Hyppää sisältöön

Turvallinen ympäristö suojaa pelaamisen iloa

Turvallinen ympäristö suojaa pelaamisen iloa

21.10.2021

Veikkauksen brändijohtaja Suvituuli Tuukkanen ja vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen uskovat uuden lainsäädännön takaavan entistä turvallisemman peliympäristön.

Veikkauksen peliautomaattien uudet pelaamisen hallinnan välineet mahdollistavat sen, että pelaaja pystyy hallitsemaan omaa pelaamistaan entistä paremmin.

Teksti Saana Lehtinen  Kuva Joona Raevuori

Rahapeliyhtiö Veikkauksen peliautomaateilla pelaaminen koki vuoden 2021 alussa muutoksen pakollisen tunnistautumisen astuttua voimaan. Toinen merkittävä muutos tapahtui syyskuun alussa, kun nettipeleistä tutut tappiorajat siirtyivät koskemaan myös peliautomaatteja ja pöytäpelejä. Muutokset ovat osa Veikkauksen vastuullisuustyötä, jonka avulla edistetään pelaamisen pysymistä maltillisena ja iloa tuovana ajanvietteenä. 

– Tehtävämme on tuottaa iloa, mutta myös suojella sitä tarjoamalla välineitä pelaamisen hallintaan, seurantaan tai estämiseen. Haluamme, että pelaaminen pysyy ilon puolella, kiteyttää Veikkauksen brändijohtaja Suvituuli Tuukkanen.

Laaja välinevalikoima

Tärkeä osa maltillisen pelaamisen turvaamista on turvallinen ympäristö, jossa on tarjolla keinoja oman pelaamisen hallintaan. 

– Avainasemassa ongelmapelaamisen leikkaamisessa on tunnistautuminen. Yksikään peliautomaatti ei aukea ilman, että sinne on tunnistautunut, Tuukkanen kertoo.

Syyskuussa voimaan astuneet rajoitukset yhdistivät myyntipaikkojen peliautomaatit ja pöytäpelit sekä netin nopearytmiset pelit samojen tappiorajojen alle. Pelaaja voi pakollisten tappiorajojen asettamisen lisäksi estää nopearytmisten pelien pelaamisen kokonaan. Veikkaus pyrkii myös jatkuvasti parantamaan pelien tuotetietojen löydettävyyttä. Esimerkiksi pelien voittomahdollisuuksiin tutustumalla pelaajan on helpompi hahmottaa, minkälaista peliä hän on pelaamassa. 

Veikkaus tarjoaa pelaajille myös runsaasti tietoa maltillisesta pelaamisesta sekä asiantuntijoiden kehittämän pelitestin, jonka avulla pelaamista voidaan arvioida. Veikkaus ohjaa hakemaan ammattiapua Peluurin auttavan puhelimen tai chatin kautta. 

– Kehitämme jatkuvasti uusia välineitä, joiden avulla pelaaja voi hallita ja rajoittaa pelaamistaan, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen.

YKSIKÄÄN PELIAUTOMAATTI ei enää aukea ilman, että pelaaja on tunnistautunut.

Vastuullisuus eturintamassa

Uusi lainsäädäntö tulee antamaan Veikkaukselle lisää keinoja puuttua ongelmalliseen pelaamiseen ajoissa. Luvassa on muun muassa malleja riskipelaamisen havaitsemiseksi. 

– Tunnistautumisesta ja rajoitusten asettamisesta saatavan datan avulla voimme tunnistaa paremmin erilaista riskikäyttäytymistä. Olemme pilotoineet mallia, jossa kontaktoimme paljon pelaavia asiakkaitamme, Saikkonen kertoo.

Vuonna 2017 Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Veikkaus Oy yhdistyivät yhdeksi, valtion omistamaksi rahapeliyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Veikkaus Oy. Veikkaus on reagoinut yhteiskunnan kasvaneisiin vastuullisuusvaatimuksiin nopeasti. Vuosi 2021 on ollut merkittävien muutosten aikaa, muttei vauhdin ole tarkoitus pysähtyä tulevaisuudessakaan: vuonna 2022 Veikkauksen kuponkipelit ja vuonna 2023 myös raaputusarvat tulevat pakollisen tunnistautumisen piiriin.

– Suomi tulee olemaan edelläkävijä siinä, miten rahapelaaminen on järjestetty. Pakollinen tunnistautuminen tulee kattamaan kaiken aina raaputusarpoja myöten, mikä on ainutlaatuista maailmassa, Tuukkanen korostaa.

Haku