Hyppää sisältöön

Työmatkasta on myös arjen hengähdystauoksi

Työmatkasta on myös arjen hengähdystauoksi

16.12.2021

Perheyrittäjät Heidi ja Juha Jokela kannustavat yrityksiä tulemaan Leville joko kokoustamaan tai rentoutumaan puhtaan luonnon ääreen. 

Revontulien äimistelyä tunturimökissä, murtomaahiihtoa ja laskettelua. Saattaa kuulostaa aivan perinteiseltä perhelomalta Lapissa, mutta on yhä useamman yritysmatkan sisältöä – tavallisempien kokousten lisäksi.

TEKSTI JA KUVA | OTTO PONTO

Nykyään yritysjohtajat saapuvat tunturiin sukset mukanaan ja käyvät kokouksen jälkeen laskemassa tai hiihtämässä. Elämyksiä janotaan myös luonnosta: käydään vaikkapa husky- tai porosafarilla. 

– Kulttuuri tuntuu muuttuneen bilematkoista terveempään suuntaan. Jos arjesta saa hengähdystauon yritysmatkalla, moni mielellään ulkoilee ja nukkuu hyvin, kertoo Levillä toimivan Polar Star Travelin yrittäjä Heidi Jokela

Heidin ja miehensä Juha Jokelan perheyritys on erikoistunut mökkimajoittamiseen. Mökki voi olla kansainvälisille vieraille kumma majoitusmuoto, joten heidät kuljetetaan perille ja opastetaan mökkeilyn saloihin. Valikoimaa on aina pienistä kelomökeistä suuriin huviloihin asti. Isot kohteet sopivat esimerkiksi juuri kokousten pitämiseen. 

Jokelat laajensivat toimintaa liikematkailun suuntaan vuonna 2018, kun he ostivat muun muassa yrityskongresseja tekevän Polar Meetingsin. Mukana tuli kansainvälistä henkilökuntaa, ja nykyään asiak-kaita palvellaan 11 kielellä. 

– Halusimme laajentaa ja kehittää yritysmatkailupuolta, kun totesimme, että yritysasiakkailta tuli hyvää palautetta. Myös isojen tapahtumien järjestäminen ja kansainvälisten yritysten insentiivimatkat ovat keskeisiä, hahmottelee Heidi Jokela. 

Toiminnasta ympärivuotista 

Heidi ja Juha Jokela tapasivat toisensa Levillä. Sinne he päätyivät vastakkaisista suunnista. Heidi työskenteli matkailualalla Etelä-Euroopassa ja toi matkatoimistoihmisiä tutustumaan Lappiin. Näillä reissuilla hän ihastui Lappiin ja päätyi Leville projektitöihin. Kittilän Könkäällä Levin naapurissa kasvanut Juha puolestaan päätti palata synnyinkuntaansa Pohjois-Norjan Tromssasta samana kesänä. 

Juha Jokelan paikallistuntemus näkyy perheyrityksen toiminnassa. 

– Voimme viedä asiakkaita vaikkapa parhaille ja perinteisimmille tulistelupaikoille, joita on käytetty satoja vuosia, Juha Jokela kertoo. 

Myös yrityksen oppaat perehtyvät alueen historiaan syvällisesti ja kertovat siitä asiakkaille kattavasti. 

– Tiimimme on liimautunut hyvin kasaan. Tuttujen työntekijöiden kanssa on helppo työskennellä, Heidi Jokela kiittää. 

Lapin matkailun painopiste on useamman vuoden ajan ollut kesän ja syksyn matkailun kehittämisessä, koska talvikapasiteetti alkaa olla Lapissa monin paikoin täynnä. 

Polar Star Travel on kehittänyt toimintaa ympärivuotiseksi niin, että työntekijöitä on voitu palkata kokoaikaisiksi. Kesäviikonloppuina tapahtumat vetävät Leville huomattavasti aiempaa enemmän vierailijoita. Yritys kehittää tulevaisuudessa lisääkin suuria tapahtumia Leville. 

Perheyrityksessä myös yrittäjien lapset ovat päässeet hommiin. 

– Lapset ovat olleet tonttuina ja peikkoina, ja tehneet niitä keikkoja mielellään, Heidi Jokela sanoo. 

Toimintamme kulmakivenä on aina ollut rakkaus Lapin luontoa kohtaan. 

Yrittäjät auttavat toisiaan 

Levi tuntuu sopivalta yhdistelmältä kansainvälisyyttä ja paikallisuutta. Levillä on sekä paikallisia että junantuomia yrittäjiä, jotka Jokeloiden mukaan kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Yrittäjien verkosto on kehittynyt, mikä tekee paikkakunnasta yrittäjäperheelle rakkaan. 

– Monella on omat asiakaskunnat, eivätkä yritykset syö toisiaan, Juha Jokela kertoo. 

Polar Star Travel on elänyt matkailun kohderyhmien mukana. Alkuaikoina venäläiset ja ukrainalaiset johtivat kehitystä, mutta maiden jouduttua talousongelmiin asiakaskuntaa on haettu Keski-Euroopasta. Nyt Polar Star Travelin asiakaskunta löytyy etenkin Sveitsistä, Hollannista, Itävallasta ja Saksasta. Ryhmäkoot ovat usein pieniä, mistä premium-matkatoimistot pitävät. 

Heidi Jokelan mukaan monella yrittäjällä on ollut tietynlaista Lapin hulluutta, mikä on vaatinut vankkaa uskoa omaan yritysideaan. 

– Meidän punaisena lankana on ollut aina ammattimainen palvelu lähellä asiakasta ja rakkaus Lapin luontoon. Sen haluamme välittyvän vieraillemme, Heidi Jokela sanoo. 

Haku