Hyppää sisältöön

Työympäristö voi motivoida ja inspiroida

Työympäristö voi motivoida ja inspiroida

18.05.2021

Toimitilojen välittämiseen erikoistuneen Antilooppi Managementin toimitusjohtaja Tuomas Sahi ja portfolio director Laura Kemppinen kertovat, ettei toimistojen aika ole ohi.

Miltä kuulostaisi toimitila, jossa voi kohdata kollegoita luovasti, työskennellä rauhassa, varata tilaa isommalle asiakasprojektille tai järjestää tapahtumia? Antiloopin kiinteistöt vastaavat muuttuviin työelämän tarpeisiin.

Teksti Elina Jäntti  Kuva Outi Neuvonen

Kuolevatko toimistot? Sitä on ennustettu korona-ajan myötä ihmisten siirryttyä etätöihin. 

– Eivät kuole. Toimistoja tarvitaan enemmän kuin koskaan, sanoo kiinteistöomistaja Antiloopin toimitusjohtaja Tuomas Sahi.

– Sitä mukaa kun yksin tehtävän työn tekeminen oman toimiston ulkopuolella lisääntyy, kasvaa samalla myös kohtaamista vaativan työn määrä. Yrityksissä on huomattu, että esimerkiksi ongelmanratkaisua ja uusien asioiden synnyttämistä vaativa ryhmätyö tai myyntityö eivät onnistukaan etänä, tai ilman yhteen kokoontumista työ on tehottomampaa. Tällaista kohtaamistyötä varten tarvitaan fyysisiä tiloja. Myös etätyön aiheuttama apatia ja sen myötä sairauspoissaolot ovat lisänneet kohtaamisten tärkeyttä, Sahi toteaa.

Perinteinen one size fits all- avokonttori, jossa kaikilla työntekijöillä on samanlaiset yhteiset tilat ja joihin kokoonnutaan samaan aikaan, ei kuitenkaan palvele enää työelämän tarpeita. 

Arkea tukevia palveluita

Kun työstä on tullut enemmän paikkariippumatonta ja ihmisten työn tekemisen tavat vaihtelevat samankin organisaation sisällä, toimitilojen on oltava entistä houkuttelevampia ja taivuttava aiempaa monimuotoisempiin tarpeisiin.

– Toimitiloilta vaaditaan uudenlaista joustavuutta ja diversiteettiä. Jos halutaan, että työntekijä voi hyvin ja suoriutuu tehtävistään laadukkaasti, jolloin myös organisaatio menestyy, työympäristön on oltava motivoiva ja inspiroiva.

Mitä sitten tarkoittaa joustava, motivoiva ja inspiroiva työympäristö? Vaikkapa tätä: Kiinteistössä on monikäyttöisiä työtiloja, jotka ovat muunneltavissa niin rauhalliseen työskentelyyn, eri tiimien kokouksiin, kollegoiden rentoihin kohtaamisiin kuin erilaisiin tapahtumiin. 

– Meillä joustavuus tarkoittaa, että työtilat ovat monimuotoisia, ja niitä on mahdollista käyttää aidosti niihin tarpeisiin, joita yrityksellä ja sen työntekijöillä kulloinkin on, sanoo Antiloopin portfolio director Laura Kemppinen.

Sen sijaan, että yritys vuokraa ison tilan vuosiksi, se voikin vuokrata esimerkiksi hieman vähemmän neliöitä kiinteästi, mutta kasvattaa tiloja tarpeiden mukaan sille sopivaan ajanjaksoon ja paikkaan. Osa toimitiloista voi olla yrityksen omia, osa yhteiskäyttötiloja toisten yritysten kanssa, ja osa muunlaisia tiloja jopa muissa osoitteissa. 

Myös palveluiden lisääminen toimitilojen ympärille lisääntyy. 

– Palvelut eivät tarkoita vain kiinteistön respaa, vaan kiinteistöistämme löytyy monenlaisia arkea ja elämää tukevia palveluita, kuten kahviloita, ravintoloita, liikuntapalveluita, kampaamoita ja kauppoja. Myös saavutettavuus on työntekijöille entistä tärkeämpää: hyviä julkisia liikenneyhteyksiä sekä helppoa pyörällä ja autolla pääsyä työpaikalle arvostetaan, Sahi lisää.

Tiloja tarpeiden mukaan

Antiloopin kaikki toimitilat on suunniteltu vastaamaan muuttuviin työelämän tarpeisiin. Muunneltavia ja kohtaamisia tukevia toimitiloja löytyy eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Uusimpia työympäristöjä on Helsingin Hakaniemeen rakentuva Siltasaari 10, jossa toimistot, työtilat ja palvelut nivoutuvat saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Siltasaari 10:ssä tulee toimimaan Antiloopin Pool-konsepti: Toimitiloissa on pientoimistoja, erilaisia projekti- ja tapahtumatiloja sekä kattava neuvottelu- ja kokoustilamaailma. Eri kerroksissa on niin yksityisiä, puolijulkisia kuin julkisia tiloja, jotka vaihtelevat yritysten yksityisistä toimistoista asiakastiloihin sekä kaikille avoimiin palveluihin. 

– Kaikkia toimitiloja ei tarvitse vuokrata pitkällä sopimuksella. Yhdessä kerroksessa on laaja alue, josta voi vuokrata tilaa tarpeen mukaan. Tiloissa kokoontuu myös muita toimijoita, jolloin saadaan aikaan kohtaamisia ja eri toimialojen yhteistyötä, Kemppinen kertoo.

Kokonaisuuteen on tulossa viidestä kuuteen tasokasta ravintolaa, jotka palvelevat aamiaisesta after workiin, sekä päivittäistavarakauppa. Hyvinvointia tukee myös polkupyöräparkki suihkuineen.

– Haluamme auttaa asiakasyrityksiä ja työntekijöitä menestymään ja voimaan hyvin sekä kehittää myös Hakaniemeä kokonaisuutena, Sahi avaa.

Siltasaari 10:ssä on 22000 neliötä vuokrattavia tiloja. Yhdessä kokonaisuuden kanssa toimii myös Hakaniemessä sijaitseva Paasitalo, josta löytyvät myös Pool-konseptin mukaiset palvelut. 

Haku