Hyppää sisältöön

Turvallinen tila on helppokulkuinen

Turvallinen tila on helppokulkuinen

29.11.2022

EXIT-työntöpainikkeet on otettu käyttöön muun muassa Kauhajoen IKH Areenalla. Hätätilanteissa ovien tulee avautua nopeasti ja vaivatta – eikä samoista hyödyistä ole normaalissakaan käytössä haittaa.

Liikkumisen helppous on julkisissa tiloissa turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Työntöpainike helpottaa oven avaamista sekä arjessa että hätätilanteessa.

TEKSTI JA KUVA | EXIT-PAINIKE

Rakennuksen tilat, sisäänkäynnit ja kulkuväylät tulisi suunnitella niin, että kävijä osaa luonnostaan paikantaa itsensä rakennuksessa ja löytää reitit sisään ja ulos. Normaalisti opasteilla, väreillä ja valoilla on helppo ohjata kulkua, mutta hätätilanteessa kulkeminen tapahtuu kokemuksen ja vaistojen varassa, kertoo Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Jääskeläinen

Seinäjokelaisen arkkitehtitoimiston eritysosaamisen piiriin kuuluu esimerkiksi jalkapallostadionien ja liikuntahallien sekä sairaaloiden ja palvelutalojen rakentaminen. Urheilurakentamisessa on otettava huomioon suurten massojen liikkuminen rakennuksessa ja sen läheisyydessä. Terveydenhuollon rakennuksissa on puolestaan huomioitava käyttäjien kuntoisuus. 

– Näissä rakennustyypeissä on aina paljon ensikertalaiskäyttäjiä. Suunnittelussa on huomioitava ovien kääntymissuunnat, lukitukset ja palo-osastoinnit. Hätätilanteessa kulkeminen voi tapahtua muuta kautta kuin tavallisesti.

Kätevä painike helpottaa poistumista hätätilanteessa

Hätätilanteessa on tärkeää, että poistumistien oven avaaminen onnistuu helposti. Oven avaamisen helppouden merkitys korostuu varsinkin julkisissa tiloissa, joissa oleskelee runsaasti ihmisiä. Avaamista voi helpottaa esimerkiksi oveen asennettavalla työntöpainikkeella.

– EXIT-Painikkeella varustettu ovi avautuu, kun keho painautuu ovea ja painiketta vasten. Näin helppo avautuminen voidaan varmistaa hätätilanteessakin, kertoo EXIT-Painike Ky:n yrittäjä Timo Hakala

Normaalitilanteessa työntöpainike myös sujuvoittaa oven avaamista esimerkiksi käsien ollessa varattuna kantamuksille sekä helpottaa liikuntarajoitteisten kulkemista ovesta.

Standardeja parempi

EXIT-Painike on poistumissalpojen kehittämisen kotimainen edelläkävijä. Yritys toimii sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla, ja sen salpoja voi nähdä vaikkapa risteilyaluksilla, tavarataloissa ja sairaaloissa.

Painikkeet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Vakiomalliston lisäksi painikkeita valmistetaan myös räätälöitynä. Painikkeilla voidaan parantaa julkisten tilojen turvallisuutta, ja ne sopivat hyvin myös kerrostalojen porraskäytäviin.

– EXIT-työntöpainike on kehitetty ajatellen erityisesti palo- ja poistumistieturvallisuutta. Ruostumattomasta ja haponkestävästä teräksestä valmistettu painike on helppokäyttöinen ja avaa oven nopeasti.

EXIT-työntöpainike myös täyttää eurooppalaisen SFS-EN 1125 -standardin vaatimukset. Hakala kuitenkin huomauttaa, että kehityksessä tähdätään tätäkin korkeammalle.

– Testaamme kaikki tuotteemme omalla tehtaallamme. Testauksissa kohdistamme painikkeisiin standardin vaatimuksia suurempia voimia.

Kehitystyö on kantanut viime aikoina hedelmää, sillä uudelle Rev O Clip -avausmekanismille myönnettiin vastikään patentti Suomessa.

Painikkeen ja asennuksen voi tilata lukkoliikkeeltä. Työntöpainiketta voi käyttää kaikkien ovityyppien ja lukkorunkojen kanssa.

– Painike voidaan asentaa sekä vaaka- että pystyasentoon. Pystyasennusta voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkötiloissa, joissa on tärkeää, että oven voi sähkötapaturman sattuessa tai tulipalotilanteessa avata myös lattianrajasta työntämällä kehon painolla, Hakala lisää.

Haku