Hyppää sisältöön

Työssään viihtyvä henkilöstö tuottaa vastuullista lakritsia

Työssään viihtyvä henkilöstö tuottaa vastuullista lakritsia

30.12.2021

Kestävästi tuotetun suomalaisen lakritsin suosio on toimitusjohtaja Jean Karavokyroksen mukaan kasvussa. 

Halva on perheyritys, joka tuottaa makeisia kestävästi. Vastuullinen omistajuus on toiminnan kulmakivi, sillä se mahdollistaa tuotannon pitkäjänteisen kehittämisen. 

TEKSTI | AINO TIIRIKKALA  KUVA | HALVA

Henkilöstön hyvinvointi on ykkösasia Oy Halva Ab:n toimitusjohtaja Jean Karavokyrokselle, kun puhutaan vastuullisuudesta. 

– Kehitämme henkilöstön kanssa työtehtäviä, toimenkuvia ja kaikkea työn mielekkyyteen vaikuttavia asioita. Rutiineja yritämme automatisoida mahdollisimman pitkälle esimerkiksi IT-järjestelmillä ja tuotantoautomaatiolla. 

Tehtaalla kiinnitetään paljon huomiota myös turvallisuuteen, työasentoihin sekä työskentelytapoihin. Lisäksi myös asioihin, jotka auttavat jaksamaan vuorotyössä. 

Työhyvinvoinnin kehittämisprojektit ovat kantaneet hedelmää, ja esimerkiksi tapaturmien määrä Helsingin Pitäjänmäen tehtaalla on vähentynyt vuosien saatossa. 

Halva työllistää noin 90 henkeä, joista reilu puolet työskentelee tuotannossa. Työhyvinvoinnin ja viihtyvyyden ansiosta työntekijät pysyvät talossa. 

– Suurin osa henkilöstöstä on ollut palveluksessamme yli 10 vuotta. Pitkäaikaisimmat työntekijät jopa yli 40 vuotta. 

Kolmannen yrittäjäsukupolven toimitusjohtaja tuntee nimeltä jokaisen. Halva huolehtii henkilöstöstään myös lainaamalla sille rahaa. 

Leikkauksia hiilipäästöihin 

Karavokyroksen mielestä perheyritys on etu vastuullisuusasioissa. Se voi toimia pitkäjänteisemmin kuin kvartaalitulosta tuijottava pörssiyritys. Tämä on voimavara myös kestävän kehityksen hankkeissa. 

– Niitä ei tarvitse arvioida lyhyellä takaisinmaksuajalla vaan voimme pitkäjännitteisemmin kehittää asioita pelkkiä lukuja katsomatta. 

Halva toteuttaa parhaillaan toimia, jotka pudottavat tehtaan hiilijalanjälkeä 25 prosenttia. Tehtaalla siirrytään led-valaistukseen. Uusittavissa ilmanvaihtokoneissa on pienempi energiankulutus ja tehokkaampi lämmön talteenotto. Kolmantena tuotannossa siirrytään kaukolämpöön. 

– Nämä ovat isoja satsauksia kohti hiilineutraaliutta, joka on pitkän aikavälin tavoitteemme. Teemme kaikkemme, että saamme hiilipäästöt minimoitua. 

Halva varmistaa myös, että sen raaka-aine-, materiaali- sekä muut tavaran- ja palveluntoimittajat toimivat eettisesti ja ympäristön kannalta kestävästi. 

Uusia pakkausmateriaaleja 

Valtaosa Halvan tuotannosta myydään makeispusseina. Siksi valmistaja on pohtinut paljon pakkausmateriaalivaihtoehtoja. Yritys on esimerkiksi mukana tuotekehityshankkeessa, jossa kehitetään selluloosapohjaisia muovipakkauksia. 

– Se vähentää hiilijalanjälkeämme merkittävästi. Pakkaukset tulevat kehittymään. Suurin osa Halvan raaka-aineista on kotimaisia. Tämä on yritykselle tärkeää samoin kuin verojen maksaminen Suomeen. 

Kaikkia valmistusaineita, kuten lakritsin raaka-ainetta eli lakritsijuurta, ei kuitenkaan Suomesta saa. 

– Pyrimme yhä enemmän luonnollisuuteen. Makeisten värejä vähennetään, kun voidaan. Lakritsistamme on poistettu lääkehiili, joka toi sille aiemmin mustemman värin. Myös pinnoitteena käytetty palmuöljy korvattiin auringonkukkaöljyllä pari vuotta sitten, Karavokyros kertoo. 

Haku