Hyppää sisältöön

Turvallisuus edellä jokaiseen tilanteeseen

Turvallisuus edellä jokaiseen tilanteeseen

21.04.2022

Esittelyn varaamisen lisäksi BMW:n verkkosivuilla voi käydä rakentamassa virtuaalisesti mieleisillä turvavarusteiluilla varustetun mallin.

Automalleissa turvallisuuteen liittyvät varusteet käyvät läpi lukemattoman määrän testejä. BMW:n mallistossa turvallisuus on aina etusijalla – ajonautinnosta tinkimättä.

TEKSTI I PEKKA SÄILÄ KUVA I JUHO LÄNSIHARJU

Autoilussa kaiken turvallisuuden peruspilari on auton kori, jonka on kestettävä siihen kohdistuvia koviakin voimia niin keula- kuin sivutörmäyksissäkin.

– Auton matkustajien on pysyttävä mahdollisimman hyvin suojattuina istuimien asennosta ja matkustajien pituudesta riippumatta. BMW:llä nämä seikat on huomioitu jopa avoautomalleissa, joissa erilliset pilarit nousevat vahvistamaan kattorakennetta esimerkiksi ympäriajotilanteessa, kertoo BMW Suomen myyntijohtaja Timo Nikkari.

BMW:n viimeistellyssä turvallisuuskonseptissa on huomioitu sekä korirakenteet että turvavarusteet. Matkustajan puristusriski on minimoitu korin tarkkaan suunnitelluilla ja isoja kuormia kestävillä rakenteilla, jotka varmistavat matkustajalle riittävät tilat kaikenlaisissa törmäystilanteissa. BMW:n automalleissa alumiinista ja teräksestä valmistettu kori on osoittautunut testeissä poikkeuksellisen kestäväksi niin keulatörmäyksessä, sivutörmäyksessä kuin tolppaan sivuttain törmättäessäkin.

– Keulatörmäyksessä voimat ohjataan lattian, kyljen, katon ja tulipellin rakenteisiin, jotta iskun voimat jakautuvat mahdollisimman laajalle alueelle ja säilyttävät matkustustilan turvallisesti muodossaan. Myös auton moottorin kiinnitykset on suunniteltu siten, että se ottaa törmäysiskun joustavasti vastaan, eikä aiheuta vaaraa matkustajille keulatörmäystilanteissa.

Vahvistetut kylkirakenteet, B-pilari, helmarakenteet ja ovet sekä jämäkkä istuimien poikittaispalkki suojaavat matkustajia sivuttaistörmäyksessä. Istuimet ja niiden päätuet on suunniteltu niin, että niskan vaurioitumisen riski peräänajotilanteessa on mahdollisimman pieni. Vahvistetut pilarit ja katto varmistavat, että matkustamo pysyy muodossaan, jos auto pyörähtää katon kautta ympäri.

– Monipuolisia turvavarusteita ohjaa BMW:n keskitetty turvanhallintajärjestelmä, joka mahdollistaa turvavarusteiden saumattoman toiminnan yhtenä kokonaisuutena.

Täydet viisi tähteä testeissä

Jalankulkijoiden turvallisuus on huomioitu tarkoin muotoilluilla, pehmeillä keulan rakenteilla. Autoissa on aktiivinen konepelti, joka nousee räjähdepanosten avulla takareunastaan ylös, kun anturit havaitsevat törmäyksen jalankulkijaan. Tämä luo joustavan alustan, joka pehmentää iskua merkittävästi.

Myyntijohtaja Timo Nikkari vakuuttaa BMW:n takaavan ajoturvallisuuden. 

BMW:n vakiovarusteiset ja monipuoliset turvallisuusvarusteet ovat saaneet kiitosta myös Euro NCAP:n turvallisuustesteissä: BMW:n myydyimpiin malleihin kuuluva 3-sarja sai arvostetun testausorganisaation testiohjelmassa täydet viisi tähteä. NCAP:n testiohjelmaa tukevat useiden Euroopan maiden viranomaiset, autoilujärjestöt, kuluttajajärjestöt sekä vakuutusyhtiöt. Uudet automallit ovat muun muassa Euro NCAP:n ansiosta muuttuneet huomattavasti aiempaa turvallisemmaksi.

Vakautus korjaa ajovirheitä

Yksi BMW:n turvallisuuden kulmakiviä on myös voimansiirron optimaalinen toiminta eri tilanteissa. Nelivetoisessa xDrive-teknologiassa yhdistetty voimansiirto pyörien kesken korjaa automaattisesti ajovirheitä esimerkiksi auton yli- tai aliohjautuessa. xDrive tarjoaa myös erinomaisen väännön hallinnan, kun auto lähtee liikkeelle liukkaissa olosuhteissa.

– Jos esimerkiksi etupyörät ovat jäällä, välittyy voimaa enemmän taakse, jolloin saavutetaan parempi kokonaispito. Elektronisesti toimiva tasauspyörästö ja auton jarrutusjärjestelmä tasapainottavat jatkuvasti moottorin vääntöä neljälle eri pyörälle vaikkapa tiukemmissa mutkissa. Ajonvakautusjärjestelmä pystyy myös vähentämään moottorin vääntöä ja käyttämään optimaalista jarrutusvoimaa, jos auto pyrkii esimerkiksi puskemaan.

