyt, kun yhteiskunta on vasta alkanut toipua koronasuluista ja nyt joudutaankin jo luovimaan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien vaikeuksien keskellä.

– Olemme näissä olosuhteissa pystyneet tarjoamaan runsaasti kuljetusvaihtoehtoja monille, joiden aiemmat ratkaisut ovat muuttuneet maailman poliittisen tilanteen vuoksi mahdottomiksi.

140 vuotta on vasta alkua

Vaikka KWH Logisticsin historia on jo 140 vuotta pitkä, liiketoimintaryhmän fokus on tiukasti tulevaisuudessa. Siksi KWH Logistics on tehnyt mittavia uudistuksia tulevaisuuden suurimman kysymyksen, vihreän siirtymän, varalta.

Sähköllä tai biopolttoaineilla toimivat työkoneet ovat ensisijaisia vaihtoehtoja koneita uusittaessa. Käytössä on tällä hetkellä yli 600 työkonetta. Ensimmäinen sähkökäyttöinen hydraulinosturi otettiin käyttöön jo vuonna 2012. Yksi Kososen johtaman M. Rauanheimon viimeisimpiä hankintoja on moderni hybridinosturi.

– Jos satamalla on valmius tarjota meille sähköä kaapelia pitkin, satamanosturimme toimii pelkästään sillä. Lisäksi meillä on useita tuotekehitysprojekteja raskaiden ajoneuvojen sähköistämiseksi.

Mäkipere puolestaan lisää, että vihreä siirtymä näkyy oman toiminnan lisäksi voimakkaasti myös asiakaskunnan logistiikkatarpeissa. Esimerkiksi KWH Logisticsiin kuuluva Blomberg Stevedoring on erikoistunut tuulivoimaloiden komponenttien käsittelyyn useissa satamissa. 

– Asiakaskuntamme vaatimukset päästöjen seurantaan ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen kasvavat koko ajan. Siksi tarjoamme heille kestäviä logistiikkaratkaisuja. Olemme tehneet myös suuria panostuksia digitalisaatioon ja automaatioon. Päästöjen vähentämiseen ja kustannusten alentamiseen voidaan vaikuttaa integroidun ja oikea-aikaisen informaation avulla.

Haku