Hyppää sisältöön

Tyrni on pohjolan oranssia kultaa

Tyrni on pohjolan oranssia kultaa

17.06.2022

Kari Saari kertoo, että tyrnirouhe jauhetaan vesivoimalla. Muu valmistus saa energian aurinkopaneeleista sekä vesi-ilmalämpöpumpusta.

Tyrni on ihanteellista ravintoa ihmiskeholle. Suomalaista tyrniä voi nauttia ravitsevana rouheena, mehuna ja öljynä.

TEKSTI | ELISA SALAMA   KUVA | ERKKI PÖYTÄNIEMI

Terveelliset elämänarvot johdattivat Kari Saaren viljelemään luomumarjoja, eli tyrniä, aroniaa ja mustaherukkaa, kun vuonna 1990 isoäidin pellot vapautuivat viljelyskäyttöön. Parhaillaan pellolta löytyy lähes kymmenen tuhatta tyrnipensasta.

Hyväksi koko keholle

Saaren mukaan tyrnirouheen energiakoostumus vastaa ihmiskeholle ihanteellista ravintoa. 

– Ihmisen ravinnon tulisi muodostua 50-prosenttisesti hiilihydraateista, 25-prosenttisesti hyvistä rasvoista ja 25-prosenttisesti proteiineista. Kuivatun tyrnirouheen ravintosisältö on täsmälleen tämä, Saari toteaa.

Kasvien kuidut ovat olleet erityisesti viime aikoina tutkimusten kohteena, ja niiden nauttimisen on havaittu olevan paras tapa nostattaa immuunivastetta. Tutkimustulokset perustuvat Saaren mukaan siihen, että kuidut aktivoivat suoliston bakteereja.

– Suolisto on ihmisen toiset aivot, ja näin ollen kuitupitoisella ravinnolla on olennainen merkitys suoliston toiminnan lisäksi myös aivojen hyvinvointiin, Saari kertoo tyrnin terveysvaikutuksista.

Tyrnin kuidut sopivat myös painonhallintaan: kuitupitoisen aterian antamalla kylläisyyden tunteella on suuri rooli terveellisessä ruokavaliossa.

Ruokaa suoraan lähteestä

Saaren työtä ohjaa kansanterveydellinen näkökulma. Hän ihailee Pulkkisen kylän lähes 100-vuotiaita marjastajia, joiden ruokavalio perustuu siihen mitä metsästä, puutarhasta ja pellosta saadaan. 

– Sieltä löytyy kaikki ihmisen tarvitsemat vitamiinit ja antioksidantit, Saari sanoo.

Täysipainoinen ja ravinteikas ruoka on avain pitkään ikään ja hyvään aivoterveyteen.

– Murskaan joko puuroon, jogurttiin tai tofuun luomubanaanin, sekoitan ja lisään 3 teelusikallista tyrnirouhetta, 3 teelusikkaa tyrni-camelinaöljyä ja hieman rusinoita tai kuivattuja karpaloita, Saari kertoo kuinka oma suosikkiateria syntyy useasta osasesta.

Tyrni on ihmiskeholle ihanteellista ravintoa.

GreenFinn’s perustaja Kari Saari

Tyrni-camelinaöljyä lisäämällä ateriasta saadaan runsaasti ihon, limakalvojen ja verisuonten hyvinvoinnille hyödyllisiä omega-3 ja omega-7 rasvahappoja.

Kotimaista Greenfinn’s-superruokaa saa muun muassa Ruohonjuuren, Life-ketjun ja Aito-ketjun valikoimasta sekä hyvin varustelluista luomu- ja verkkokaupoista.

70-vuotias Saari valmistautuu parhaillaan judon mustan vyön kokeeseen.

– Meidän tuotteita kun syö, niin jää sellaisen 45-vuotiaan tasolle, Saari naurahtaa.

Haku