Hyppää sisältöön

Turvaa oikeilla suojaimilla

Turvaa oikeilla suojaimilla

21.04.2022

Kaupunkirakentamisen uusi suunta Suomessa on aiempaa korkeampien rakennusten pystyttäminen. Skydda huomioi koulutustarjonnassaan erityisesti putoamissuojainten, kuten valjaiden ja kelojen oikeaoppiseen käyttöön perehdyttämisen.

Skydda tekee turvallisempia työpäiviä premiumlaatu ja asiantuntemus edellä. Samalla se luo työturvallisuuden tulevaisuutta.

TEKSTI I ALEKSI MÄKELÄ KUVA I SKYDDA

Viimeisen 40 vuoden aikana Skydda-konserni on kasvanut yhdeksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä henkilösuojaintuotteiden ja -palvelujen toimittajista. Työturvallisuustuotteiden ja -koulutusten tarjoaminen pitkällä kokemuksella teollisuus- ja rakennusalan yrityksille on suonut Skyddan henkilöstölle näköalapaikan siihen, miten suorittavan työn suorituspaikoilla huolehditaan turvallisuudesta.

Toimitusjohtaja Toni Schlobohm on tyytyväinen, että turvallisuus otetaan nykypäivänä vakavasti. Hän pitää turvallisen työpaikan perusedellytyksenä sitä, että oikeat suojavälineet ovat oikeassa paikassa. 

– Vuosien varrella suhtautuminen suojaamiseen on onneksi muuttunut. Silmä- ja käsivammat ovat vähentyneet runsaasti, koska rakennusteollisuus on ottanut käyttöön eri turvastandardeja. Esimerkiksi viiltosuojakäsineet ovat monessa paikassa pakollisia. Viiltovamma voi maksaa yritykselle tuhansia euroja.

Skyddan merkittävimpiin asiakkaisiin kuuluvat muun muassa rakennusalanyritykset Skanska ja YIT. 

Skydda valmistaa työturvallisuusvälineitä omilla brändeillään, joita ovat LBrador, Guide, Arbesko, Cresto ja Zekler.

Entistä korkeammalla

Kaupunkirakentamisen uusi suunta on Suomessa ollut aiempaa korkeampien rakennusten pystyttäminen. Siksi Skydda huomioi koulutustarjonnassaan erityisesti putoamissuojainten, kuten valjaiden ja kelojen oikeaoppiseen käyttämiseen perehdyttämisen.

– Pääsemme Lahden pääkoulutuskeskuksessa yli kahteenkymmeneen metriin. Koulutamme siellä myös esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnossapitoa ja henkilöpelastusta korkeista paikoista.

Schlobohm mainitsee, että yksi maailman yleisimmistä työmaavahingoista on työkalun putoaminen korkealta. Mittanauhakin voi tappaa, jos se putoaa 150 metristä.

– Kevyet työkalut saa helposti kiinni valjaisiin tai käteen. Niin voi estää suuren onnettomuusriskin.

Lahden toimipaikkansa lisäksi Skyddan kouluttajat kiertävät opastamassa turvalliseen työskentelyyn asiakasyritysten työpaikoilla.

Vaara vaanii loppuhetkinä

Schlobohm näkee onnistuneet turvallisuuskäytännöt tärkeänä kilpailuvalttina yrityksille, kun ne rekrytoivat palvelukseensa parhaita mahdollisia työntekijöitä.

Skyddan toimitusjohtaja Toni Schlobohm pitää turvallisen työpaikan perusedellytyksenä, että oikeat suojavälineet ovat oikeassa paikassa.

– Työpäivän viimeinen 30 minuuttia on todella riskialtis aika. Silloin saatetaan herpaantua ja ajatella, että tekee vielä yhden homman, eikä tarvitse laittaa siksi suojaimia. Lisäksi isoilla työmailla kielimuuri voi olla ongelma, koska niissä voi työskennellä yli kuuttakymmentä eri kansalaisuutta.

Oikea asennoituminen ja neuvojen kysyminen suojautumiseen tarvittaessa sekä riskien tunnistaminen omassa työympäristössä ovat Schlobohmin mukaan onnettomuuksien ennaltaehkäisyn avainkohtia.

Käyttömukavuus sitouttaa

Suojaimien ja suojavarusteiden  käytettävyys on kehittynyt huimasti 2020-luvulle tultaessa.

– Turvajalkineita voi pitää vaikka koko päivän, sillä ne ovat muuttuneet paljon aiempaa sporttisempaan ja kevyempään suuntaan. Suojalasit olivat 1990-luvulla todella kömpelöitä, mutta nykyään ne painavat alle 20 grammaa.

Jälkivalaisevilla heijastimilla varustettu huomiotakki on yksi hiljattain Skyddan valikoimaan saapuneista tuotteista.

– Heijastimet loistavat itsestään kahdeksan tuntia pimeässä, kun ne ovat varautuneet ensin 5–10 minuuttia keino- tai luonnonvalossa, Schlobohm kuvailee.

Merkittävintä kohderyhmää Skyddalle edustavat yritykset, mutta kaikki asiakkaat toivotetaan aina tervetulleiksi Lahdessa, Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä sijaitseviin kivijalkamyymälöihin.

– Nyt myynnissä on 35 000 eri tuotenimikettä, joten kaikille löytyy varmasti sopivat suojaimet, Schlobohm vakuuttaa.

Schlobohm näkee Skyddan olemassaolon tavoitteellisuudessa ja pian käsillä olevassa itsenäisyyspäivässä selkeitä yhtymäkohtia.

– Isovanhempamme turvasivat maamme tulevaisuuden. Me autamme ihmisiä turvaamaan työpäivänsä niin, että he pääsevät työmailta kotiin perheidensä luokse. Tahdomme tuoda alalle innovaatioita ja ratkaisuja.

Työturvallisuuden tulevaisuutta ja kehitystä pohdittaessa Schlobohmin mieleen tulee ensimmäisenä älytekniikan yleistyminen työvaatteissa. Vaatteiden sensorit tuovat yksityiskohtaista tietoa työympäristön olosuhteista, joita analysoimalla voidaan edistää edelleen työturvallisuutta.

Räätälöityä koulutusta

• Skydda tarjoaa asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöityjä työturvallisuuskoulutuksia.

Tarjontaan kuuluvat muun muassa putoamissuojain- ja pelastautumiskoulutukset sekä suojainten käyttökoulutukset ja korttikoulutukset.

Skyddan omat koulutuspisteet sijaitsevat Lahdessa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Kouluttajat kiertävät myös asiakasyritysten tiloissa antamassa opastusta työturvallisuuteen.

Haku