Hyppää sisältöön

Työelämän matchmakerit

Työelämän matchmakerit

25.02.2021

Diversiteettiä arvostetaan työelämässä entistä enemmän, ja se näkyy myös rekrytoinneissa. Talent Matchmakerin konsultit Jaana Toppari ja Marja Lammi kannustavat yrityksiä laajentamaan näkemystään pois joko–tai-ajattelusta sekä näkemään erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten vahvuudet. 

Talent Matchmaker on asiantuntija- ja johdon rekrytointeihin erikoistunut konsulttitoimisto, joka löytää yrityksiin oikeat osaajat ja osaajille heidän elämäntilanteeseensa sopivan työn

Teksti Taru Tammikallio  Kuva Juho Länsiharju

Suomen työmarkkinoilla yritysten on aina ajankohtaista miettiä, mistä parhaat osaajat löytää ja miten heidät saadaan omaan yritykseen töihin. Haluttujen osaajien löytäminen vaatii työnantajalta aikaa, energiaa ja verkostoja. Oikean ihmisen löytämiseen voi hankkia myös apua – tällöin kuvaan astuvat suorahaun ammattilaiset.

– Kartoitamme asiakkaan tarpeet ja autamme heitä löytämään oikean avainhenkilön tiimiinsä. Ammattitaitoinen suorahakukonsultti tuntee työmarkkinat ja onnistuu löytämään osaajia sieltäkin, mistä heitä ei normaalisti huomaisi etsiä, kertoo Talent Matchmakerin konsultti Jaana Toppari

Toppari kertoo, että yritysten kaipaamat osaajat eivät välttämättä lue työpaikkailmoituksia tai selaile työpaikkaportaaleja, sillä usein he ovat jo töissä heille mielekkäässä työpaikassa. Mistä tällaisia osaajia sitten löytää?

– Tällä hetkellä LinkedIn on iso lähde. Hyödynnämme myös erilaisia yrityskatalogeja ja julkisia lähteitä. Joissakin hakuprosesseissa selvitämme myös, ketkä kouluttavat kyseisellä alalla ja kirjoittavat aiheesta, Toppari jatkaa.

Toisinaan oikean henkilön löytäminen vaatii salapoliisityötä. Joskus sopiva ammattilainen voi löytyä yllättäviäkin reittejä pitkin. 

– Media on myös hyvä lähde – erilaisista artikkeleista voi bongata uusia, kiinnostavia asiantuntijoita, jotka eivät ole muissa kanavissa tulleet vastaan, konsultti Marja Lammi lisää.

Kontaktointi on ensiaskel

Kun kiinnostava henkilö on löytynyt, konsultti soittaa ja tiedustelee kiinnostusta keskustella uudesta työmahdollisuudesta.

– Valtaosa kontaktoitavista henkilöistä on positiivisesti yllättyneitä siitä, että heidän osaamisestaan ollaan kiinnostuneita. Se, kuinka moni haluaa lähteä viemään prosessia eteenpäin, riippuu monista asioista. Epävarmassa taloustilanteessa voi tuntua varmemmalta jäädä nykyiseen työhön kuin ottaa riski ja siirtyä uuteen, Toppari kertoo.

Elämäntilanteen muutos

– Tänä päivänä ihmiset ovat todella suunnitelmallisia uransa suhteen ja miettivät tarkkaan, milloin kannattaa tehdä seuraava siirto. Joskus osaaja viihtyy niin hyvin omassa työssään, ettei edes halua lähteä keskustelemaan uudesta mahdollisuudesta, Lammi sanoo.

Toppari ja Lammi korostavat, että suorahakua tehdessä on aina tärkeää pitää mielessä asiakkaan toiveet ja maine. Tänä päivänä diversiteettiä arvostetaan työelämässä entistä enemmän ja tämä näkyy myös rekrytoinneissa.

– Etsimme osaajia monipuolisesti erilaisilla taustoilla, koulutuksilla ja osaamisalueilla. Tasa-arvo, diversiteetti ja kaikki mukaan ottava yrityskulttuuri eli inklusiivisuus ovat erityisesti nuorille tärkeitä valintaperusteita heidän valitessaan tulevaa työpaikkaa, mutta samat asiat tuovat lisää työhyvinvointia kaikenikäisille työntekijöille.

Reilu rekrytointiprosessi

Alkukontaktoinnin jälkeen prosessista kiinnostuneiden osaajien kanssa sovitaan tapaaminen, jossa jatketaan keskustelua tarjoutuneesta mahdollisuudesta.

– Esittelemme uutta tehtävää ja asiakasyritystä osaajalle, sekä keskustelemme hänen toiveistaan ja työhistoriastaan. Mikäli hän on vielä kiinnostunut positiosta, ansioluettelo esitellään asiakkaalle ja tämän jälkeen sovitaan tapaaminen, jossa myös asiakkaan edustus on mukana, Toppari kertoo.

Tapaaminen asiakkaan kanssa on tasavertainen keskustelu, jossa arvioidaan yhteistyön mahdollisuuksia. Tämän jälkeen kumpikin osapuoli saa miettimisaikaa, jonka jälkeen lopullinen päätös tehdään.

– Joskus asiakkaan päätöksenteko viivästyy, jolloin informoimme muita kandidaatteja asiasta. Annamme myös jokaiselle ei-valitulle palautetta prosessista ja kiitämme osallistumisesta. Meille on tärkeää, että jokainen tulee kuulluksi, hakijoita kohdellaan reilusti ja että kaikille jää hyvä mieli prosessista, Toppari kertoo.

– Emme koskaan myy mitään työtehtäviä heppoisilla argumenteilla, vaan sparraamme ehdokasta ja pohdimme asiaa syväluotaavasti ja aidosti myös hänen kannaltaan. Pyrimme aina löytämään täydellisen matchin sekä asiakkaalle että ehdokkaalle, Toppari kiteyttää.

Haku