Varusteet kuskin apuna

Ajamista avustavista turvavarustepaketeista BMW:n Driving Assistant Professional on markkinoiden ehdotonta huippua. Se sisältää kaikki BMW:n käytössä olevat ajamista helpottavat turvavarusteet ja on samalla myös merkittävä askel kohti autonomista ajettavuutta.

Perusturvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä toiminnoista on kaistavaihtovaroitin, joka ilmaisee kuljettajan näkökentän ulkopuolella olevat kuolleet kulmat esimerkiksi moottoritieajossa. Kaistaltapoistumisvaroitin kertoo taas kuljettajalle, jos ajolinja ohjautuu huomaamatta kaistaviivan päälle. Tällöin rattiin tulee pieni tärinä, joka havahduttaa kuskin ottamaa tilanteen hallintaan.

Turvavarusteet ovat suuri askel kohti autonomista ajettavuutta.

– Kaistallapitoavustin on taas jo askel autonomisemman ajamisen suuntaan. Tässä järjestelmässä auton tutka- ja kamerajärjestelmät pitävät auton kaistojen välissä ja kädet voivat olla käytännössä irti ratista maantienopeuksilla. Tämä ei silti tarkoita sitä, että liikenteen tarkkailun voisi jättää kokonaan auton huoleksi, Nikkari muistuttaa.

BMW:n Speed Limit Assist valvoo nopeusrajoituksissa pysymistä. Jos rajoitus putoaa vaikka 100 km/h nopeudesta 80 km/h nopeuteen, huomauttaa toiminto päivittyneestä rajoituksesta. Nopeusrajoitus- ja ohituskieltonäyttö näyttää taas vallitsevat nopeusrajoitukset ja ohituskieltoalueet suoraan auton mittaristoon.

Aktiivisella vakionopeudensäätimellä voidaan puolestaan valita neljä eri automaattisesti säätyvää turvavälietäisyyttä, kun ajetaan maantiellä edellä ajavan perässä.

– Tämän lisäksi BMW:n kaikissa malleissa on käytössä on myös Peräänajon ehkäisytoiminto. Jos edellä ajava tekee äkkijarrutuksen, eikä kuljettaja ehdi reagoida tapahtumaan ajoissa, tekee auto itse automaattisen äkkijarrutuksen.

Taajamaliikenteessä Risteävän liikenteen varoitus havainnoi ympärillä olevaa liikennettä. Tästä on etua, kun ajetaan ulos ahtaasta paikasta liikenteen sekaan.

BMW:n kaupunkiajoa helpottavat järjestelmät tekevät kaupungin ahtailla kaduilla liikkumisesta entistä helpompaa. Parking Assistant Plus -järjestelmä tekee isommankin ajoneuvon pysäköinnistä helppoa. Pysäköintitutkat havainnoivat ympäristöä eteen ja taakse, samalla kun peruutuskamerat auton takana sekä sivupeileissä vahtivat auton jokaista kulmaa. Kuski näkee kokonaistilanteen suoraan näytöltä, jossa auto näkyy kuvattuna graafisesti ylhäältä alaspäin.

Useat turvallisuutta lisäävät toiminnot ovat malleissa vakiovarusteina. 

– Yksi paljon kaupungissa käyttämäni järjestelmä on pysäköintiavustin.  Kun se on aktivoituna, auto ilmoittaa, kun se on löytänyt sopivan välin parkkeeraamiseen. Sen jälkeen voi ottaa kädet irti ratista ja antaa auton hoitaa ahtaamman taskuperuutuksenkin. Peruutusavustin-toiminnon avulla auto muistaa viimeiset ajetut 50 metriä. Jos esimerkiksi ajaa erehdyksessä umpikujalle, auto osaa itse peruuttaa samoja ajojälkiä pitkin takaisin.

Kirkas näkymä pimeään

Uutuusmallien ajovaloissa käytössä oleva lasertekniikka on tuonut monikertaisesti valaisutehoa tavallisiin LED-valoihin verrattuna. Tehostettu valotoiminto kytkeytyy päälle pimeissä olosuhteissa ja yli 60km/h nopeudessa, kun muita valoja ei havaita. Järjestelmä tuottaa tällöin kirkkaan näkymän yli puolen kilometrin päähän.

– Lasertoiminto valaisee myös tien katvealueet, jolloin esimerkiksi ajoväylälle pyrkivät eläimet voidaan havaita hyvissä ajoin. 

Pimeällä ajaessa Nikkari nostaa esiin myös eleohjauksen, jonka voi ohjelmoida tekemään asioita tietyllä käden liikkeellä, kuten vastaamaan puhelimeen tai sammuttamaan radion.

Myös tuulilasi voidaan valjastaa palvelemaan turvallisuutta. Head up display -toiminnon avulla tietyt valikoidut näkymät heijastuvat suoraan erikoisvalmistettuun tuulilasiin, eikä kuskin tarvitsee irrottaa katsetta tuulilasista.

Haku