Hyppää sisältöön

Työn teho ja turvallisuus paranevat telematiikan avulla

Työn teho ja turvallisuus paranevat telematiikan avulla

25.01.2022

Työssä tarvittavien koneiden telematiikkadata, kuten sijainti- ja käyttötiedot, auttavat yrityksiä tehostamaan toimintaansa, mutta myös tuovat siihen lisää turvaa.

Rakennusalalla digitalisoidaan kalustonhallintaa sekä työskentelyn helpottamiseksi että toiminnan tehostamiseksi. Telematiikkajärjestelmät mahdollistavat kalustonhallinnan etänä vaikka kotitoimistolta käsin.

TEKSTI JA KUVA | ABAX

Kaluston seurantaan ja hallintaan suunnitellut telematiikkapalvelut tehostavat yrityksen toimintaa sekä helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä.

– Järjestelmästä voi tarkistaa yhdellä silmäyksellä missä ajoneuvot, muu kalusto ja työkalut ovat. Työskentely nopeutuu, sillä kalustoa tai työkaluja ei tarvitse etsiä. Aiemmin kadoksissa olevien välineiden etsimiseen käytetty työaika voidaan käyttää tuottavaan työhön, kertoo kaupallinen johtaja Olli Oivanen ABAX Finland Oy:stä.

Joustava ja vaivaton palvelu

Telematiikkapalvelut hyödyttävät niitä rakennusalan yrityksiä, joilla on ajoneuvoja tai muuta kalustoa, jonka sijaintia ja käyttöä halutaan seurata.

ABAXin palveluista voi koostaa omiin tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. Palvelutarjontaan kuuluvat ajoneuvojen, perävaunujen, työkalujen ja kaluston paikannus, kaluston hallinta, sähköinen ajopäiväkirja, ajotapapalvelu ja asiakkaan oma IoT-verkko.

– Kaikkia palvelun osa-alueita käytetään samalla sovelluksella, joten seurantapalvelun käyttö on helppoa ja sujuvaa. Järjestelmää voi käyttää tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella, joten käyttö ei ole paikkaan sidottua.

Oivanen lisää, että telematiikkapalvelun käyttöönotto on myös helppoa. 

– ABAXin paikanninlaitteen voi asentaa ajoneuvoon tai muuhun seurattavaan kalustoon, esimerkiksi työkaluihin tai muihin siirrettäviin esineisiin ja laitteisiin, itse, ja sen käytön voi aloittaa saman tien.

Paikanninlaitteet ovat pöly- ja vesitiiviitä, ja niiden toimintaa on testattu eri lämpötiloissa. Järjestelmä on automatisoitu eikä vaadi käyttäjältä paikanninlaitteen asentamisen ja sovelluksen lataamisen lisäksi muita toimenpiteitä.

Paikantimen voi asentaa itse, ja sen käytön voi aloittaa vaikka saman tien.

ABAX Finland Oy:n kaupallinen johtaja Olli Oivanen

ABAXin paikanninlaitevalikoimasta löytyy tuotteita niin ajoneuvojen ja suuremman kokoluokan kaluston kuin pienempien työkalujen, laitteiden ja esineiden paikantamiseen. Ajoneuvoihin suunnitellut paikantimet voidaan liittää ajoneuvon virtalähteeseen, ja pienimmät paikantimet toimivat omalla pitkäkestoisella akullaan.

– Norjassa valmistetuilla paikanninlaitteillamme on elinikäinen takuu, ja maksuton asiakaspalvelumme palvelee vuorokauden ympäri. Tarjoamme myös kattavan käyttökoulutuksen, Oivanen lisää.

Tietoa kaluston käytöstä

Reaaliaikaisesti saatavien kalustotietojen avulla yritys voi esimerkiksi tehostaa ja optimoida ajoreittejä sekä parantaa asiakaspalvelua. ABAXin Sovelluksesta voi tarkastella ajoneuvojen ja muun kaluston käyttöastetta ja järjestelmä myös muistuttaa tarvittavista huolloista ja katsastuksista.

Järjestelmästä on helppoa tarkistaa myös muut kaluston käyttöön liittyvät seikat kuten esimerkiksi kauanko ajoneuvo, työkone tai muu väline on ollut asiakaskohteella tai kauanko matkaan on kulunut aikaa, mikä helpottaa laskutusta.

Ajot haltuun sähköisesti

Telematiikan avulla voidaan monen muun asian lisäksi seurata esimerkiksi kunkin kuljettajan ajotapaa. Palveluihin sisältyy myös sähköinen ajopäiväkirja hyöty- ja työajoneuvoille. Kaikki ajoneuvolla ajetut matkat ja työajojen kilometrit tallentuvat automaattisesti sähköiseen ajopäiväkirjaan.

– Sähköinen ajopäiväkirja tallentaa veroviranomaisten vaatimat tiedot ja ne säilytetään järjestelmässä kuuden vuoden ajan, joten tiedot ovat helposti saatavilla verotarkastuksen sattuessa, Oivanen huomauttaa.

Sähköisesti dokumentoitujen tietojen avulla voidaan varmistaa yrityksen ajoneuvojen oikeat ALV-vähennykset ja työsuhdeajoneuvojen oikea verotusarvo sekä seurata kilometrikorvauksia.

Seurantapalveluiden avulla voidaan myös parantaa työturvallisuutta. Yksin ajoneuvoa kuljettavien sijainti voidaan paikantaa, mikä osaltaan tuo turvaa työntekijälle. Tämän lisäksi seurantapalvelu tuo lisäturvaa myös mahdollisissa omaisuusrikostapauksissa, sillä anastetun omaisuuden sijainti nähdään aina helposti järjestelmästä.

Haku