Turussa viitoitetaan tietä kohti energiaomavaraista asumista

Syksyllä 2022 Turkuun rakentuu kaksi yhdeksänkerroksista uuden ajan asuinkerrostaloa, joiden katoille on asennettu varastoiva aurinkosähköjärjetelmä sekä latauspisteet sähköautoille.
Teksti Maria Paldanius Kuva VASO
Turun Pääskyvuorenrinteellä alkaa tänä keväänä EU-rahoitteinen User-Chi-kehityshanke, joka on askel kohti ekologisempaa rakentamista ja kaupunkisuunnittelua. Turun kaupungin sähköisen liikkumisen latausverkostoon ja EU:n Horisontti 2020 -kokonaisuuteen kytkeytyvässä hankkeessa rakennetaan kaksi kestävän kehityksen periaatteisiin nojaavaa, yhdeksänkerroksista asuinkerrostaloa.
– Vähähiilistä asumista edistetään hankkeessa kahdella tavalla. Sähköautoilla liikkuminen mahdollistetaan älykkään latausjärjestelmän avulla, kun taas sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla sähköjärjestelmähallinnan kautta, avaa Vason toimitusjohtaja Maria Aspala.
Syksyllä 2022 valmistuvan urakan takana ovat yhteistyössä VASO eli Varsinais-Suomen Asumisoikeus OY ja rakennusyhtiö NCC, joka voitti Vason urakkakilpailun. Kaikkiaan 76:n, keskimäärin 54 neliön suuruisen asunnon energiantoimituksesta vastaa Turku Energia.
– Hiilijalanjäljen pienentämisessä tärkeää on se, millaisia energiaratkaisuja tehdään ja miten energiaa tuotetaan. Hanke yhdistää uusiutuvan aurinkoenergian tuottamisen ja sähköautojen käytön edustaen edistyksellistä ajattelua, NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori linjaa.
KULUTTAJILLE ON yhä tärkeämpää vähähiilinen ja energiatehokas asuminen.
Vihreistä vihrein hanke
Kestävä kehitys, vastuullisuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Nämä ovat niin EU:n ilmastotoimien kuin Pääskylinnaksi nimetyn kerrostalohankkeen keskeisimmät arvot. Hanke on ensimmäinen lajissaan Suomessa ja siten myös vähähiilisemmän rakentamisen uranuurtaja.
– Vason näkökulmasta hanke on ajankohtainen erityisesti siksi, että kuluttajat arvostavat yhä enemmän ympäristöystävällistä asumista. Nykyään on enemmän keinoja, jotka mahdollistavat vähähiilisten ratkaisujen toteuttamisen, Aspala sanoo.
– Aurinkopaneelit, laturit ja varsinkin sähkön varastointi ovat kehittyneet vauhdilla, minkä ansiosta tällaiset ratkaisut ovat nyt mahdollisia, Turun Energian tuotepäällikkö Jari Hallivuori komppaa.
Pääskyvuorenrinteen kerrostalohanke osoittaa väitteen todeksi. Talojen katolle tulee 64:stä Salo Solarin aurinkopaneelista koostuva, aurinkoenergiaa hyödyntävä energiajärjestelmä, jonka teho on 24 kWp. Paneelien tuottama sähkö hyödynnetään kiinteistössä ja ylijäämää tallennetaan akkuihin. Sähköautojen latauspisteitä asennetaan kolme, mikä tarkoittaa kuutta latauspaikkaa. Tämän kaiken nivoo yhteen älykäs ohjausjärjestelmä, joka maksimoi saadun hyödyn. Kyseessä on ympäristö- ja asukasystävällinen ekoteko.
– Aurinkopaneeleita tulee niin paljon, kuin katoille mahtuu. Kun aurinko paistaa keskipäivällä ja kulutus on pienempää, ylimääräinen sähkö menee latauksessa olevien sähköautojen käyttöön tai rakennusten akkuihin jemmaan. Kun sähkö puretaan akusta, ostosähkön tarve vähenee, Hallivuori selittää.
– Lämmitysenergia tulee kaukolämmöstä, joka tuotetaan uusiutuvista energianlähteistä. Myös sähkössä on Ekotakuu. Tämän vihreämmäksi on vaikea päästä.
Rakentamisen edelläkävijät
Turku Energian, Vason, NCC:n ja Turun kaupungin tavoitteena on toimia mahdollisimman ympäristömyönteisesti ja kehittää vähähiilisyyttä rakentamisen saralla.
– Rakentamisen toimiala vaikuttaa erittäin vahvasti tulevaisuuden ympäristöön. Meidän toiminnassamme vastuullisuus on pitkään ollut kantava teema. Olemassaolomme oikeutus on siinä, että haemme vastuullisia ratkaisuja. Siksi tämä on meille erittäin kiinnostava hanke, Lehmusvuori korostaa.
Euroopan mittakaavassa Suomi on edelläkävijä ympäristöystävällisen rakentamisen saralla – ja Suomessa Turku on yksi niistä kaupungeista, joka on vienyt asiaa eteenpäin jättimäisin harppauksin.
– Meidän on syytä olla ylpeitä. Tämä hanke on yksi osoitus Turun kaupungin halukkuudesta edistää vähähiilistä rakentamista ja liikkumista, Aspala kiteyttää.