Hyppää sisältöön

Turvallisissa ja kotoisissa käsissä tunturissa

Turvallisissa ja kotoisissa käsissä tunturissa

4.06.2021

Bene Finlandian lääkäriasemilla otetaan myös Covid19-antigeeni-pikatestejä. Etenkin sesonkiaikaan tarve lääkäripalveluille on kova, sillä terveyskeskukset eivät pysty vastaamaan kaikkien tarpeisiin.

Ensi talven Lapin matkoja voi suunnitella turvallisin mielin. Bene Finlandia Oy:n lääkäriasemat tunturikeskuksissa pitävät terveysturvallisuudesta huolen.

Teksti Maria Paldanius  Kuva Pauli Hänninen

Ulko-ovessa on yksiselitteinen teksti: doctor. Siitä tietää, että kyseessä on Levitunturin lääkäriasema. Mistään muusta sitä ei välttämättä hoksaisi. Sisällä silmien eteen avautuu vaaleanpunaiseksi maalattu käytävä, jonka seiniltä lappihenkiset maisemataulut katsovat takaisin. Vastaanottotiski on kelopuuta ja odotusaulan tuolit kuin rokokoo-ajalta. Vastaanottohuoneen ovessa riippuu lumpeenkukkalasimaalaus, josta selviää, onko johtava lääkäri paikalla.

– Moni asiakas ei meinaa uskoa tulleensa lääkäriin. Se johtuu myös siitä, että meillä ei ole lääkärintakkeja. Kun ei ole valkoisia takkeja, lapsetkaan eivät pelkää lääkäriä, ynnää ensihoitaja Veikka Ylitalo.

Levin lääkäriasema on yksi Bene Finlandia Oy:n kolmesta tunturikeskuksessa sijaitsevasta ensiapuasemasta. Muut kaksi löytyvät Pyhältä ja Rukalta. Kaikissa kohteissa vallitsee yhtenäinen ambienssi, mistä on kiittäminen toimitusjohtaja Arja Westerlundia. Ajatus taiteesta ja pirteästä pinkistä syntyi jo 20 vuotta sitten, eli ennen Levin toimipisteen avautumista vuonna 2003. Rukalla toiminta alkoi vuonna 2005 ja Pyhällä 2017.

– Usein sairaalat ovat kylmiä ja kovia paikkoja. Aloin miettiä, mitä ihminen oikeasti haluaa nähdä, kun hän tulee kipeänä lääkäriin. Meidän asiakkaistamme valtaosa on turisteja, jotka toivovat, että saisivat viettää loppuloman terveinä. Viihtyisä ympäristö voi tukea tervehtymistä ja rauhoittaa myös mieltä, Westerlund toteaa.

Henkilökunta mukaanlukien ensihoitaja Veikka Ylitalon on koulutettu vastaamaan erityisesti aktiivisen tunturinkävijän akuuttiin lääkärintarpeeseen huolimatta siitä, onko potilas turisti vai paikallinen.

Tunturissa tapahtuu

Levi on suosittu tunturikeskus Sirkan kylässä Kittilän kunnassa. Terveydenhoidolliset haasteet ovat siellä samankaltaiset kuin Rukatunturilla, Kuusamossa sekä Pelkosenniemen kunnan ja Kemijärven kaupungin alueille jakautuvalla Pyhällä. Paikalliset terveyskeskukset eivät kykene vastaamaan kaikkien turistien ja paikallisten tarpeisiin etenkään sesonkiaikaan. Tarve talviajan ekstraklinikoille on siis ollut ilmeinen.

– Levi ja Ruka ovat vilkkaimmat tunturit, ja Pyhä on nopealla tahdilla kasvava tunturi. Tällaisissa kohteissa matkalainen tarvitsee lääkärin palveluja, Ylitalo tietää.

Tieto perustuu omakohtaiseen kokemukseen viiden talvikauden ajalta. Tuntureihin suuntautuvalla lomalla voi sattua kaikenlaista aina liukastumisista rinneonnettomuuksiin ja mökkitapaturmiin asti. Myös flunssa ja infektiot ovat tavallisia. Ja kuten sanottu: kukaan ei halua uhrata lyhyttä lomaa sairastamiseen.

– Lapin terveyskeskukset on mitoitettu käytännössä vain perusväestölle. Kun tulee sesonki, se ei yksin riitä. Siksi meitä tarvitaan. Kesällä volyymi pienenee ja terveyskeskukset pärjäävät omillaan, kiteyttää ensimmäisen talvikauden Bene Finlandia Oy:n leivissä tehnyt erikoissairaanhoitaja Sari Elopuro-Johansson.

– Lapissa myös etäisyydet ovat pitkiä. Otetaan esimerkiksi haava, joka täytyy ommella. Jos meitä ei olisi ja paikallisen terveyskeskuksen päivystys olisi kiinni, lähin lääkäri olisi aika kaukana, Ylitalo lisää.

KUN TULEE sesonki, terveyskeskuksen palvelut yksin eivät enää riitä.

Katseet talvikauteen

Moni on jo suunnannut katseensa seuraavaan talvisesonkiin ja Lapin lomia varataan kiihtyvään tahtiin. Toisaalta moni ehkä epäröi varaamista pandemian tähden. Bene Finlandia Oy on osaltaan panostanut siihen, että tunturilomailu Levillä, Pyhällä ja Rukalla on jatkossakin turvallista.

– Noudatamme koronaohjeistuksia ja meiltä saa myös covid-19-antigeenipikatestit edulliseen hintaan. Turvallisuuspuoli on siis kunnossa sekä koronan että tapaturmien ja haavereiden osalta, Westerlund linjaa.

Käytännössä tämä näkyy siinä, että Bene Finlandia Oy:n toimipisteet ovat täysin varusteltuja. Jokaisessa ensiapupisteessä on RTG-laitteistot ja mahdollisuus monenlaisiin toimenpiteisiin.

– Lääkäriasemamme ovat vakiinnuttaneet asemansa akuuttien terveydenhoidollisten ongelmien ratkaisijoina, oli kyseessä sitten akuutti sairastuminen tai röntgentutkimuksia vaativa rinnevamma. Työtä tehdään rautaisella ammattitaidolla, positiivisella sekä rennolla asenteella, kolmikko summaa yhteen ääneen.

BENEFINLANFIA.FI

Haku