Hyppää sisältöön

Turvallinen ensipuhelin lapsille

Turvallinen ensipuhelin lapsille

21.04.2022

Lapsille suunniteltu Xplora on turvallinen vaihtoehto ensimmäiseksi puhelimeksi. Ranteessa pidettävä kellopuhelin jättää tilaa leikeille ilman yhteyttä netin haitallisiin sisältöihin.

TEKSTI I TIINA SALO KUVA I XPLORA
Xploran kellopuhelin on suunniteltu aidosti lapsen tarpeisiin. 

Monessa perheessä lapsen puhelinhankinta tulee ajankohtaiseksi viimeistään koulun alun lähestyessä. Usein lapselle päädytään hankkimaan älypuhelin turhan varhain. Joka kolmannen vanhemman mielestä sopivin ikä älypuhelimelle on yhdeksän vuotta tai enemmän.

– Miksi liian pienet lapset altistetaan kaikelle internetin sisällölle?, kysyy lasten ensipuhelimia valmistavan Xploran toimitusjohtaja Timo Vaskio.

– Tiedämmekö me todella, mitä lapset tekevät älypuhelimella? Onko meillä edes työkaluja kontrolloida sitä, mitä he tekevät ja millaiselle sisällölle he altistuvat? 

Itsekin pienten lasten isänä Vaskio on erityisen huolissaan nettikiusaamisesta, joka on yleistynyt suosittujen sovellusten, kuten TikTokin tai Snapchatin myötä. Lapset saavat sosiaalisesta mediasta vääriä ajatusmalleja siitä, mikä on hyväksyttävää. Sovellukset myös koukuttavat ja houkuttelevat lapset puhelimen pariin niin, ettei jää aikaa muuhun. Pahimmillaan puhelin on lapselle tärkeämpi kuin kaverit. 

Kulkee ranteessa mukana

Xploran kehittämä lapsen ensipuhelin on vaihtoehto niille, jotka ovat huolissaan lasten liiallisesta älypuhelimen käytöstä. Kellopuhelimen avulla lapsi voi kommunikoida turvallisesti ja helposti vanhempiensa ja kavereidensa kanssa.

– Xplora on suunniteltu lapsille, toisin kuin älypuhelin. Sen avulla lapset voivat navigoida turvallisesti digimaailmaan.

Puhelin kulkee lapsen ranteessa mukana leikeissä. Se ei putoa eikä mene rikki, eikä siitä pääse internetiin tai sosiaaliseen mediaan.

Norjassa, jossa Xplora on markkinoilla jo viidettä vuotta, kellopuhelinta käyttää jo 13 prosenttia alakouluikäisistä lapsista. Ruotsissa ja Suomessa tuote on uudempi ja tunnetaan toistaiseksi huonommin.

– Norjassa Xplorasta on tullut selkeästi turvallisuusstandardi lapsille, vähän niin kuin meillä heijastimesta. Siellä on samalla älypuhelimen hankintaikä siirtynyt muutamalla vuodella eteenpäin.

Jos kaduttaa, että on tullut hankittua lapselle älypuhelin liian nuorena, voi hankkia Xploran sen lisäksi. Monessa perheessä on päädytty ratkaisuun, jossa lapsi käyttää Xploran kellopuhelinta poissa kotoa, kuten koulussa tai harrastuksissa, ja älypuhelinta vain kotona ollessaan. Näin vanhemmat pystyvät paremmin valvomaan, mitä lapsi älypuhelimella tekee. 

Puhelin, josta lapsi pitää 

Xplora on selkeä, kosketusnäytöllinen kellopuhelin, jota lapsen on helppo käyttää. 

– Olemme riisuneet turhan teknologian pois ja keskittyneet siihen, että lapsi voi kommunikoida turvallisesti. Vanhempi tietää, kenen kanssa lapsi voi soitella ja
kuka hänelle saa soittaa. Hän voi myös asettaa turva-alueen, jolloin hän saa tiedon, kun lapsi lähtee esimerkiksi koulusta kotiin, Vaskio kertoo.

Rannekelloon puhuminen on lapsesta hauskaa. Puhelimessa on myös muun muassa askelmittari, sekuntikello ja kamera.

Haku