Hyppää sisältöön

Unelmia toteuttamassa

Unelmia toteuttamassa

13.11.2023

Ukkohalla on ideaali lomakohde etenkin lapsiperheille muun muassa kompaktin kokonsa ja ruuhkattomuuden ansiosta.

Ukkohallan hiihtokeskus sijaitsee Kainuussa, yhdellä Suomen lumivarmimmista alueista. Pieni keskus suurine mahdollisuuksineen on kehittynyt jo useamman vuoden ajan. Myös tulevalle kaudelle on luvassa lisää uudistuksia, joiden odotetaan houkuttelevan entistä enemmän lapsiperheitä matkailualueelle.

TEKSTI ja kuvat ukkohalla 

Vuonna 2020 Ukkohallan hiihtokeskuksen operatiiviseen johtoon hyppäsi Ukkohallasta ennestään tutut uudet osakkaat. Silloin entinen rinnetyöntekijä Teemu Muhonen toteutti unelmansa ja otti toimitusjohtajan paikan vastaan. Vaikka keskus oli hänelle jo ennestään tuttu, oli johtopesti hänelle uusi. Viime vuosien markkinakriisit ovat tarjonneet hiihtokeskuksen pyörittämiseen lisämaustetta, kun pandemian jälkeen tulivat vielä inflaatio ja energiakriisi. Vaikeudet eivät ole kuitenkaan kasvua haitanneet, vaan suunta on ollut viime vuosien aikana ylöspäin. Viime kautena rinnepuolella tehtiin ennätysmyynnit hiihtolomilla ja tulevaksi kaudeksi rinteille ollaan jo suunnittelemassa liutaa uudistuksia.

– Yli 10 vuoden urani aikana hiihtokeskuksessa olen nähnyt Ukkohallassa valtavan potentiaalin. Etenkin lapsiperheille kompakti keskus ilman ruuhkia on ideaali paikka viettää lomia, ja sijainniltaan olemme lähempänä etelää kuin Lappi. Ukkohallasta löytyy myös samat aktiviteetit kuin Lapin kohteista, kuten esimerkiksi talvipyöräilyä, huskysafareita ja poroajelua, Muhonen listaa.

Muhosen intohimo lasketteluun syntyi jo lapsena. Koska laskettelukeskusta ei ollut niihin aikoihin lähellä kotiseutua Kempeleessä, hän rakensi itse hyppyreitä ja reilejä kavereidensa kanssa. Aikuisiällä Muhonen löysi tiensä Ukkohallan hiihtokeskukseen, jossa hän aloitti uransa rinnetyöntekijänä ja eteni parkkimanageriksi. Myöhemmin hänestä tuli vielä osakas ja toimitusjohtaja. Muhosen intohimo on aina ollut parkkien rakentamisessa, ja Ukkohallassa sijaitseva legendaarinen Halla Snow Park on ollut Muhosen kädenjälkeä jo 10 vuoden ajan. Kokemus parkkien rakentamisesta onkin ollut palkitsevaa, sillä Halla Snow Park on rankattu yhdeksi Suomen parhaimmista lumiparkeista.

Lumiparkkeja löytyy Ukkohallasta useampi, joista Jib Park palvelee parkkilaskemisen aloittelijoita ja Junior Park jo vähän kokeneempia laskijoita. Parkit on suunniteltu niin, että kynnys siirtyä seuraavalle tasolle olisi mahdollisimman helppo. Halla Snow Park sen sijaan on suunnattu parkkilaskijoiden konkareille ja siellä on jo useamman vuoden ajan järjestetty lumilautapiireissä suosittu Lipi Open -tapahtuma, joka kokoaa Suomen parhaimmat lumilautailijat yhteen pidennetyn viikonlopun ajaksi.

Ukkohallasta löytyy kolme lumiparkkia eri tasoisille laskijoille.

Muhosen astuttua operatiiviseen johtoon on Ukkohallan rinteitä kehitetty entistä lapsiystävällisemmiksi. Asiakastyytyväisyyttä on parannettu muun muassa uuden verkkokaupan ansiosta sekä viestintää ja opasteita kohentamalla. Lisäksi rinteillä on järjestetty paljon tapahtumia. Tuleva kausi tuo mukanaan lisää uudistuksia, kun investointihankkeen myötä hiihtokeskus saa uuden perherinteen sekä lastenrinteen. Lisäksi sompahissin linjaa loivennetaan, jotta lasketteluharrastuksen aloittaminen tulisi entistä helpommaksi.

– Tulevaisuuden suunnitelmissa on saada Ukkohallaan myös mattohissi perheen pienimmille, Muhonen valaisee.

Työskentely hiihtokeskuksessa on ollut Muhoselle unelmien täyttymys, ja nyt osakkuuden myötä hän pääsee vaikuttamaan entistä enemmän keskuksen kehittämiseen. Muhonen on edelleen vahvasti mukana myös rinnepuolella ja palvelee asiakkaita sesonkien aikana.

– Koen, että pysyn paremmin perillä asiakkaiden tarpeista, kun olen itse heidän kanssaan tekemisissä. Se helpottaa myös keskuksen kehittämistä.

Myös vastuullisuustyö on ollut Ukkohallassa läsnä jo useamman vuoden ajan.

– Ukkohallan hissit ovat pyörineet jo useamman vuoden vihreällä energialla, ja suosimme aina paikallista työvoimaa. Meille vastuullisuus on tärkeä osa toimintaamme, sillä lumiset talvet ovat elinehtomme. Haluamme rakentaa kestävää liiketoimintaa ja kantaa sekä ympäristö-, sosiaalisen- että taloudellisen vastuumme.

Vaikeuksiltakaan ei olla kuitenkaan aina vältytty, sillä hiihtokeskuksen pyörittäminen pienten lasten kanssa on ollut ajoittain raskasta. Muhosen perhe muutti Ukkohallaan nuorimman pojan ollessa vain muutaman kuukauden ikäinen, pandemian samalla jyllätessä. Nyt 6- ja 3-vuotiaat lapset ovat olleet vahvasti mukana hiihtokeskuksen toiminnassa ja ovat myös tuttu näky rinteillä.

– Otimme ison riskin, kun hyppäsimme osakkaiksi kesken pandemian. Ei tiedetty, että voiko keskusta edes avata talvikaudelle, ja tuleeko vielä uusia rajoituksia. Onneksi kaikki meni lopulta hyvin, kun monet löysivät lasketteluharrastuksen uudestaan.

Ukkohallan hiihtokeskuksen slogan onkin: Tarina Intohimosta, joka juurtuu Muhosen ja hänen perheensä intohimosta lasketteluun.

– Tämä slogan edellä tulemme kehittämään hiihtokeskusta jatkossakin. Toivon, että omat lapset saavat kasvaa ja toteuttaa itseänsä täällä, kuten itsekin olen saanut, Muhonen päättää.

UKKOHALLAN HIIHTOKESKUS LUKUINA

  • Rinteitä: 15 kpl
  • Hissejä: 5 kpl
  • Lumiparkkeja: 3 kpl
  • Pisin rinne: 1400 metriä
  • Talvipyöräilyreittejä: 30 kilometriä
  • Maastohiihtolatuja: 114 kilometriä
  • Alueelta löytyy myös ravintola, kahvila, Saunamaailma, kuntosali, kauppa, liikuntasali ja keilahalli

Ukkohalla

Haku