Työn digihälystä voi päästä irti

Kymmenien eri ohjelmien päivittäisestä käytöstä on tullut osa yhä useamman työntekijän arkea. Pilvilampi Software auttaa digihälyn kuormittamia organisaatioita alustapohjaisten ratkaisujen avulla.
TEKSTI | SAANA LEHTINEN KUVA | SAMI PULKKINEN
Viestitulva sähköpostissa kasvaa ja työprojektikin etenee hitaasti, koska siinä tarvittava data on hajautettu moneen eri järjestelmään. Yksi salasanoistakin on hukassa.
Kun koronapandemia siirsi tietotyöläisten työt kotiin, tuli lukuisien eri järjestelmien päivittäisestä käytöstä ja sen aiheuttamasta kuormituksesta osa työpäivää. Arkea helpottaviksi tarkoitetut, usein harkitsemattomasti koostetut ohjelmistokokonaisuudet näyttäytyvät työntekijälle helposti digihälynä.
– Digihälystä puhutaan paljon koronapandemian yhteydessä, mutta kyse ei ole pelkästään pandemia-ajan ilmiöstä, ohjelmistoyritys Pilvilampi Softwaren toimitusjohtaja Kai Halonen ja operatiivinen johtaja Pia Aspholm muistuttavat.
Halosen ja Aspholmin mukaan kehitys on ollut nähtävissä jo pitkään. He myös tietävät, ettei digihälyn kuulu olla osa entistä digitaalisemmaksi muuttuvaa työkulttuuria. Monimutkaisen ohjelmistoviidakon tilalle voidaan rakentaa myös helposti omaksuttavia ratkaisuja.
Apua alustapohjaisuudesta
Digitaalisen työn edistämisen ja yritysten arjen yksinkertaistamisen parissa työskentelevien Aspholmin ja Halosen mukaan hyvätkin järjestelmät monimutkaistavat työpäiviä, kun niitä kerätään liikaa. Ohjelmistohankinta on kuitenkin tehty niin helpoksi, ettei todellisten tarpeiden äärelle muisteta aina pysähtyä.
– Suurien järjestelmäkokonaisuuksien rakentamisesta on siirrytty valmisohjelmistoshoppailuun. Pieniin tarpeiseen löytyy sovelluksia, jotka kerätään koriin kokonaisuutta ja todellista tarvetta katsomatta, Aspholm kertoo.
Miten työssä voi vähentää digihälyä?
- Tehtävienhallinta sähköpostissa
- Käsitelläänkö organisaation palvelupyynnöt sähköpostilla? Arkea tehostavat tiketöintijärjestelmät voidaan ottaa käyttöön muuallakin kuin IT- ja asiakaspalveluosastoilla.
- Tiedonhallinta Excelillä
- Mitä tietoa hallinnoidaan Excelin avulla? Excelillä hallinnoitavat osa-alueet voidaan siirtää järjestelmäpohjaisiksi yhtä alustaa hyödyntämällä.
- Rutiinityö
- Mitä dokumentteja päivitetään käsin? Tilauksien ja tilausvahvistuksen kaltaisten dokumenttien tuottaminenkannattaa automatisoida.
Pilvilampi Softwarella digihälyn aiheuttamia ongelmia ratkotaan yrityksen kehittämää liiketoiminta-alustaa hyödyntämällä. Alustan avulla kaikki ohjelmat on mahdollista tuoda yhden käyttöliittymän alle. Tämän ansiosta myös uuden opetteluun kuluu vähemmän aikaa.
– Alustasta tulee työntekijöille tuttu ja käyttökokemuksesta eheä, Halonen summaa.
Pilvilampi Softwarella työarkea yksinkertaistetaan kannustamalla organisaatioita hyödyntämään jo olemassa olevia järjestelmiään. Jopa 90 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä hyödyntää Microsoft 365 -ympäristöä, joka on myös Pilvilammen tarjoamien ratkaisujen järjestelmäinfrastrukruuri.
– Näin asiakas saa suuremman hyödyn jo aiemmin tekemästään investoinnista, kun käytetään olemassa olevaa ja systemaattisesti samaa, Aspholm sanoo.
Alustapohjaisuus takaa paremman käyttökokemuksen lisäksi myös sen, että selkeyttä arkeensa kaipaavat organisaatiot saavat nopeasti helpotusta digihälyn kuormittamiin työpäiviin.
– Emme lähde koodaamaan mitään tyhjästä, vaan rakennamme valmista alustaa mukauttaen lähes mitä tahansa aina automaattisista tarjousgeneroinneista esimerkiksi teollisuuden laitehuoltoon ja vaaratilanteisiin liittyviin järjestelmiin, Halonen listaa.
Liiketoiminta-alustan käyttäminen tuo projektin etenemiseen myös joustavuutta, sillä perinteisistä IT-projekteista poiketen asiakas pystyy seuraamaan järjestelmän kehittymistä reaaliajassa. Turhien järjestelmien karsiminen tuo mukanaan myös muita etuja.
– Alustapohjaisilla ratkaisuilla voi helpottaa arkea nopeasti, mutta niitä käyttämällä säästää myös rahaa.