Uimaveden turvallisuus selviää pikatestin avulla

Kun sinilevä kuolee, se vapauttaa vesistöön vaarallisia hermo- ja maksamyrkkyjä. Veden myrkyllisyyttä ei voi havaita paljaalla silmällä. Suomessa kehitetty BlueGreenTest-pikatesti kertoo jo vartissa, jos vedessä on vaarallisia määriä sinilevän vapauttamia myrkkyjä.
Teksti Maria Paldanius Kuva Suvi Laine
Tietenkin vesi on turvallista – järvessähän pulikoi muitakin ihmisiä ja vesi kimmeltää kristallinkirkkaana. Varmasti joku on myös tarkistanut sinilevätilanteen.
Näin ajattelee moni, ja niin sitä olisi helppo luulla. Mutta jos veteen dipattaisiin kotimainen BlueGreenTest-pikatesti, 15 minuutissa saattaisi paljastua toinen totuus uimaveden puhtaudesta.
– Monilla on se virheellinen käsitys, että jos on sinilevää, sen näkee paljaalla silmällä. Silmällä tai kepillä ei kuitenkaan voi havaita, onko vedessä sinilevän tuottamaa myrkkyä. Todellisuudessa vesi voi olla todella myrkyllistä, vaikka se näyttäisikin puhtaalta, tietää pikatestejä valmistavan Salofa Oy:n tehtaanjohtaja Jarmo Nykänen.
Suomessa sinibakteereja, eli sinileviä kasvaa sekä merialueilla että sisävesillä. Kun sinilevä kuolee, myrkky vapautuu ja voi jäädä vesistöön moneksi päiväksi. Myrkyn tunnistamisen helpottamiseksi VTT:n ja Turun yliopiston asiantuntijat ovat kehittäneet tarkan ja herkän BlueGreenTest-sinilevätestin kuluttajien käyttöön.
Pikatesteihin erikoistunut Salofa Oy valmistaa tuotteet omalla tehtaallaan Salossa.
– Valmistamme erilaisia pikatestejä, kuten huume- ja koronatestejä. Pikatestit ovat tulevaisuuden tuotteita. BlueGreenTest-sinilevätesti on sesonkituote, josta voivat hyötyä niin mökkeilijät, koiranomistajat kuin lapsiperheetkin.
Uimaveden turvallisuus kannattaa tarkastaa etenkin perheen pienimpien vuoksi.
– Kokonsa tähden lapset ja koirat ovat alttiita saamaan liikaa myrkkyä uimavedestä. Aikuisille puolestaan löylyvesi voi olla iso riski, sillä myrkky kulkeutuu höyryn mukana keuhkoverenkiertoon.
Testi terveydeksi
Noin puolet Suomessa tavattavista sinileväkukinnoista tuottaa voimakkaita myrkkyjä. Vesiltä on löydetty niin hermo- kuin maksamyrkkyjäkin. Yleisiä oireita ovat ihottuma, pahoinvointi, päänsärky, korva- ja kurkkuärsytys, silmäoireet sekä erilaiset vatsa- ja suolisto-oireet. Vaikka kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, myrkyllisyyttä ei voi päätellä ulkonäöstä – eikä varsinkaan, jos levää ei edes näy.
– Suomessa sinileviä on tutkittu jo pitkään, mutta käsitys niiden vaarallisuudesta vaihtelee paljon. Moni ajattelee, että kyllähän terveystarkastaja on testannut vesialueiden turvallisuuden. Mutta oma mökki ei välttämättä kuulu virallisen valvonnan piiriin, eikä valvontaa ehkä tehdä kovin säännöllisesti, Nykänen huomauttaa.
Sinilevän myrkylle altistutaan tyypillisesti ihon, suun ja hengitysteiden kautta. Oireet alkavat muutaman tunnin sisällä altistumisesta.
Altistuminen olisi helppo välttää sillä, että malttaisi odottaa vaikkapa BlueGreenTest-testin valmistumista 15 minuutin ajan ennen kuin pulahtaa veteen, kahmaisee löylyvettä kiuluun tai päästää lapsen ja koiran kahlaamaan. Vartin odotus on pieni hinta onnistuneesta lomasta – ja terveydestä.
– Pikatesti tunnistaa myrkyn todella herkästi. Riittää, että litrasta vettä otetaan näytteeksi vaivainen millilitra: jos siinä on kaksi nanogrammaa myrkkyä, testi tunnistaa sen heti. Ja vaikka vedessä olisikin myrkkyä, pikatesti näyttää myös sen, pysyykö myrkyn määrä turvallisten raja-arvojen sisällä.
MONILLA ON se virheellinen käsitys, että sinilevän näkee vedestä paljaalla silmällä.
Testi tuliaiseksi
Sinilevät pitävät lämpimästä säästä ja runsasravinteisista vesistöistä. Sellaisissa olosuhteissa ne kasvavat ja kukoistavat – milloin pieninä hippusina tai suurempina kasaumina, milloin värjäten koko veden vihreäksi. Vaikuttaa siltä, että ensi kesästä on ainakin jossain määrin, tietyissä osissa maata tulossa juuri sellainen.
– Näyttää siltä, että vesi lämpenee nopeasti. Etenkin Suomenlahden syvänteissä vesi on normaalia lämpimämpää.
Vesistöt vetävät suomalaisia puoleensa tänäkin kesänä. Oli luvassa sitten mökki-, purjehdus-, patikka- tai vaikka melontareissu, mukaan kannattaa napata noin 15 euron hintainen BlueGreenTest-pikatesti. Sinilevän myrkkyä on nimittäin löytynyt monenlaisista vesistöistä ja jopa ihan pihakaivoista asti, joiden halkeamista merivesi on päässyt sisään.
– BlueGreentest-pikatesti on kelpo tuliainen myös silloin, jos menee vieraaksi minne tahansa mökille, Nykänen vinkkaa.