Hyppää sisältöön

Ulvilassa syntyy sydämiä valloittavia lastenvaatteita

Ulvilassa syntyy sydämiä valloittavia lastenvaatteita

17.06.2021

Paula Toroska, Eva Rahikainen ja Outi Suominen kuuluvat Hupin perustajiin.

Pienetkin kotimaiset yritykset voivat pärjätä kansainvälisille jäteille, kun suomalainen tekstiiliteollisuus tekee uutta tuloaan. Ulvilalainen Hupi näyttää esimerkkiä.


TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | VIA RAMSTÉN

Ajattomia lastenvaatteita Ulvilassa valmistavan Hupin juuret ovat kaukana vuosikymmenten takaisessa työystävyydessä. Lastenvaatteiden suunnittelun parissa työskennellyt ystäväporukka haaveili jo 23 vuotta sitten oman yrityksen perustamisesta. Tuolloin aika ei kuitenkaan ollut kotimaisen tuotannon puolella, ja ystäväjoukko hajautui kukin tahoilleen työelämään. Alkunsa saanut kipinä yhteisestä yrityksestä ei kuitenkaan koskaan sammunut.

Neljä vuotta sitten Eva Rahikainen sai yhteydenoton vanhalta työystävältään Johanna Knuutilalta. Tämä oli hankkinut uuden ompelukoneen. Kysymys kuului: ”Joko nyt olisi aika?” Rahikainen lähti siltä istumalta kotiin hahmottelemaan lastenvaatemallistoa. Hupin aika oli alkanut.

– Hupin mallisto jalostettiin yhdessä Johanna Knuutilan, Paula Toroskan sekä Outi Suomisen kanssa tarkasti, mutta se syntyi vaivatta. Heti alkuun valmistimme lasten messuille pipoja ja kaulureita, joiden suosio ylitti kaikki odotuksemme. Tiesimme olevamme oikeilla jäljillä, ja vähitellen tuoteperhe jalostui omaleimaiseksi mallistoksi, Hupin perustajajoukon jäsen Rahikainen muistelee Hupin matkan alkumetrejä.

Kantavana voimana kotimaisuus

Hupin synty on seurausta kotimaisen vaatekulttuurin arvostuksen noususta. Parikymmentä vuotta sitten suomalainen tekstiilituotanto siirrettiin kokonaan ulkomaille, mutta sittemmin tiedostavan kuluttamisen yleistyminen on nostanut suomalaisen tuotannon arvostuksen takaisin sen ansaitsemalle tasolle. Aikanaan ulkomaille siirretty tekstiiliteollisuus alkaa vähitellen palata takaisin juurilleen. 

– Tämä on hyvä hetki tulla alalle, joten toivottavasti tämä huomioidaan myös vaatetusalan koulutustarjonnassa, itse Taideteollisesta korkeakoulusta aikanaan valmistunut Rahikainen toteaa.

Hupin yhteistyöverkostokin on niin kotimainen kuin mahdollista on.

– Teemme kotimaisin voimin kaiken, minkä voimme. Tiedämme tarkasti, kuka tuotteet on tehnyt ja missä olosuhteissa. Pyrimme myös jäljittämään materiaalien alkuperän tarkasti, ja suosimme Suomessa kudottuja ja sertifioituja neuloksia.

Yksinkertainen on kaunista

Hupi erottuu kilpailijoistaan laadukkailla luonnonmateriaaleilla, selkeillä väreillä ja yksinkertaisilla kuoseilla. Tavoitteena on tehdä arkisesta pukeutumisesta helppoa ja mukavaa niin lapsille kuin vanhemmille. 

– Omaleimaisen mallistomme kantavana voimana ovat yksinkertaiset ja keskenään sopivat trikoo- ja collegetuotteet, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. Arkipukeutumisen peruspalikoiden rinnalle luomme vaihtuvia trendikkäitä sesonkituotteita, joilla ajatonta mallistoa voi maustaa vuodenajan mukaan.

Lapset edellä suunniteltu mallisto kerää kiitosta vanhemmilta.

– Yksinkertaisuus tekee mallistostamme erittäin käytännöllisen. Sen lisäksi, että vaatteemme kestävät hyvin aikaa ja kulutusta, ne ovat todella helppoja pukea päälle ja miellyttäviä pitää yllä. Pyrimme siihen, että vaatteemme tukevat lapsen toiminnallisuutta. Lastenvaatteissa pitää voida huoletta iloita ja rymytä, Rahikainen päättää.

HUPILAPSET.COM

Haku