Turvallisuuteen tottuminen voi lisätä vahinkojen riskiä

Taloyhtiö on vastuussa asukkaidensa turvallisuudesta, joten mahdolliset riskitekijät kannattaa ennakoida ajoissa.
Teksti Kone Kuva Kone
Kun sain ajokortin, ABS-jarruja oli vain uudemmassa autokannassa. Nyt tuntuu suorastaan hassulta ajatella, että niitä ei joskus olisi ollut kaikissa autoissa. Suurin osa nuoresta polvesta ei ole koskaan edes ajanut autolla, josta puuttuvat ABS-jarrut, sanoo KONE Hissit Oy:n modernisointiliiketoiminnan johtaja Pasi Paukkonen.
Mitä tekemistä tällä on hissien kanssa? Paljonkin. Nykyaikaiset hissit ovat valtavan turvallisia: henkilövahinkoja sattuu harvoin.
Käyttäjäkunta on tottunut hissien turvallisuuteen. On hissin seiniin huolettomasti nojailevia, kiireisiä ja puhelimeensa keskittyneitä ihmisiä sekä – yhä enemmän – ikäihmisiä, joille hissi on liikuntarajoitteiden vuoksi ainoa vaihtoehto päästä perille kotikerrokseen.
Mutta kaikki hissit eivät ole nykyaikaisia. Suomessa on kaikkiaan noin 60 000 hissiä, ja niistä yli puolet sisältävät käytössä vanhentunutta tekniikkaa. Epätarkka pysähtymistarkkuus, hissikori jossa on liik-
kuva etuseinä ja kaksisuuntaisen puheyhteyden puuttuminen aiheuttavat käyttäjille riskitilanteita.
Taloyhtiön vanha hissi
Hisseissä tapahtuu monin verroin vähemmän onnettomuuksia kuin portaissa, mutta kyllä niitä silti tapahtuu. Esimerkiksi ikääntyneille asukkaille hissi, joka ei pysähdy täysin kerroksen tasolle, saattaa aiheuttaa harmia. Muodostuvaan kynnykseen voi vahingossa kompastua.
Ihmiset ovat nykyään hyvin tottuneita käyttämään uusia, turvallisia hissejä, mikä voi Paukkosen mukaan lisätä vanhojen hissien käyttöriskiä.
– Turvallisuuteen tottumisen vuoksi ihmiset eivät välttämättä huomioi olevansa vanhassa hississä, eivätkä tiedosta riskejä samalla tavalla kuin aiemmin.
Ilmiö on siis sama, kuin jos laittaisi liukkaana talvipäivänä vanhan auton rattiin kuskin, joka ei tiedä mitään ajasta ennen ABS-jarruja. Kuljettajalla on oletus autoa ajaessaan, että kun jarrupolkimen painaa pohjaan, se alkaa tärisyttää jalkaa ABS-jarrujärjestelmän rytmittäessä jarrutusvoimaa tehokkaammin kuin ihminen ikinä osaisi. Ajoneuvossa on riski, jota kuljtettaja ei huomaa ennen kuin tulee nopean jarrutuksen tarve.
USEIN TURVALLISUUTEEN tottuneet ihmiset eivät huomioi vanhojen hissien riskitekijöitä.
Hissin peruskorjaaminen tai uusiminen on helppoa
Taloyhtiön turvallisuus- ja vastuukysymyksiin vaikuttavat eri lait, ja esimerkiksi hallituksen ja isännöitsijän asema korostuvat taloyhtiön vastuussa.
– Taloyhtiö katsotaan hissin haltijaksi, eli käytännössä siis myös hissin turvallisuus on sen vastuulla. Vaikka kunnossapito olisi järjestetty asiallisesti, niin vanhojen hissien mahdolliset turvallisuusriskit olisi ensiarvoisen tärkeää huomioida, Paukkonen sanoo.
Hyvä puoli asiassa on se, että hissin uusiminen tai peruskorjaaminen ei ole kovin vaivalloista taloyhtiölle. Suunnitteluapua on saatavilla ja ratkaisuja on useita. Varsinainen asennustyö kestää vain joitakin viikkoja laajuudesta riippuen.
Hissin uusinta tai peruskorjaus on aina tapauskohtaista, ja sitä myötä hinta-arviokin tehdään jokaiselle hissille erikseen. Hinta muodostuu kokonaisuudessaan työn laajuudesta, kerrosmäärästä sekä asiakkaan muista muutostarpeista.
Täysin uuden hissin saa 60 000 eurosta ylöspäin, jolloin kaikki on täysin uutta ja ajanmukaista, kuten hissikorin materiaalit ja ajomukavuus. Yksittäisten parannusten hinta on muutamia tuhansia euroja.
– Meiltä KONEelta voi esimerkiksi helposti pyytää ilmaisen hinta-arvion, johon sisältyy myös ehdotus tarvittavista toimenpiteistä, Paukkonen päättää.
Mitä tulee huomioida?
Taloyhtiön tulee varmistaa, että kiinteistössä olevalla hissillä on voimassa oleva kunnossapitosopimus sekä kiinteistölle merkitykselliset lisäpalvelut käytössä, esimerkiksi vika- ja korjaustarpeita ennakoiva KONE 24/7 Älykäs.
– Hissin mahdollisiin uudistustarpeisiin on hyvä tutustua ajoissa. Suurin osa Suomessa 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuista hisseistä on käyttöikänsä päässä, ja ennen vuoden 1999 hissidirektiiviä hissin sai esimerkiksi vielä rakentaa ilman hissikorin ovea. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että yli 20 vuotta vanhan hissin remonttiin tulisi varautua, ja se pitäisi lisätä kunnossapitotarveselvitykseen.
– Ilmainen arvio on helpoin tapa selvittää, mitä eri vaihtoehtoja hissin uudistamiseen on, mitkä ovat eri vaihtoehtojen hyödyt, ja paljonko uudistus maksaa.