Hyppää sisältöön

Työtä inhimillisellä otteella

Työtä inhimillisellä otteella

28.10.2021

PikkuNoita Siivouspalvelu Oy:n omistaja Anu Paju haluaa korostaa, ettei tyytyväisiä asiakkaita ole olemassa ilman hyvinvoivia työntekijöitä. 

PikkuNoita Siivouspalvelu Oy:n omistaja Anu Pajulle työntekijöiden hyvinvointi on osa-alue, josta ei tingitä koskaan. 

Teksti Saana Lehtinen  Kuva Sanni Hirvonen

Ajatus yrittäjyydestä lähti kypsymään muun muassa toimisto- ja porrassiivousta pääkaupunkiseudulla tarjoavan PikkuNoita Siivouspalvelu Oy:n omistajan, Anu Pajun, mielessä jo pienenä lapsena. Mummin luona maaseudulla vietettyjen lapsuuden kesien kohokohta oli itse viljeltyjen kesäkukkakimppujen myyminen torilla.

Maatilatöihin nuorena tottuneelle Pajulle on ollut aina selvää, että töitä tehdään paljon, aina rehellisesti ja muita ihmisiä kunnioittaen. Muun muassa siivous-, ravintola- ja kahvilatöiden parissa työskennellyt Paju päätyi vuonna 2012 Siivouspalvelu PikkuNoitaan myyntipäällikön tehtäviin. Vuonna 2018 koko elämän ajan mukana kulkenut haave yrittäjyydestä toteutui, kun Paju osti vuonna 1985 perustetun PikkuNoidan itselleen silloisen yrityksen omistajan, Theresè Helmisen, jäädessä eläkkeelle. 

– Ajattelin ensin, että miten muka yksi ihminen voisi onnistua ostamaan näin ison yrityksen osakekannan ilman säästöjä. Läheiseni kuitenkin kannustivat ajattelemaan, että kaikki on mahdollista, ja lopulta rohkaistuin hakemaan rahoitusta. Se oli vaikea tie, jonka aikana minua ei aina kohdeltu hyvin. Haaveeni toteutumiseen riitti, että matkan varrelta löytyi yksi ihminen, joka uskoi minuun niin paljon, että myönsi yrityskauppaan tarvittavat rahat, Paju kertoo.

Kaikki lähtee liikkeelle työntekijän arvostamisesta

Yli 60 työntekijän yrityksen yksin omistava Paju kertoo tuntevansa joka päivä kiitollisuutta yrityksestään ja tiimistään – sekä siitä, ettei ole saanut mitään elämässään sormia napsauttamalla. Nousuineen ja laskuineen välillä vuoristorataa muistuttava matka yrittäjänä on kasvattanut entisestään lujuutta ja rohkeutta oman, itsensä näköisen polun kulkemiseen. 

Vaikeista tilanteista selviäminen ja rohkaisun saaminen ovat voimistaneet myös halua olla inhimillinen ja oikeudenmukainen työnantaja. 

– Työni on vaativaa ja minulla on yksinyrittäjänä valtavasti vastuuta sekä suuri määrä erilaisia osaamisalueita, jotka minun tulee hallita. Minua ohjaa eteenpäin luottamukseni siihen, että kaikki on mahdollista, kun uskoo itseensä ja kuuntelee sisäistä ääntään, Paju tiivistää. 

Itsekin siivoustyötä tehnyt Paju ymmärtää myös siivoustyön rankkuuden ja sen, ettei tyytyväisiä asiakkaita ole olemassa ilman hyvinvoivia työntekijöitä ja ajan tasalla olevia työvälineitä.

– Työntekijöillä pitää olla kaikki välineet viimeisen päälle kunnossa, jotta tätä työtä voi tehdä hyvin. Meillä ostetaan heti uudet koneet hajonneiden tilalle. Voin käsi sydämellä sanoa, että käyttämämme koneet ja välineet ovat aina alan parhaimmistoa.

TYÖNTEKIJÖILLÄ pitää olla kaikki välineet kunnossa, jotta työtä voi tehdä hyvin.

Positiivinen vaikutus alaan

Pajulle on tärkeää, että PikkuNoidan työntekijät tulevat kohdatuiksi yksilöinä ja uskaltavat tulla esiin omana itsenään. Merkittävä osa yrityksen työntekijöistä on maahanmuuttajataustaisia. Työyhteisössä on tärkeää päästä jakamaan kuulumisia keskenään, ja samalla luoda tärkeitä kontakteja. Toisinaan arkeen mahtuu myös huolia, joita PikkuNoidalla ei koskaan vähätellä. 

– Ihmiselämässä meillä kaikilla sattuu kaikenlaista koko ajan. Toimintaamme ohjaa ajatus siitä, ettei ihminen ole mikään kone.

Työntekijöiden hyvinvointi on avainasemassa työssä viihtymisessä. Paju kertoo, että työsuhteet ovat PikkuNoidalla tyypillisesti pitkiä ja vaihtuvuus vähäistä. Hän toivoo inhimillisen otteensa vaikuttavan positiivisesti koko alaan nyt ja entistä vahvemmin vielä tulevaisuudessa. 

– Haluan omalla esimerkilläni välittää arvostusta työntekijöitäni kohtaan ja olla samalla mukana nostamassa koko siivousalan arvostusta Suomessa, Paju päättää iloisesti hymyillen. 

Kokemus jo yli 30 vuodelta 
  • PikkuNoita Siivouspalvelu Oy tarjoaa laadukasta siivouspalvelua pääkaupunkiseudun alueella. 
  • Siivouspalvelut suunnitellaan asiakkaan asettamien ehtojen mukaisesti toimitila huomioiden. 
  • Hyvän työn takeena on, että siivottavasta tilasta tulee puhdas, hygieeninen ja turvallinen käyttää.
  • Siivoustyössä käytetään vain kohteeseen sopivia siivousmenetelmiä, aineita, välineitä ja laitteita. 

Haku