Hyppää sisältöön

Unelmakoti siintää Utajärven ytimessä

Unelmakoti siintää Utajärven ytimessä

14.01.2022

Asunto-osuuskunnan isännöitsijä Sanna Valtanen ja Utajärvelle uuteen omakotitaloon perheineen muuttava Juha Tervo korostavat projektiin mukaan lähtemisen helppoutta. 

Utajärven Unelmakodit asunto-osuuskunnan omakotitaloissa yhdistävät vuokra- ja omistusasumisen hyvät puolet. Tervot vaihtoivat luhtitalon omakotitaloon.

TEKSTI I LIISA JOENSUU KUVA I TUULI NIKKI

Vantaalla luhtitalossa asuneet Juha ja Elina Tervo olivat haaveilleet maallemuutosta vuosikymmenen ajan. Vuonna 2020 kypsyi päätös pakata muuttokuorma ja suunnata Pohjois-Pohjanmaalle Utajärvelle. Luonnonkaunis seutu oli kesänviettopaikkana tuttu ennestään. Pian asetuttuaan vuokralle kunnan omistamaan rivitaloon Putaalansaareen perhe sai kuulla suunnitelmasta, jossa kunta tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden muuttaa upouuteen omakotitaloon.

Harvinaislaatuisessa konseptissa kunta johtaa ja hallinnoi hanketta, jossa keskustan palvelujen tuntumaan Kirkonmutkan alueelle rakennetaan kuusi noin sataneliöistä omakotitaloa. Kyseessä on asunto-osuuskunta Utajärven Unelmakodit, jossa kunta on osakkaana yhdellä omakotitalolla. 

Hanke toteutetaan valtion takaamalla lainalla. Asukkaille konsepti mahdollistaa muuttamisen uuteen taloon jopa ilman henkilökohtaista asuntolainaa ja vakuuksia.

Vuokra kuin lyhennys

Asunto-osuuskunnan jäsenten liittymismaksu on 10 prosenttia talon hankinta-arvosta. Asumisen ajan osuuskunnan jäsenet maksavat vuokraa, johon kuuluu lainan lyhennys korkoineen ja hoitovastike. 

Talon voi lunastaa omaksi 20 vuoden asumisen jälkeen. Näin pitkä sitoutuminen ei kuitenkaan ole pakollinen, sillä jäsenten sitoutumisaika asumiseen on 24 kuukautta. Sen jälkeen heillä on oikeus irtisanoa vuokrasopimus sekä osuuskunnan jäsenyys. 

– Meidän talomme kustannusarvio on noin 270 000 euroa, mikä tarkoittaa, että laitamme siihen kiinni noin 25 000–27 000 euroa. Liittymismaksua ja vuokraa vastaan saamme uuden omakotitalon, jonka pohjaan ja materiaaleihin olemme voineet vaikuttaa. Taloon kuuluu myös noin 1800 neliön tontti.

Konseptin avulla talon voi hankkia ilman lainaa ja vakuuksia.

Kuukausivuokra tulee heidän laskelmiensa mukaan olemaan noin 900–1000 euroa. Vastinetta rahalle perhe saa monin verroin enemmän kuin pääkaupunkiseudulla: neljä makuuhuonetta, tupakeittiön, kodinhoitohuoneen, kaksi vessaa ja metsänäkymät. Tontille saa vapaasti rakentaa vaikka saunan tai asentaa paljun. 

Unelma todeksi

Rakentaminen alkaa vuoden 2022 alkupuolella, ja Tervot pääsevät muuttamaan todennäköisesti jo loppukesästä. Kirkonmutka sijaitsee rauhallisella paikalla, mutta kaupat, kirjasto, päiväkoti ja koulut löytyvät silti vain kilometrin päässä. 

Tervot pitävät kuntaa monelle tavalla unelmana. Esimerkiksi viisivuotiaalle Santulle löytyi ilmainen, kunnallinen päivähoitopaikka helposti. Esikoululaisille kunta tarjoaa maksuttoman aamu- ja iltapäivätoiminnan, ja siihen on mahdollisuus myös koululaisilla kolmanteen luokkaan asti. Pikkulasten vanhemmat saavat kotihoidon kuntalisää 300 euroa kuukaudessa, kun lapsi on alle kaksivuotias ja tuen piirissä.

Ouluun Utajärveltä on noin vajaan tunnin ajomatka. Monet käyvät siellä töissä. Tietokoneella työskenteleviä ja etätyötä tekeviä kunta tukee myös valokuituverkolla, joka toimii kaikkialla.

Haku