Hyppää sisältöön

Tyrni on pohjolan oranssia kultaa

Tyrni on pohjolan oranssia kultaa

6.05.2021

Kari Saari kertoo, että tyrnirouhe jauhetaan vesivoimalla. Muu valmistus saa energian aurinkopaneeleista sekä vesi-ilma-lämpöpumpusta.

Tyrni on ihanteellista ravintoa ihmiskeholle. Suomalaista tyrniä voi nauttia ravitsevana rouheena, mehuna ja öljynä.

Teksti Elisa Salama  Kuva Erkki Pöytäniemi

Terveelliset elämänarvot johdattivat Kari Saaren viljelemään marjoja, kun vuonna 1990 isoäidin pellot vapautuivat viljelyskäyttöön. 

– Viljelyyn valikoitui tyrni ja sen ohella muut pohjoisen luonnon supermarjat, kertoo mies Greenfinn’s-marjatuotteiden takana.

Parhaillaan pelloilta löytyy kymmenen tuhatta tyrnipensasta. 

– Tyrnistä saa käytettyä kaiken kuorta ja siementä myöten.

Hyväksi koko keholle

Saaren mukaan muun muassa tyrnirouheen energiakoostumus vastaa ihanteellista ravintoa. 

– Ihmisen ravinnon tulisi muodostua 50-prosenttisesti hiilihydraateista, 25-prosenttisesti hyvistä rasvoista ja 25-prosenttisesti proteiinista. Kuivatun tyrnirouheen ravintosisältö on täsmälleen tämä.

Tyrnimarjasta puristetaan ensin mehu, jolloin prosessista jää jäljelle kuori ja siemen. Siemenestä ja kuoresta saadaan kylmäpuristamalla öljyä tai ne kuivataan rouheeksi. Hyvänä satovuonna kuivataan koko marja, sillä sen hyvät ominaisuudet, kuten vitamiinit ja antioksidantit, säilyvät siten täydellisesti.

– Tyrnistä löytyy muun muassa harvinaisempaa K-vitamiinia sekä iholle ja limakalvoille erityisen hyödyllisiä omega-7-rasvahappoja.

Saari korostaa myös aivoterveyden merkitystä. Rasvahapoilla ja kuiduilla, joita tyrnikin sisältää, on iso vaikutus aivoihin. Marjojen tyydyttymättömät rasvahapot ovat hyväksi myös verisuonille. 

TYRNISTÄ SAA käytettyä kaiken kuorta ja siementä myöten.

Ruokaa suoraan lähteestä

Saaren työtä ohjaa kansanterveydellinen näkökulma. Hän ihailee Pulkkisen kylän lähes 100-vuotiaita marjastajia, joiden ruokavalio perustuu siihen mitä metsästä, puutarhasta ja pellosta saadaan. 

– Täysipainoinen ja ravinteikas ruoka on avain pitkään ikään ja hyvään aivoterveyteen, Saari toteaa.

Tätä tukien Greenfinn’s on kehittänyt tyrni-camelinaöljyn, joka tuo potkua ruokavalioon. Saaren suosikkipuuro syntyy useasta osasesta. 

– Murskaan puuroon luomubanaanin, sekoitan ja lisään tyrni-camelinaöljyn, tyrnirouhetta ja rusinoita. Näin saadaan energiarikas, ravitseva ja mahaa hellivä ateria. 

Tyrnirouheen voi lisätä mukaan mihin vain ateriaan. Rouhetta on tilattu myös leipomoihin, joissa se tehostaa juuritaikinan kohoamista. Kotimaista Greenfinn’s-superruokaa saa muun muassa Ruohonjuuren, Life-ketjun ja Aito-ketjun valikoimasta sekä hyvin varustelluista luomu- ja verkkokaupoista.

70-vuotias Saari valmistautuu parhaillaan judon mustan vyön kokeeseen. 

– Meidän tuotteita kun syö, niin jää sellaisen 45-vuotiaan tasolle, hän naurahtaa.

Haku